Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Megteheti az óvoda, hogy...

Megteheti az óvoda, hogy délben hazaküldi a gyermekemet?

Figyelt kérdés

Tegnap behívott az ovónéni, hogy közölje, hogy egy hónap alatt 2x sikerült a gyermekemet ebéd után elaltatniuk, a többi alkalommal csak hangoskodik, zavarja a többi gyereket az alvásban.

Nincs kistesó, dolgozó nő vagyok. A családban mindenki dolgozik. A nagymamák is. Ráadásul az egyik 300km-re lakik.

2023. okt. 6. 05:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
87%

Nagyon tudja zavarni a gyerekeket, akik aludni szeretnének, ha egy gyermekre állandóan szólni kell, mert beszél, vihorászik, szaltózik az ágyon.

Mivel nincs ki, aki elmenjen érte ezért az óvó nénik nem tudnak mit tenni. Megkérhet, de ha nincs se szülő, se nagyszülő, aki elhozza, akkor ez van, sajnos így jártak.

A foglalkozásokban részt vesz, figyelmes és szót fogadó?

Nagyon fontos, hogy kialakuljon a tisztelete a felnőttekkel szemben. Fontos, hogy te hogy beszélsz az óvó nénikről előtte/neki.

Minden egyes nap akkor el kell mondani neki, hogy az alvás időben nem kötelező aludni, viszont csendben lenni, feküdni az ágyban igen, hogy ne zavard a tàrsaid, akik szeretnének aludni.

Vegyél esetleg neki egy új alvókát, hogy próbálja meg azzal. Próbálja meg lehunyni a szemét, ha meg se próbálja, akkor esélyt se ad arra, hogy elalukáljon.

Hétvégén van nálatok alvás?

Esetleg megpróbálhatod bevezetni és megkérni, hogy pihenjen csendben 10 percet, majd esetleg 20-at, amíg te pl. Valamit csinálsz. Ez lehet nagyon furán hangzik. Nekem ez jutott eszembe még. Akkor majd meglátod te is, hogy képes -e csendben feküdni vagy sem.

A gyerek sokszor szereti mondani, hogy de anya nem várja el tőlem, hogy csendbe legyek és feküdjek és stb.

Nagyon-nagyon fontos, hogy kitartó legyél. Ez a te érdeked is, mert bizony az óvó néni hozzá állása is a gyermekhez úgy alakul, hogy ez reménytelen, ő nem tud elkezdeni 20+ gyerek mellett győzködni miután már villanyt oltott.

Simogatással sem alszik el? Meg kell kérdezni az óvó nénit, hogy próbálták már, hogy először ő hozzá ülnek le és simogatják?

Szerintem bármennyire is szomorú a kicsikkel vagy a szépen alvókkal szemben, de meg kell próbálni azokat altatni először, akiknek szenvedés az alvás.

Én óvó néni vagyok egyébként. Én mindig azokkal a nagycsoportos fiúkkal kezdem. (28-ból 3 ilyen van), akik sajnos már nagy kínnal tudnak csak elaludni. Ez a 1,5-2 óra csendben, fekvés borzasztó nekik. Van mikor sikerül elsimogatni őket, van mikor nem. Én a csoport 3 csücskébe teszem az ágyukat, melléjük nagyon jó alvót teszek.

Aki a legizgágább, tehát sokszor felül az ágyban vagy felemeli a lábát és a hátán gurul, bukfencezne vagy beszélgetne velem állandóan én mindig magam mellé teszem az ágyát, tehàt kiveszem az alvók közül. Meg mondom neki, hogy nem tudok beszélgetni, hisz az felkelti a többit és hogy papír munkát kell írnom, megkérem, hogy próbáljon csendben feküdni, mert akkor nem tudom megcsinálni, ha mindig rá kell szóljak.

Ha azonban a gyereked most jött bölcsiből, azaz kiscsoportos. Akkor neki még nagyon szüksége van az alvásra. A kicsik meg a középsősök szoktak aludni még. A nagyok is, de köztük szokott előfordulni, hogy nem megy álom a szemükre. Szerintem még igen év eleje van, meg kell szoknia az új közeget, ha most érkezett a nyugodt elalváshoz.

Ha még kicsi és október 6.-a van, akkor szerintem semmiképp se szabad őt kivenni az alvásból, mert fél év múlva is változhat a helyzet. Ha kicsi akkor hétvégén tényleg iktassatok be alvás időt. Kezdj kevesebb perccel, simogasd, sötétíts be, kapcsolj be valami altató zenét. Mi a zümit szoktuk meghúzni, aminek ilyen bölcsős zenéje van, az egyfolytába szól. Ha a simogatásodra el fog aludni, akkor majd az óvó néniknek a simogatás segíteni fog.

