Nem beszél,nem szobatiszta felveszik oviba?
Jövőhónapba lesz 3éves és nem hajlandó a szobatisztaságra…. Beszéde “babanyelv” +pár értelmes szó
Van esély hogy beiratkozásnál felveszik és szeptemberbe mehet oviba?
Szeptember még messze van. A lányom ovikezdés előtti héten lett szobatiszta...
A fiam is csak halandzsázott, az óvónője is csak a nagycsoport végére kezdte el érteni őt
Mivel oviköteles, ezért nem kérdés, hogy fel kell venniük.
Az már más kérdés, hogy az ovik 90 %-a csak pelenka nélkül fogad gyereket, illetve rég el kellett volna indulni a beszéde miatt.
Lányom 1,5 éves korától kapott beszédfejlesztést (0 szava volt, 2 évesen is csak 2 mindent beleszámítva) és még így is csak pár szavas mondatokban beszélt 3,5 évesen is.
Nem tudom, hogy ez a beszéd kóros-e, tekintettel arra hogy Ti megértitek, így tulajdonképpen nem is igazàn motivált.
Majd ha az óviban senki nem érti egy szavát sem, akkor kénytelen lesz beszélni.
De azért lássa szakember szerintem is.
Mi van ha "nem értitek meg"?
Nálunk van olyan 3 éves aki szobatisztaság miatt nem mehetett oviba. Lehet több is, mert lányomat ilyen indokkal nem vették föl bölcsibe, hogy van néhány 3 éves, akik amint szobatiszták lesznek mennek oviba, és mehet helyettük a lányom. Nem tudom ez csak lerázós duma volt e, de tény hogy az ovit később fixen tudom hogy egy lány azert nem kezdhette el mert nem lett még szobatiszta.
A beszéd fiúknál kezdődhet később, de akkor sem artana erről egy szakertőt megkérdezni.
Felveszik ha oviköteles, viszont pelenkát nem biztos hogy használnak, szóval ha naponta 10x bepisil akkor 10x átöltöztetik meg ilyenek. Általában finoman jelezni szokták ,hogy inkább ne adják be a gyereket, de hivatalosan így is be kell vegyék. Mondjuk szeptemberig simán lehet szobatiszta.
Viszont a beszédével én a helyedben keresnék egy normális logopédust.Az enyém lány létére kezdett csak valamikor 2,5 évesen beszélni.Mi értettük mit mond, de pld közösségbe bekerülve baromira fusztrálta hogy más meg nem érti, sokszor az óvónő sem, pedig a mi ovink házirendjében pld benne van hogy meg kell értsék a nevelők.Nem tudott olyan könnyen kapcsolatokat sem építeni, volt benne egy alapvető szégyen, hogy a másik nem érti..Fejlődni fejlődött az oviban, de aztán középsőben én úgy voltam nem hagyom, hogy a gyerek így elszigetelődjön, elvittem magán úton és kiderült hogy hallásértési nehézsége van(nem súlyos).Hihetetlen fejlődésen ment át ahogy logopédushoz kezdett járni. Lettek barátai, felszabadultan tud velük játszani, megértik stb..stb..
Szóval szerintem egy felmérésre vidd el, és ha javasolnak nektek beszédindítást fogadd el, sokat segítesz vele a gyerekednek.(akkor is ha amúgy nem betegség csak késés van a háttérben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!