Miket kérdeztek a gyerektől? Gyermekbántalmazás
Sziasztok!
Főként óvónőkhöz szólnék, ha fennáll a gyermekbántalmazás gyanúja, miket kérdeztek, hogyan játszotok a gyerekkel, hogy megbizonyosodjatok róla?
Hogyan tesztek különbséget valós és fiktív eset között?
Lehet szó fizikai nyomokról vagy fizikai nyomok nélkül.
Előre is köszönöm?
Nem vagyok óvónő, de a gyanút sokszor eleve a gyerek viselkedése, játszása adja.
Bizonyosság nincs, legföljebb alapos gyanú. Ilyenkor szólnak a gyermekvédelmiseknek. Aztán utána már az ő asztaluk, hogy mit csináljanak.
Kisfiam óvodáskorában egyszer az egyik csoporttársa délelőtt hányni kezdett.... nagyon úgy nézett ki, hogy azért, mert apuka úgy megverte, hogy agyrázkódása lett a szerencsétlen kisgyereknek (habár külsérelmi nyomok nem voltak). Onnan is lehetett tudni, hogy súlyosan bántalmazzák ezt a kisfiút, hogy oda jártak a kishúgai is, és ők egyszerűen elmesélték ezt az óvó néniknek.
Nekem a feleségem mesélte mindezt, én elszörnyedtem (mint mindig, amikor kisgyereket súlyosan bántanak). Kiderült, hogy a gyermekvédelem tud arról, hogy problémák vannak, járnak hozzájuk, a kisgyerekkel pszichológus foglalkozik stb. Mivel természetesen a kisgyerekkel voltak magatartási problémák, ez volt a legelső, ami az óvó néniknek éppúgy feltűnt, mint az óvodás társainak.
Aztán hónapok múltán lassan alakultak a dolgok. Fiamtól olyan visszajelzés jött, hogy ez a kisfiú már nem olyan, mint régen, már jól lehet vele játszani. Csak remélni tudom, hogy ez egyúttal azt is jelentette, hogy őt sem bántották már otthon...
Az én gyerekemnek sokszor van reggelente hányingere, általában akkor, ha nem vacsorázott rendesen és a reggelit sem hajlandó megenni. Ilyenkor 5ből 2szer hányni szokott gyomorsavat..
Én már több szülőtől hallottam, hogy "ráverjek a fenekedre?" "megcsapom ezt a gyereket!" "ráüssek a kezedre?". Ezek közül kettőt hallott két különböző óvónő, egyik sem csinált semmit..
Csak akkor lépnek, ha a gyerek panaszkodik, vagy ha látványos seb van rajtuk, különben a nevelés részének tekintik.. Amúgy ovis gyerekeken annyi apró kék folt és sérülés van, hogy nem tudják megmondani mi mitől. Az én lányom lábán 4 zöld folt van, meg képes volt egyszer nekifejelni a fának, de annak is voltam már tanúja, hogy fordult egyet, elfelejtette, hogy mögötte oszlop van, és jól feldagadt a szeme..
Az óvónőket nem nagyon érdekli, hogy elverik a gyereket, ahogy a szülőket sem érdekli pár "atyai" vagy "nevelő célzatú", esetleg "hirtelen felindulás" ütés.
De, az is számít, hogy mit mondd az ember, csak a fizikai erőszak durvább formája a bántalmazásnak.
Van egy film, az a címe, hogy Vadászat, Mads Mikkelsen a főszereplő. Érdekes és jó, de szomorú és elkeserítő film, érdekes megnézni.
Na abban a filmben meg lehet nézni a rossz példát, azaz hogy hogy NEM kell ezt csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!