2023. okt. 6. 09:24
 12/22 anonim ***** válasza:
25%
Az, hogy ne zavarja a többi gyereket addig sem, szintén az óvónő dolga megoldani.
2023. okt. 6. 09:26
 13/22 anonim ***** válasza:
90%
Még annyit szerettem volna mondani, hogy azért is nagyon fontos, hogy alvásra bírd hétvégén. (Ha szoktad altatni, akkor nem szóltam), mert ha még kicsi akkor bizony 3-4 évig fog szenvedni az a gyermek és ez neki is tényleg szenvedés.
2023. okt. 6. 09:28
 14/22 anonim ***** válasza:
88%

#11.

Minden szavaddal egyetértek! Óvodában dolgozom én is, látom, ahogy az óvónénijeim próbálkoznak mindennel is, de ha a szülő nem partner ebben, akkor hiába minden.

2023. okt. 6. 10:14
 15/22 anonim ***** válasza:
89%
Hát mondjuk otthon hétvégén rászoktatni és esetleg elmagyarázni neki, utána járni mi lehet a gond,ami miatt ott nem alszik. Ennyi inger mellett sincs szüksége pihenésre? Igen is zavaró a többi gyermek számára,hogy pihennének mondjuk,a tiéd meg vihorászik, viháncol. Persze az óvónő dolga ott megoldani,de azért picit gondolkozzunk már... alapból hiány van belőlük,a gyerek meg nem bír viselkedni,ami a szülő dolga lenne,hogy alap dolgok menjenek neki,de próbálja ezeket a lyukakat befoltozni az óvónő sokszor egyedül 20+ létszámú gyerek mellett pár órában? Persze,hogy ez a könnyebb,de nem azért hogy telefonozzon,mint itt ugye sokan,akik tudnak munkaidő mellett is gyakorizni,hanem talán a többi gyerek pihenéséért, arról nem beszélve hogy gondolom a hatalmas mennyiségű dokumentációt se este 7-kor akarja otthon megírni,hogy a saját gyereke elől vegye el az időt. Ők is emberek. Megkérhet szépen,de nyilván dolgozol nem fogod tudni elhozni, úgyhogy sajnos nem tudnak mit csinálni. A gyereknek kellene elmagyarázni mi az a csendes pihenő.
2023. okt. 6. 10:29
 16/22 anonim ***** válasza:
87%

Hétvégén otthon mindig legyen ebéd utáni alvás.

És értesd meg vele, hogy az óvodában alapvetően azt kell csinálnia, amit az óvónő ill. dadus mond neki.

Ha nem bír elaludni, akkor csendben feküdjön. Az én kislányom se nagyon aludt már középső csoportosan sem, de tudomásul vette, hogy neki ott addig csöndben feküdnie kell. Soha nem volt ebből probléma. (Csak abból, hogy este már nagyon fáradt volt, emiatt alig bírtunk vele.)

2023. okt. 6. 11:31
 17/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ, próbálok mindegyikre reagálni.

Igen, még kicsi. 3 és fél éves, kiscsoportos.

Alszik hétvégén ebéd után. Nagyon nagy szüksége van rá, amikor kimarad az alvás, szegény irtó nyűgös.

Igen, beszélgettünk vele sokat. Mese szinten, valóság szinten, hogy a többi babát hagyni kell alukálni.

Egyébként a foglalkozásokon aktívan részt vesz, étkezésnél ülve marad, evőeszközzel eszik. Nem mindig fogad szót, de annak otthon mindig következménye van (sarokba állítás).

Én is rettentő nehezen altatom el. Simogatás, mesemondás, éneklés egy óra hosszáig. És a bölcsi is küszködött vele, de nem adták fel.

2023. okt. 6. 11:32
 18/22 anonim ***** válasza:
85%

17: "Simogatás, mesemondás, éneklés egy óra hosszáig."

És mi történne, ha egy meseolvasás és kis simogatás után kijönnél a lesötétített szobából azzal, hogy ő maradjon ott és aludjon el? Én azt tartanám normálisnak, hogy nem jön ki, nem is kel ki az ágyból és az ingerszegény környezetben előbb-utóbb elalszik.

Mert az óvodában nem várható, hogy egy órán át énekeljenek és meséljenek neki, mikor másfél-két óra van összesen altatásra és alvásra.

2023. okt. 6. 11:49
 19/22 anonim ***** válasza:
24%
3,5 évesen azért már csak meg kellene értenie hogy ha nem hajlandó aludni akkor legalább csendben pihenjen....ha kell mond el neki minden nap 20-szor hogy legalább a többi gyereket ne zavarja
2023. okt. 6. 13:23
 20/22 anonim ***** válasza:
82%
Az a baj,ha nálad is ilyen nehezen alszik el és egy óra alatt, akkor nyilván bent még nehezebb és ott nincs egy óra erre. 18# Jó ötletet írt.
2023. okt. 6. 13:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!