Van egy 3,5 éves fiam. Nagyon akaratos. Itthon most jobb a helyzet, jelenleg az óvodában vannak gondok vele. Most mentem vissza dolgozni. Azt mondta, nem akar ott aludni. Ennek megfelelően viselkedik is. Kiabál, sír, cirkuszol alvásidőben.?
Most mentél vissza dolgozni, ez azt jelenti, hogy a gyermek is most kezdte az ovit? Vagy legalábbis a délutáni ottalvást most kezdte?
A beszoktatás sokszor nem megy zökkenőmentesen. Nekem volt olyan gyerkőc a csoportomban, akit ottho n ölben altatott az anyukája, aztán az oviban nem volt hajlandó lefeküdni az ágyra és aludni. 2 hétig ordított minden nap az altatásnál, utána beletörődött. Nem lehet,hogy nálatok is ez a helyzet, hogy az otthoni altatási szokások mások, mint az óvodai?
Egyet értek az utolsó válaszolóval, óvónő vagyok. Kövezzetek meg, de kiscsoportosoknak nem is engedtük, hogy "hazajárósok" (a gyerekek hívják így) legyenek ebéd után, csak indokolt esetben (pl. ha időpontra kell menni vele valahová). Az első szülőin megbeszéltük, hogy vagy ott alszanak minden nap, vagy hazamennek, szintén minden nap. Legyen rendszer. Ellenkező esetben vért izzad a szülő is és mi is, a gyerek pedig teljesen összezavarodik. Nem értik, hogy ha az egyik nap itt voltak értem, mire megebédeltem, akkor a másik nap miért nem? (Nagyon megharagudott rám egyszer egy szülő, mert nem egyeztem bele abba, hogy telefonáljak neki ebéd után, ha a gyerek eldöntötte, akar-e ott aludni...) Miért kérték, hogy vidd haza? Azért mert nem aludt? És ha nem tudnád megoldani? Egy korábbi válaszoló is írta, hogy a kicsiknek időbe telik megszokni az oviban alvást. Nekem is aludt el gyerek az ölemben, mert az ágyra leülni sem volt hajlandó. A másik mellett egy óráig ültem a padlón és simogattam a fejét, mire megnyugodott.
A játszótérrel kapcsolatban pedig azt mondom, indulás előtt beszéljétek meg, hogy amikor szólsz, indultok haza. Én ilyenkor azt szoktam mondani, azt mutatja az óra, hogy ideje indulni (nem ismerik az időt, de ez szokott segíteni). Akár a telefonodon beállíthatsz egy időzítőt, és azt mondod, ha csipog, indulunk. Csak hogy valamihez kösse, hogy a játékidő vége közeledik. (Az idő múlásánal szemléltetésére vannak nagyon jópofa eszközök (timer), de nem hiszem, hogy játék közben odaszaladna nézegetni.) Ha továbbra is cirkuszol, ne menjetek.
Normális de valószínűleg azért ilyen makacs mert valamit magában nem sikerült lerendeznie..valószínűleg azért dacol mert hatalmi harcot vív veled. Meg kellene ertetned a gyermekeddel, mik a határok amin belül mozoghat. Nem csak büntetni kell. Minden egyes alkalom amikor valami nem úgy sül el, ahogy szeretnéd, annyiszor van alkalmad a gyereknek elmondani azt, hogy meddig ér a takaró. Tekintsd őt úgy hogy gyerek és nem, mint egy kis felnőtt.
Biztos meg új neki ez a helyzet. Legyél türelmes de határozott és egyértelmű. Na meg következetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!