Megfogom szokni?

Figyelt kérdés

Elso napja volt az ovodaban a gyerekemnek allami ovodarol van szo. Kicsit bent maradhattak a szulok igy kaptunk egy kepet hogyan is zajlik bent az elet. 1 ovono 1 ped asszisztens volt bent 30 gyerekre vegyes csoport. Teljesen letagloztam milyen fejetlenseg volt pedig a nagyobb gyerekek eljatszottak maguknak. Raadasul az ovono szemelyisege se szimpatikus. Volt mas is igy es megszokta ezt az erzest kesobb? Tegnap ota feszulok ezen orak ota nem alszom mert ideges vagyok hogy nincs jo helyen a gyerekem. Annyit meselt csak hogy az ovoneni raszolt (ami normalis) de azon kivul jol erezte magat. Viszont hallottam tegnap hogy "szol".

Amit en ott lattam bent nem tetszett...a legkor a hangulat...ket ember keves ennyi gyerekre. Volt aki hasonloan elte meg az elso napokat? Valtozott az erzes? Nekem kene valtoztatnon a gondolkodasomon? A gyerekem nem volt bolcsis ossze voltunk nove 3 evig talan en vagyok puhany de rettegek hogy traumatizalom feleslegesen valamivel amivel nem lenne muszaj. Ha atiratnam magan ovodaba az konnyen menne vajon fogadnak ilyenkor is gyerekeket? Ugy erzem nem tudok igy ellazulni hogy nem bizom az ovodaban es egesz nap feszult leszek mi tortenhet bent. Az ovoneni turelmetlen es nem dicser.

2023. szept. 10. 04:49
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszokat adok idot magamnak a gyerekem elvezi de csak 2 orat volt ugye. Napok ota idegeskedek emiatt eleve erzekenyebb vagyok. Azt hiszem ha az ovono szimpatikus lenne nem felnek ennyire.

10 voltunk persze udvaron jatszottak sok minden nem derult ki

2023. szept. 10. 22:25
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Két dolgot tudok mondani bennfentesként, kérdező.

Az egyik, hogy hallgass az óvónő kapcsán a megérzésedre. Nem lehetsz mindenkivel hasonló hullámhosszon. A saját aggodalmad meg könnyen átragadhat a pici gyermekedre, sajnos. Egyelőre adj időt magatoknak, pár hetet legalább, aztán meglátod, ha könnyűszerrel másik oviba átírathatod. Már ha annyira "rühelled" az óvónőt.

A másik, amit elmondanék, hogy habár tényleg kevés a két pedagógus 25-30 gyerekre a kifejezetten érdemi munkához, pláne hogy differenciálás (egyéni fejlesztés is) érdemben szóbajöhessen (akkor is, ha van dajka), pláne, hogy ha csak az egyikük ovped (van, ahol egyik se, sajnos!), azonban meg van a technikája, hogyan lehet 30 gyerekkel foglalkozni, tehát ha jó a szakember, akkor inkább prbálj bízni benne.

Alapvető, hogy a pedagógus mindig végez valamilyen tevékenységet a kicsik közt (kivéve nagytesin, amikor "utasításokat közöl"), és a lényeg, az, hogy bármenylik gyermek odacsapódhat a pedagógus tevékenységéhez, és az a jó, ha ez spontán, a gyermek saját döntése alapján történhet, azaz ha éppen mást akar a gyerek csinálni a gyerkőc, csinálhat mást. A pedagógus feladata eközben lényegileg az, hogy egyfelől végezzen egy konkrét tevékenységet (pl papírhajtogatást, vagy mesedramatizálást, stb, mikor épp mit), másrészt az, hogy közben a köré gyűlő gyerekekre általában egyöntetően, "csapatszellemben" -és főként az életkorukhoz mérten értően!- reagáljon, és hasson rájuk; harmadrészt pedig, hogy a másutt, magukban játszó gyerekekkel "fél szemmel" figyelje.

A többi már szakmai részletkérdés, és rutin, pl vegyes csoport esetén (vagy kicsopi esetén) a kisebbek közül a félénkebbeket, vagy beszkotatósakat oldani, óránként kérdezni: kell-e pisilni/kakilni nekik, pátyolgatni őket érzelmileg is, bíztatni, dícsérni adott esetben.

Kicsit nyüzsi a 25-30 gyerek egyedül, de kivitelezhető. Két felnőttel már nem is olyan vészes, ha jó az óvodapedagógus a szakmájában, és ha türelme is van a gyerekekhez.

Hidd el, az ovpedes munkájának veleje nem a gyerekek, mivel az a legkönnyebb része, efelől ne aggódj! Akkor aggódj, ha valóban nem igazán kompetens az óvónő és/vagy ha törelmetlen a gyerekekkel!

Hanem a szülőkkel való együttműködés, a szakmai továbbkézpésre járás, a munka utáni készülődés, az esetlegesen nem-szeretem tevékenységek (pl otthon bábokat készíteni stb), a papírmunkák (az értelmetelenektől az értelmesebbekig pl ütemtervek írása), na ez a nyűg, sok esetben! És hogy ez rohangászással járhat, felnőttek közti konfliktusokkal, megspékelve a 260ezer FT havi netto pedag éhbérrel elviselve mindezt...

Nem a 30 gyerek az igazi nehézség, egyetlen pedagógussal, pláne 2 pedagógussal...

2023. szept. 11. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!