Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Kitilthatja az intézményvezető...

Kitilthatja az intézményvezető a szülőket az óvodából?

Figyelt kérdés

Sajnos nálunk nagyon próbálják a gyerekeket elzárni a szülőktől. Alig kommunikálnak, soha nincs a gyerekekről ertekeles, beszámoló, de az nagyon fontos, hogy mielőbb elhagyjuk az óvoda területét, nem nézhetjük meg a kertben, amit ültettek, nem engedik a gyerekeket a kerítéshez, amikor kint játszanak, és nem szeretik, ha bekukkantunk az udvarra vagy a terembe.

Első évben ugye vittük a gyerekeket, öltöztettük stb. Második évben alig voltak a járvány miatt, amikor meg igen, akkor nem léphettunk be az épületbe.

Az igazgatónőnek annyira megtetszett ez, hogy kijelentette: sokkal egyszerűbb minden úgy, ha a szülők az ajtóban leadják a gyereket, de nem mennek be, ezért ezt továbbra is érvényben tartják. Mivel azért volt igény a szülők részéről, hetente egyszer engedélyezi, hogy betegyük a lábunkat.

Baromi elkeserítőnek tartom, hogy ennyire próbálják a szülőket kizárni mindenből, de a kérdésem most inkább jogi természetű:

Kitilthatják a szülőket az épületből?

(Még egy példa: kiállítást rendeztek a gyerekek képeiből, és azt találták ki, hogy majd csinálnak fényképeket, és azt nézhetik meg a szülők. Azért ebből már balhé lett, úgyhogy valószínűleg be fognak engedni minket.)

2021. szept. 29. 13:43
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk sem lehetett nem tavaly, sem idén bemenni, reggel dajka viszi be őket (nem is feltétlenül a saját csoporté), délután óvónő hozza ugyan őket ki, de mivel egyszerre időpontra hoznak ki több gyereket, nagyon nincs ott sem lehetőség kérdezni, azt mondják menj fogadóórára, ha pedig ők látnak problémát azt jelzik. Az ovis zsákot aki kéri, hogy szeretné átnézni, azt kihozzák.

Én sem látom benne a rációt, tényleg a kapuban tömörülnek a szülők, időpontra. Télen kiscsoportosokat öltöztetni az óvónőnek nem kis feladat. Szülőknek is szívás, már csak az időpont miatt is, ha óra 10-re érek oda, mert úgy van vonatom, akkor várjak 20 percet mert egészkor vagy félkor hoznak ki gyereket... szerintem tényleg senkinek nem kényelmes, ráadásul járványügyileg is elég elhanyagolható haszna van. Én találkozok a gyerekkel otthon, maszk nélkül. Napközben a gyerek ott van az óvónővel maszk nélkül. Innentől nem az én-óvónő napi 1-2 perces találkozó lesz a vízválasztó, vagy hogy megfogtam az ajtókilincset.

Amúgy az enyém már középsős, de szeretné, ha én kísérném be a csoportszobába. Gondolom mert ott az ismerős óvó néni várja... Úgyhogy szerintem pont nem könnyíti meg az elválást.

2021. szept. 29. 19:40
 22/39 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk oviban és iskolában is így van még mindig.

Én megértem, hogy az óvónők szabadulnának a szülőktől, mindig betámadtuk őket kérdésekkel, feltartva a munkájukat, de szerintem lennie kellene egy tájékoztató emberkének vagy lapnak, hogy Danika evett e, verekedett e, sírt e, folyt e az orra, tudott e aludni, mert nem tudják elmondani, mi volt velük a suliban, kicsit hozzá, nem látják át rendesen, és nem biztos, hogy hitelesen adják át a dolgokat.

Én belengetném, hogy "megértem, szerintem ez egy jó rendszer, viszont információra szükségünk van a gyerekről, így ha nem beszélhetünk az óvónőkkel személyesen, szeretnénk kérni napi tájékoztatást emailen, miért van a gyerek térdén horzsolás, vagy hogy mi volt vele aznap"

Biztos, hogy beengednek majd, nem fog az óvónő naponta legépelni 25 tájékoztatót személyreszabottan:)

2021. szept. 29. 19:40
 23/39 flora08 ***** válasza:
81%

Ez elég furcsa helyzet :/ Korábban a járványügyi intézkedések miatt kellett a kapuban átvennünk/átadnunk a gyerekeket (óvónő vagyok). Ezt az Intézkedési Tervben fogalmazták meg tavaly (ami október 1-jén lépett hatályba), de most nincs ilyen korlátozás, és nem is az intézményvezető hatásköréhez tartozik. A mi óvodavezetőnk a héten azt kérte, hogy hordjunk maszkot, mert a gyerekek és a felnőttek között is sajnos sok a beteg. De csak javasolta, kötelezővé nem teheti!

Milyen fenntartású az óvoda? Önkormányzati, alapítványi vagy egyházi? Csak azért kérdezem, mert náluk kéne érdeklődni ezzel kapcsolatban. Az intézményvezető tevékenységét a fenntartónak jóvá kell hagynia. A szülőkkel való aktív kapcsolattartás és tájékoztatás fontos feladat, ami így nem valósul meg...ha valamit szeretne délután közölni az óvónő a szülővel, hogy teszi meg? Ír neki a messengeren? Meg egy csomó papírt kell állandóan aláíratni (nálunk legalábbis), azt hogy kivitelezitek? Heti egy nap erre nem elég 🙄

Off: Őszinte leszek, agyrém volt a kapuban átadós időszak. A szülők nem jöhettek be, kint álltak a hidegben az udvaron, mi pedig az ebéd utáni elpakolás, mosdózás, fogmosás, pihenőre készülődés mellett öltöztettük hazamenős ruhába (sapka, sál, kesztyű, overál, plusz hátizsák, uzsonna, alvóka, logopédia felszerelés...) a gyerkeket, úgy adtuk át őket a szülőknek. Délutánra non-stop kellett egy ember, aki "csak" öltöztet 😩Sokkal jobb volt, mikor visszaálltunk a megszokott rendszerünkre. Nem értem, ott miért ragaszkodnak ehhez 😒

2021. szept. 29. 20:44
 24/39 anonim ***** válasza:
52%

Behordja a vírust??

