Hogyan lehet egy 4 éves kislányt felkészíteni az óvodai piszkálódások elleni védekezésre?
Úgy néz ki, piszkálja egy nagyobb fiú. Lökdösi, ha neki útban van, kedvtelésből belebokszol a vállába. Múltkor kék folttal jött haza, sírt, hogy nem akar oviba menni a fiú miatt. Jeleztem az óvónő felé, de szeretném, ha meg is védené magát. Én igyekszek példát mutatni neki azzal, hogyha engem igazságtalanság ér, kiállok magamért. Neki önbizalmat adok, dicsérem, beszélgetünk sokszor. Mégsem üt vissza, nem nyitja ki a száját. Mivel tudnám még kihozni belőle, hogy védje magát?
Aki tapasztalt a témában, kérem ossza meg a tapasztalatait, köszönöm :)
Sajnos a szóljon a pedagógusnak tanács csak papíron hangzik jól, zaklattak alsóban, rugdostak, leköptek stb. nekem annak idején azt mondta a tanár néni, a felnőtt akiben megbíztam, hogy nem szép dolog árulkodni és beszélgetett tovább. Onnantól megtanultam, hogy nem számíthatok senkire, csak magamra. Farkas törvények vannak az alsó osztályokban.
Első körben én is ezt tanácsolnám a gyereknek, de azért egyedül is meg kell tanulnia megvédeni magát, mert nem lesz mindig aki segítsen.
Én megtanítottam a lányomnak, hogy ha bántja valaki, aki nála határozottabb vagy nagyobb, akkor kiáltson rá, hogy Hagyd abba! Nem! Ne csináld!
És aztán szóljon a legközelebbi felnőttnek. Először nem mert, de aztán újra kikezdte egy kislány, akkor rákiabált és meglepte, abbahagyta a másik gyerek. Ezután bátrabb lett, hamarabb reagál.
Az iskolába kerülve nem támadást, hanem védekezést, a lefogásból kiszabadulás módját tanítottuk meg neki. Működött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!