Az normális dolog volt, hogy anno az óvodámban a védőnő mindenki előtt vizsgálta meg a fiúk nemi szervét?
13-as, egyik gyerekem pár éve volt óvodás, náluk nem volt.
Igaz, lehet hogy az én családom szerencsés, mert én írtam azt, hogy a '70-es években velem sem történt ilyen. :-)
Egyébként egyetértek azokkal, akik felháborodtak rajta.
Én egyszerűen nem néztem ki sem a védőnőnkből, sem az óvó nénijeinkből, hogy ilyet csináltak volna.
Csatlakozom a többiekhez, akik a 70es években voltak ovisok. Nálunk se volt. Azonban én, fiúként már azt is szégyelltem, amikor a fiú pajtásaim egyszer kört alkottak velem együtt, én is beálltam, mert nem tudtam, mi fog történni, és az egyik fiú azt mondta, mindenki vegye elő a kukiját, mert akié a leghosszabb, az lesz a főnök. Nekem akkoriban is átlagos volt, mégis, puszta szégyenlősségből kiálltam a körből. Olyan 5 éves lehettem, vagy 6 éves.
Nem tudom, hogyan éltem volna meg egy ilyen vizsgálatot akkoriban... De ez nem igazán etikus.
A pucérsággal nincs gond, az ovisok nemi kíváncsisága ráadásul igen jellemző, azonban ezt úgy kell kezelnie egy pedagógusnak, hogy csak azok kíváncsiskodhassanak -de azok feltétlenül-, akik akarnak! Wc-n természetes, megnézik egymást, ahol nincs válaszfal, mármint fiúk-lányok. De amelyik gyermeket zavarja, védeni kell a kíváncsi szemek elől. Általában 6 évesen jelentkezik az európai kultúrákban a testi szemérem először, de néha már 3-4 névesen is, ha olyan hatás éri a gyermeket, ha valami ilyetén szorongást vált ki benne, és ezt tiszteletben kellene tartani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!