Egy óvodának mennyivel van több feladata, kötelezettsége, ha SNI státuszt kap a gyerek?
az utazó gyógypedagógust szerintem a korai fejlesztőből rendelik ki, őket keresném meg.
bolcsiben voltam ügyintéző, ott a kenysziben kellett a gyerek státuszát átállítani sni-re (talán fogyatékos volt régebben, most nem tudom mi).
a támogatás azt hiszem több, amit az állam fizet utána (talán 3xos).
de a korai fejlesztőből lehet tudnak segíteni. vagy a köznevelési törvény, biztosan van valami ami leírja mit kell csinálni, vezetni stb.
Az SNI kétszeres pénz, az autista a háromszoros. Azt nem hinném, hogy sok plusz dokumentációval járna. Eleve minden ovisnak van kartonja, amibe az óvónők a fejlődését vezetik (ezt nem tudom, milyen gyakorisággal teszik). Az SNI gyerek kartonjába emellé kerül pluszban a gyógyped, logopédus stb. időszakos jellemzése.
Ha integráló az ovi, eleve kell lennie gyógypedagógusnak, de az is úgy működik, hogy az óvoda leszerződik valakivel, az sem plusz meló.
Utazó gyógypedagógus vagyok.
Ugye az egyik eset, hogy ha a szakszolgálat logopédusa kiszűri az ovist akkor ellátja. Ha súlyos a beszédállapota, akkor ő és a gyermek óvodapedagógusa ír egy-egy véleményt, amit az óvodavezető jóváhagyásával továbbítanak a szakértő bizottsághoz vizsgálatot, sni státuszt kérve. Ha megkapja a gyerek az sni státuszt a vizsgálat után, akkor erről kap levelet az óvoda és a szülő. Az óvodavezető felveszi a kapcsolatot a helyi egymivel vagy az önkormányzattal (azzal az intézménnyel, ami az sni-s gyerekeket ellátja a városban) e-mailben vagy telefonon. A sni-s gyerekeket ellátó intézmény vezető továbbítja az adott óvodába kijáró utazó gyógypedagógusnak a gyermek adatait, aki igyekszik beépítenie az órarendjébe. Innen az óvodának az év eleji és végi statisztikában kell jeleznie, hogy hány gyerek van az intézményben. Ugye létszámban az sni-sek több személyt tesznek ki. Illetve olyan adatbázist is vezetnek, hogy az sni-sek heti hány és milyen fejlesztést kapnak. Ideális esetben az sni-s gyerek óvónői is vezetnek egy órarendet, hogy melyik nap, hány órakor érkezik az utazó gyógypedagógus.
Ha az óvoda veszi észre, hogy ki kellene vizsgálni a gyermeket, akkor a szülő tájékoztatása mellett ugyanúgy a gyermek óvodapedagógusa ír véleményt a gyermekről, amit az óvodavezető jóváhagyásával elküldenek a szakértőihez és innen ugyanaz a történet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!