Ha felmerülne az ügyeletes óvoda igénybe vételének a lehetősége, te megkérdeznéd a gyereked, hogy menne-e oda?
Pár napja kellett aláírnom a papírt, hogy igénybe vesszük-e az ügyeletes óvodát a 2 hét zárás időtartamára. Hozta az óvónéni a papírt.
Mivel mindketten dolgozunk a férjemmel, elgondolkodtunk rajta. Végül nem vesszük igénybe.
De megkérdeztem a lányom, hogy menne-e abba az óvodába.
Az óvónő teljesen lehidalt, hogy mi ez, hogy én megkérdezem erről a lányomat. (???)
Mondtam neki, hogy a lányomnak kellene oda mennie, persze hogy megkérdezem a véleményét.
5 éves, értelmes nagylány.
Voltak még emberek, akik furcsán néztek rám emiatt.
Én mindig emberszámba vettem a gyereket is, sosem döntöttem őt mellőzve. Az ő szintjén minden meg van vele beszélve.
Ti mit gondoltok? Számít a gyerek véleménye nálatok?
Persze csak akkor, ha több alternatíva is felmerül választási lehetőségként.
Csak a nyitókérdést olvastam el, a válaszokat nem.
Maximálisan egyetértek veled, kérdező!
Az egy másik helyzet, hogy ha végképp megoldhatatlan másképp, akkor már sokkal korábban otthon elmondom a gyerekemnek, hogy akárhova is kell akkor járnia, de mennie kell oviba, mert nem tudjuk máshogy megoldani. Vagy ha csak erős kompromisszumokkal oldható meg, akkor elmondanám a gyerekemnek, hogy lehetne X néninél/Y táborban, vagy egy másik, ügyeleti óvodában. És őrá bíznánk, melyiket választja.
Szóval alapvetően, ami őt (őket) érinti, abban amennyire a lehetőségek engedik, igyekszünk figyelembe venni az igényeiket, kéréseiket.
És ha kényszerből nem lehet azt tenni, amit szeretnének, azt is inkább finom meggyőzéssel adagoljuk be, nem úgy, ahogy a gyakorin szokás, hogy "én vagy a felnőtt, én parancsolok". Kapsz majd hideget-meleget, figyeld csak meg, kérdező! :-))))
Na, közben végigolvastam a válaszokat, és ritka eset, hogy ennyi korrekt válasz van (függetlenül attól, hogy nem mindenki ugyanúgy látja). Örülök, hogy tévedtem ebben! :-)
13-assal nagyon egyetértek: nem az óvónő előtt kell ezt megbeszélni, pláne, ha "kiképzőtiszt" stílusú. Otthon, mindent részletesen átbeszélve kell ezt a családi kupaktanácsnak megbeszélnie. Az óvónővel csak a végeredményt kell közölni: kértek vagy nem kértek.
Az ügyeletes óvodàt valóban akkor kell igénybevenni, ha másképp nem tudod megoldani. ( nem csak nehezen tudod megoldani)
Ilyen esetben nem kèrdezed meg a gyereket, hanem elmagyarázod, miétt kell odamenni.
A gyógyszeres példa is szuper, vagy mondjuk a lábyom szemüveges, szemtapaszos.
Nem opció, hogy zavar, nem akarom viselni, de a keretet ő vàlaszthatta ki, vagy tapasz mintát is naponta, 1 èves kora óta.
Én is a véleménykikérés, mellett vagyok tehàt.
Szóval azó vónőnek igaza van, viszont honnan tud errôl????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!