Otthon nem találkozik a gyerek a szüleivel, nekem ez f@szság,van olyan gyerek aki 4-5 órát tölt az oviban, tehát 19-20 órát a szüleivel, a szülők otthon nem fertőznek, csak az oviban?

2021. szept. 29. 21:17
 25/39 A kérdező kommentje:

20: a vitakultúrádon kicsit javíthatnál. Aki mást gondol, mint te, az attól nem hisztis.

Azért leszek dühös, mert azt érzem, ki akarnak zárni a gyerekem ottani életéből.

Többieknek: egyébként nem a vírus az indok, hanem hogy így könnyebb a gyerekeknek.

Az óvónő kérdésére: önkormányzati fenntartású.

2021. szept. 29. 22:50
 26/39 anonim ***** válasza:
11%

20-as vagyok. Ezen nem dühösnek kell lenni, hanem elfogadni, hogy szépen halad előre a gyerek, és majd egyre több idő lesz, amikor nem ülsz ott mellette. Az iskolában fogsz bent ülni, és nem azért, mert kizárnak az életéből. Nem lesz semmi baja a gyereknek. Vagy van valami gond? Sír, mondja, hogy nem akar menni? Vagy panaszkodik valami miatt? Van valami gond vagy csak alapból nem az van, amit te akarsz?

Ahogy mondod, az a gyerek ottani élete, nem kell mélyen benne lenned.

2021. szept. 30. 14:19
 27/39 anonim ***** válasza:
27%
Hú, utolsó...
2021. szept. 30. 14:40
 28/39 anonim ***** válasza:
77%
26, most elsős a gyerekem, és a tanárnő külön csoportban tájékoztatja a szülőket, ha konfliktus volt, illetve elmeséli a kérdésekre, hogy az osztály a legjobban evő osztály(mert az anyukák bombázzák ezzel), vannak barátságok, szerelmek. Teljesen természetesnek veszi, annak ellenére, hogy nem ő hordja be és ki a kicsiket, hanem odaáll reggel, meg néha délután is, meg ugye ír a csoportba pár szót. Képzeld az a normális, ha egy szülőt érdekel a gyereke.
2021. szept. 30. 14:48
 29/39 anonim ***** válasza:
80%

26-os, a logikád már ott bukik, hogy ennyi idősen egy év alatt is sokat érnek/változnak a gyerekek.

A nagycsoportost ne hasonlítsd az iskoláshoz, mert nem az. De az iskola első 1-2 évében még ott se lenne rossz, ha a szülő hazaindulás előtt az iskolában átnézné a cuccait, vagy reggel a padra kirakatná vele a beadandó dolgot. Elsőben a gyerekem osztályának FB-csoportjában rendszeresen jöttek délután a jelzések, hogy keresnek egy ilyen-olyan mintájú/színű pulóvert, pólót, trikót, melegítőnadrágot stb. Aztán jó esetben pár óra múlva jött a válasz valakitől, hogy "igen, az én fiam tornazsákjában volt egy plusz trikó, holnap küldjük vissza".

Volt egy nagy kosár az iskolában, amibe a talált ruhákat, cipőket gyűjtötték. A tanítónők abban keresték, vagy esetleg kihozták és a szülő kereste az elveszett ruhát. Mi is kerestünk nem egyszer. :-) De mi még örülhetünk, hogy tolltartót, komplett tornazsákot, könyvet, füzetet nem hagyott el.

Na meg, amikor lelkére kötjük, hogy ezt a papírt adja oda a tanító néninek, ő nem adja oda, és a délutáni FB-üzenetváltásnál kiderül, hogy a tanító néni többször is mondta, hogy akinél van ilyen papír, az adja oda neki. Kisfiamnak eszébe sem jutott, hogy nála is van. Biztos a stickies-eiről vagy a transformers-eiről ábrándozott éppen. :-)

Az elsős gyerek még lélekben közel áll az óvodáshoz, és nem mindig figyel a holmijára.

2021. szept. 30. 15:05
 30/39 flora08 ***** válasza:
100%

23-as vagyok (óvónő). Ha a szülői munkaközösség ellenzi ezt a rendszert, nyugodtan rákérdezhettek az önkormányzatnál, hogy ők ezt jóváhagyták-e.

Off: Könnyebb a gyerekeknek? :( Nem mintha nem tudnának bemenni az óvó-, vagy a dajka nénivel, (okosak a gyerekek, sokmindent megértenek, alkalmazkodni is tudnak helyzetekhez) de szerintem még a nagycsoportosnak is jólesik, ha elkíséri a szülő a csoportszobáig. A másik, hogy számomra elég furcsa az a gondolat, hogy velem/velünk volt a gyerek egész nap, és délután egy szót sem váltok a szülővel...gondolom, ha csak átadják őket, nem álltok meg a kapuban társalogni.

2021. szept. 30. 16:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!