Az óvodában "hátrányt" fog szenvedni a kislányom, ha nem ismeri a "menő" rajzfilmeket?
Rosszul fogja érinteni, hogy kimarad valamiből?
A többiek kiközösítik ezért?
A mamánál nézhet mesét, onnan biztos valamennyire ismerni fogja ezeket de nálunk itthon nincs tévézés (elvből is de nagyon hisztis ha engedjük neki mégis, a mama zsebében már sírva kotorászik amikor megjön)
De akkor végülis néz mesét, nem? Úgyhogy nem is értem a problémát. :)
Az én gyerekeim néztek mesét, de így is kimaradt pár dolog, nem elvből, csak úgy alakult. Pl. már egész nagy volt a lányom, amikor először látta a Jégvarázst. Ettől függetlenül volt jégvarázsos pólója, mikrofonja, abszolút képben volt. A fiam oviban és alsóban sorban az összes szuperhős volt farsangon, pedig egyiket se látta. Mégis ő maga mondta, hogy Pókember meg mit tudom én mi akar lenni.
Le leszek pontozva(mondjuk kifejezetten pont nem érdekel), ha hátrányát nem is kifejezetten ennek fogja érezni, de a digitális kultúrát sokkal hamarabb tudják, ismerik azok a gyerekek akiknek van képernyő idö.
Nem ez előtt élik az életüket, hanem ha kedvük tartja elővehetik
A digitalizáció a jövő. Iskolában már nem könyvből fog olvasni, hanem tableten, sok helyen. Az a gyerek, aki napi szinten többször használja a ezeket, sokkal gyorsabban , egyszerűbben fogja megtalalni, feldolgozni ezeket a feladatokat, kint akit így kikímélnek. Ez a jövő, nem a mesekönyv
Csak azért nem értek ezzel egyet, mert a mai 30-asok idejében még nem voltak ilyen kütyük (nekem konkrétan 13 évesen volt először mobilom, nyomógombos és csak a suliban, felső tagozatban láttam először számítógépet) mégis elképesztő dolgokat tudtak feltalálni és fejleszteni azok az emberek, akik gyerekkorában a vizípók csodapók ment vhs-en.
De az igaz h ebbe a világba nőnek bele a gyerekek, bár talán nem a használatukat kellene első sorban megtanítani nekik, hanem a felelős használatot.
De ez egy nagyon tág téma, nehéz néhány hozzászólásban jól kifejteni :)
Plusz a mesekönyvet pont nem jó ha leváltja a tablet, mert rengeteg dolgok fejleszt csak az h megtanul lapozni.
Nem villogó képek, hanem rajzok, amiket 100x megnézhet, nem ugrik el csak ha lapoz
12, ugyan már!
Semmilyen hátrány nem éri. Tableten meg csak ne olvasson később se, arra ott az e-book olvasó, az nem rontja a szemet.
Félig informatikus család vagyunk, a gyerekek mégse kütyüznek, tévét is csak szökőévente, azt is csak az elsős nagy. Ovisként ő se nézett.
Soha semmiről nem maradt le vagy ki. Ahogy most a kisebb se. Képben vannak mesézés nélkül is a legtöbb karakterrel, hisz a népszerű címek mindenhol ott vannak: ruhák, plüssök...
A kicsi kifejezetten népszerű az oviban, szeretik, hamar beilleszkedett.
(A nagy kissé magának való, de ehhez semmi köze a tévének.)
12
Ez baromság…
Oviról van szó és a mesenézésről.
Neki másban kell még fejlődni.
Egyébkènt annak ellenére, hogy nem néznek a gyerekeim “menő” meséket, teljesen jól és szerintem így is túl gyorsan megtanulták kezelni a digitális eszközöket.
Csak ez nem merül ki egy bugyuta mesében, amit én tolnèk az arcába.
Félre ne értse senki, nekem nincs problémám azzal, hogy másnak néz a gyereke. Sőt, ha nem látnám nagyobb hátrányát a sajátjaimon, akkor az sem zavarna, ha ők néznének.
Minden mesefigurát ismernek, és tudnak ki így is.Mamánàl sincs mese..
Egy ideig ott volt nekünk is.. aztán a mamának leesett, hogy a gyerek egy időben csak emiatt akart menni hozzá.
Amúgy ő (mama/ papa) nehezebben éli meg a tv/ mesementességet…
5.
Szerintem óviban ez nem téma, de az elvetek szerintem nem jó.
Nàlunk pl a párom volt felesége követte sokáig ezt az elvet. Ő 12 éves korig kèpernyőmentesen nevelt, a párom nem (de ő se egy korlátlan képernyőhasználat híve).
Így a gyerek nàlunk csak gépezni akart, lejátszani a játékokat amikről beszéltek (mert iskolában már viszont téma), abban a pici időben, amit az apjànàl tudott lenni.
Neked is könnyű, hogy nem kell csatazni, mértéket tanítani, most még lehet h működik is, de majd ha fèlretolja a programozni akaró nagyit és veszi elő a kontrollert, mert akkora q kortárs nyomás, akkor szomorú lesz a nagyi.
Nem tudom, volt egy haverom általánosban aki folyton átjárt hozzánk gépezni.
De mellette sokat lógtunk máshol is.
Internetünk az nem volt, a nagybátyámnak viszont igen, ahányszor ott voltam azonnal ott ültem.
Emlékszem még a kis könyvtárunkban volt 2 gép, 50 forint volt egy óra, minden nap ott nevelgettem a tevémet.
Aztán jöttek a netkávézók, ott is sokat neteztünk.
Én nem érzem h ez probléma lett volna, hogy otthon nem neteztem, de mindenhol máshol igen, amint lehetőségem volt rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!