Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvónénik ti a gyerek viselkedé...

Óvónénik ti a gyerek viselkedése, ruházata alapján teljes képet alkottok a családjáról is?

Figyelt kérdés
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy pl ha ránéztek egy gyerekre akkor a gyerek megjelenése/viselkedése/beszéde alapján már tudjátok, hogy milyen családban nevelkedik? Érdekel egyáltalán titeket ez, vagy csak a gyereket nézitek? Pl egy okos, jólnevelt gyereket jobban kedveltek és a szüleit is mondjuk többre becsülitek, mint egy "rosszgyerek" szüleit? Szóval mennyire vagytok előítéletesek és általában beigazolódik az évek során az első gondolatotok?
2020. okt. 22. 10:23
 1/7 anonim ***** válasza:
96%

én nem óvónő vagyok, hanem drámapedagógus, idősebb gyerekekkel foglalkozom, de abszolút lejön, hogy mi van a gyerekkel. Nem úgy mondanám, hogy jobban kedvelek egy jól nevelt gyereket, inkább, hogy könnyebben dolgozom vele. A "rosszgyerekeknél" nagyobb felelősséget érzek, ugyanakkor inspiráló is, mikor látom a fejlődést a viselkedésén. Drámaórán főleg kibuknak ezek (ebben szerintem hasonlít az ovihoz, hogy játék-játék), pl amikor járt hozzám egy testvérpár és ha család került tertékre, rendszerint részeget játszottak...beszédes.

Összességében, én felelősséget érzek a saját munkám iránt és próbálok nem a szülőkre mutogatni, de bevallom, van hogy rendesen ideges leszek, amikor egy-egy gyerekből kibukik valami, vagy olyat látok, ami egyértelmű elhanyagoló magatartás a szülő részéről. Nyilván nem mutatom ki, de sajnálom, mert számomra hiába rossz a gyerek, tele van jó ötletekkel, érzékeny, és nem tehet róla, hogy hova megy haza.

2020. okt. 22. 10:40
 2/7 anonim ***** válasza:
5%
Nem óvónő vagyok, de az biztos, hogy a gyerekek ruházata alapján semmit sem tudnak belőni, hacsak nincs óriás PRADA felirat vagy Hilfiger a gyerek ruháján.
2020. okt. 22. 11:32
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Én dolgoztam oviban sokáig. Igaz nem dadus vagy ovonő voltam.

Persze lehetett látni a gyerekek között a különbséget de nyílván a szülőn is látod.

Volt olyan is akiről tudtuk, hogy a községben a leggazdagabb család és mégis Pepco-s ruhákban járt a gyerek. Persze a szülő nem.

De a szegény családokon látszott persze sajnos. Ha kirándulás volt ott maradtak az oviban szegények mindig. Ha valami előadás vagy bábszínház ami fizetős akkor a csoportban maradtak az előadás végéig, ami lássuk be nem szép dolog. Sajnáltam őket nagyon. Nem tudok róla, hogy kivételeztek volna velük csupán az anyagi körülményeik miatt.

2020. okt. 22. 12:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Én óvónő vagyok. Elég sok minden leszűrhető a gyerek viselkedéséből,az otthonról hozott dolgokat ők nem játszák meg, legfeljebb az évek során az óvodában tudják, más az elvárás.

A ruházkodás is sokmindent elárul a szülő igényességéről. Pl mikor anyuka a legmárkásabb ,legdrágább ruha,táska a gyerek pedig a tesó kinőtt,agyon mosott,2 számmal kisebb ruhaiban jár, az azért beszédes. És elit család gyereke folyamatosan fejtetves például...

Ettől függetlenül nem ez alapján ítéljük meg a gyereket, legalábbis én nem. Magamban elteszem a gondolataim, és a véleményem, de ezt a gyerek nem érezheti rajtam. Ő arról nem tehet hová született.

2020. okt. 22. 12:49
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a gyerek viselkedése alapján én le tudom szűrni, hogy milyen körülmények között nevelkedik. Egy HHH-s oviban dolgozom. A legtöbb család szegény. Mégis a normálisak igyekeznek tiszta ruhába járatni a gyereket. Gyakran halljuk a gyerekektől, hogy mi folyik otthon. Anyuka apuka verekszik, késő éjjelig a gyerek is fent lehet horror filmet nézni, és ilyenkor el is meséli a film teljes tartalmát. Amikor a 4 éves cifrabban káromkodik mint egy felnőtt, azért igen, olyankor kirajzolódik 1 kép, hogy mi lehet/ mehet otthon. A gyereket soha nem tartom hibásnak. Bár csak pislogtam mikor le k*rvázott egyszer az egyik, 😀, de nem tartom őket akkor sem hibásnak. Azt sajnálom nagyon, hogy tudom, hogy jobb emberek nem lesznek ők sem felnőtt korukban, mert ezt látják , ezt viszik tovább.
2020. okt. 22. 13:15
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Bár nem ovi, egy kicsit nagyobbacska gyerkőcök: férjem zenetanár és ő szokott hajmeresztő dolgokat mesélni a kis alsósairól.

10 év alatt egyszer fordult elő, hogy azt mondta, xy gyereket nem szereti, gyűlöl vele dolgozni és nem fogja következő évben felvenni.

Kis faluban tanít, elég sok a roma, találkozott már mindennel. Ez a gyerek egy gazdag családból jött. 7 évesen olyan pökhendi stílusa volt, hogy a férjem nem bírt vele. Fegyelmezte, rossz jegyet kapott, a gyerek hangosan a képébe röhögött. Behívatta a szüleit, kiderült, hogy apuka ugyanígy viselkedik, anyuka teljes elnyomásban. Hát megvolt róluk a véleménye.

Volt olyan is, hogy elnyűtt, kopott, kinőtt ruhában bevágódott hozzá egy szénfekete roma kisfiú, hogy ő trombitálni szeretne. Nem töltötték ki időben a jelentkezési lapot, így párom házhoz ment hozzájuk.

A falu utolsó háza, döngölt föld padló, anyagdarab felakasztva az ajtó helyére. Anyuka olyan, amelyin.

Töredelmesen bevallottan, hogy nem tud olvasni, ezért nincs kitöltve a jelentkezési lap, a lányai meg nincsenek itthon.

Beinvitálta a férjem és közben elmesélte, hogy az egyik lánya nemzetközi jogra jár, a másik meg orvosira. Párom azóta is emlegeti a kisfiút, aki már letette a művészeti alapvizsgát. Soha lelkesebb, jól neveltebb, illemtudóbb diákja még nem volt.

2020. okt. 22. 13:45
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, ez nagyon szép történet.
2020. okt. 25. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!