A pedasszisztens miben másabb az óvónéninél?
Addig oké, hogy más képzést végeztek. De feladataikat tekintve mi a különbség? Nem tiszta a sztori... a fiam csoportjában csak 1 óvónéni van és egy pedasszisztens. Elvileg óvodapedagógusi állásra nem is jelentkezett senki sajnos. Viszont a mi pedasszisztensünknek van óvónéni végzettsége is és dolgozott óvónéniként is korábban. Viszont nálunk csak pedasszisztensként van jelen.
Valaki el tudná magyarázni, hogy ez így mit takar? Miben másabb így az ő jelenléte, minta óvónőnek vették volna fel?
A pedagógiai asszisztens az óvónő keze alá dolgozik. Pl.: segít előkészülni a foglalkozáshoz, díszíti a csoportszobát, segít az étkeztetésnél, mosdóztatásnál és egyéb gondozási feladatoknál. Elkíséri a csoportot uszodába, színházba, stb.
Illetve, ha az óvónő pár percre kiugrik a mosdóba, akkor addig megőrzi a gyerekeket.
Sajnos most akkora a pedagógus hiány, hogy az óvónőket pedasszisztenssel pótolják. Hivatalosan ők csak gondozási feladatokat láthatnak el, de foglalkozást nem tarthatnak.
A ti esetetek speciális, hiszen óvodapedagógusi végzettsége is van.
Kérdező, nekem eleve gyanús, hogy egy ovpedest csupán pedasszisztens posztra vettek fel. Ez képtelenségnek hangzik, szerintem kérdezz utána még egyszer. Ez kb olyan, mintha egy egyetem hiányolná a matektanárokat, és a tanarítókat is, erre felvennének egy matektanárt takarítónak...
"Akkor lehet, hogy hülye kérdés, de mi a dajka feladata? Azt hittem, ezeket ő csinálja alapvetően"
A dajka kizárólag gondozási, konyhai és kerti, meg takarítói feladatokat lát el és csak ilyet láthat el, valamint ezirányú kéréseit teljesítenie kötles az óvodapedagógusnak (pl "Jucikám, a kis Norbikának pisilnie kell, felügyeld a mosdóban, amíg visszamegyek a csoporthoz", satöbbi)
A pedasszisztens, ahogy írták, az óvodapedagógus keze alá dolgozik, ezek zömét NEM teheti meg a dajka,pl a dajka nem is nagyon tartózkodhatna a csoportszobába, csak sajnos a kovvíííd-őrület továbbfokozta a pedagógushiányt, és rendeletbe foglalták, hogy pedasszisztes is tarthasson foglalkozást óvodában (ami szerintem tarthatatlan, hiszen nem hozzáértő!), és dajka is állandó jelleggel tartózkodhasson a csoportszobákban (ami korábban többnyire tilos volt, kivéve indokolt esetekben, pl wc-re kell mennie a pedagógusnak, már ha egyedül volt az ovpedes a műszakban).
Hogyan dolgozik az asszisztens az ovpedes keze alá? Az ovpedes által tartott "foglakozásokhoz" segít előkészíteni például a terepet, eszközöket készít elő az ovpedes irányadó terve szerint (fontos, hogy irányadó, mivel oviban nincs merev foglalkozás tartás, csak irányadó tervezeteknek van értelme, az életkori sajátosságok okán!!), segít felügyelni a gyerekekre az asszisztens, valamint az ovpedes irányítására közreműködik a "foglalkozások" során (pl beáll vele a körjátékokba, vagy pl figyeli a sorversenyt a tornateremben, és jegyzetel, ha kell). Satöbbi.
Azaz az asszisztens: pedagógusi feladatot lát el, de szigorúan az óvodapedagógus irányítására és engedélyével, mikor mit kell tegyen. Hiszen nem óvodásokra szakképzett az asszisztens.
A dajka IS alá van rendelve az óvodapedagógusnak, csak mint írtam, a feladatköre más, mint az asszisztensnek, nem szánhat időt másra, mint gondodási feladatok, takarítás, konyhai meló, kerti munka. Ez bőven kiteszi a dajkák munkaidejét.
Mivel állami ovikban túl sok a gyerek, a felnőttek létszámához képest, így a pedagógusok egyébként kötelesek OLYKOR besegíteni indokolt esetben a dajkák munkavégzésébe, ilyenek pl:
- adott esetben kakis popsit, pisis puncit törölni (sok kicsinek még nem megy, az elsődleges gondjuk, hogy nem ér hátra a kezecskéje sokaknak még);
- öltöztetni-vetkőztetni a gyerekeket udvarra, vagy rendezvényre való indokláskor, illetve megérkezéskor.
- mosdbóban felügyelni, HA az egész gyerekcsoport oda lett vezényelve (jellemzően az oviépület elhagyása előtt, vagy udvarra menéskor, hogy ne egyenként kéretőzzenek be pisilni, kaklilni a gyerekek utána).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!