Egy óvónőnek tényleg napi 4-5 órát kell benn lenni az óvodába?
Tegnap volt egy szülői értekezlet nálunk. Konkrétan az lett a vége, hogy 5-10 szülő és az óvónők egymásnak estek, mi meg azt sem tudtuk, milyen rendezvényen vagyunk.
Vidéki ovi, 45-50 gyerek összesen.
2 vegyes csoport van.
Az egyik csoportban van egy ped.aszisztens akinek jövő hónapban lesz meg az óvónő titulusa. mellette van 2 szakképzetlen dajka (az egyiknek érettségije van, a másik fodrász)
A másik csoportba vezetőóvónőnek vettek fel egy óvónőt, mellette van egy ped.aszisztens.
Már sok szülő ezen ki van akadva, mert csak 1 óvónőnk van.
Mi az első csoportba járunk, én 100%ig meg vagyok elégedve az "óvónéninkkel", még ha papírja sincs róla, hogy ő az.
Ami viszont probléma és senki nem ért.
Mégis kinek mennyit kellene benn lennie?
A mi "óvónénink" reggel 7re jár. Ekkor nyit az ovi. Ő altatja el fél 1kor a gyerekeket, 1órakor megy is haza. Ez 6óra.
A másik óvónéni reggel 8ra jár, de szintén 1kor elmegy haza. Napi 5 órát van benn. Ha benn van. Mert nem 1x volt, hogy délben mentem a gyerekért és már nem volt ott.
Fél 3kor kelnek az alvásból, onnan a mi csoportunk a 2 dadussal (fodrász és az érettségis) a másik csoport a ped aszisztenssel van uzsonna alatt.
Uzsi után udvarra mennek, vagy összevonják őket, ekkor hazamegy a ped.aszisztens is. ő reggel 8tól van benn, 3ig, tehát 7órát.
A gyerekek 3tól 4ig a fodrász és az érettségis dadusokkal vannak. 4kor zár az ovi.
Ők 7től 4ig dolgoznak. 9órát.
Szóval amivel probléma volt, hogy 13óra után nincs szakképzett óvónő velük, 15óra után pedig még egy ped.aszisztens sem. Ez idő alatt kié a felelősség? egy fodrászé?
A tegnapi szülői témája ez volt, hogy az óvónőnek valóban 4-5 órát kell az óvodában jelen lennie? valaki tud ebben segíteni?
Fenntartóhoz a mai reggel el lett juttatva a probléma.
Amikor én voltam gyerek, akkor volt délelőttös óvónéni és délelőttös dadus, illetve őket váltotta a délutános óvónéni és délutános dadus.
Ma nyilván ezen a pályán már szinte alig dolgoznak, ezért nem lehetne ezt így megoldani. Viszont azt nem értem, hogy a ped.asszisztens, illetve az érettségis dadus miért jár 7-re, ha amúgy délután is ő van, miért nem váltásban vannak?
Normális. Kérdező, ha egy éve ez megy már, nem sikerült megjegyezni, hogy dadusok? Már nem érettségi meg fodrász, dadus a jelenlegi munkájuk.
A többi anyuka meg inkább szégyellné magát, képezze tovább magát inkább… nem is értem mit szólnak bele a fenntartó és vezetőség dolgába mi hogy megy ott. Azt meg végképp nem értem, délelőtt vannak foglalkozások, uzsihoz a szomszéd Mariska is elég szerintem. :D
A szakemberhiány miatt pàr éve megváltoztatták a törvényt és csak napi 4 órát (gondolom délelőtt) kell óvónőt biztosítani. A nap többi részében bárki vigyázhat a gyerekekre (pl. konyhás néni, takarító, közmunkás). De ezt csak pedagógus ismerősöktől hallottam, ha biztosat akarsz, nézz utána a törvénynek.
Hogy kinek mennyit kell a munkahelyén tartózkodni, azt meg majd a főnöke eldönti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!