Hogyan lehet egy 4 éves kislányt felkészíteni az óvodai piszkálódások elleni védekezésre?
Úgy néz ki, piszkálja egy nagyobb fiú. Lökdösi, ha neki útban van, kedvtelésből belebokszol a vállába. Múltkor kék folttal jött haza, sírt, hogy nem akar oviba menni a fiú miatt. Jeleztem az óvónő felé, de szeretném, ha meg is védené magát. Én igyekszek példát mutatni neki azzal, hogyha engem igazságtalanság ér, kiállok magamért. Neki önbizalmat adok, dicsérem, beszélgetünk sokszor. Mégsem üt vissza, nem nyitja ki a száját. Mivel tudnám még kihozni belőle, hogy védje magát?
Aki tapasztalt a témában, kérem ossza meg a tapasztalatait, köszönöm :)
Ne is üssön vissza, nem az a megoldás.
Menjen arrébb, szóljon felnőttnek
Ha állatot akarsz nevelni, akkor üssön vissza.
De még iskolában is azt tanítjuk, hogy az nem árulkodás, ha jelzi, hogy bántották és jelezze is. Nem az erőszak a megoldás.
"Nem vagyok ellene, ha önvédelemből verekedik, nem fogom érte megszidni, sőt." Hogy mi? Arra buzdítod a gyereked, hogy verekedjen? Ahelyett, hogy beszélnél az óvónővel és a szüleivel? Te normális vagy? Nem a 4 éves gyereknek kell kiállnia magáért hanem NEKED KELL ÉRTE, az ég áldjon meg!
Az, hogy megüti valaki nem ugyanaz, mint hogy valaki kicsúfolja a rózsaszín mancs őrjáratos leggingse miatt.
Üssön vissza, sikítson, aztán meg dobálják meg az összes lánnyal együtt a homokozóban.
És ha a sikításra nem kerül elő az óvónő, akkor természetesen menjen oda hozzá, és mondja el, hogy a fiú bántotta.
De legfőképpen legyen a lányodnak barátja az oviban, ne legyen "körön kívül". Nem megy minden gyereknek könnyen a barátkozás, ebben az óvónő sem biztos, hogy mindig tud segíteni.
Bullying áldozata leggyakrabban az outsider gyerek, akiről mindenki tudja, hogy senki nem védené meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!