Kinek a felelőssége, ha az óvodában baleset történik?
Tegnap a kisfiam az óvodában egy rajzszöget vett a szájába, ami egy társasjáték része... Mivel az óvónő látta, azonnal elvette a játékot tőle, így nem történt baleset. (Bele sem merek gondolni mi történt volna ha lenyeli!!!) Ma reggel az óvónő egy papírt íratott velem alá, amiben leírja a történteket és hogy a többi gyereket nem akarják megfosztani az apró játékoktól, ezért nem tehetik el ezt játékot.(???) És hogy a gyermekem veszélyt jelent önmagára.
Ez normális? Az óvodában nem az óvónők a felelősek ha bármi történik? Így hogy vigyem jó szívvel óvodába a gyermekem, ha ennyire nem figyelnek rá? Miért játszanak rajzszöges játékkal 3 éves gyerekek? (Vegyes korcsoport van 3-6 évig)
Én rokonoktól tudom hogy jegyzőkönyvet kell írni ha bármi sérülés éri a gyermeket mert ha 1-2 napon belül bármi tünete van a gyermeknek akkor tudják hogy Pontosan mi történt.
Egyébként én sem írtam volna alá. Az én fiam igaz még csak bölcsis korú de mindent amit talál bekap. Egy 3 éves is lehet ilyen szerintem és azért nehéz megmondani neki úgy h aztán ne is vegye a szájába. Szerintem igen is el lehet venni az ilyen játékot, mi lett volna ha épp egy másik gyermek miatt az óvónő nem figyel és lenyeli félre nyeli vagy bele áll a szájába ?
Aki szerint maradjon a játék kiváncsi lennék hogy fel lenne háborodva ha velük történik. Vagy épp le***ja. ?!
Az óvónő feladata,felelőssége.
Ellenben egy 3 éves gyerek már nem 1 meg 2 éves, hogy a szájába tömködjön ezt azt,és ne értse meg, hogy nem szabad..
"Aki szerint maradjon a játék kiváncsi lennék hogy fel lenne háborodva ha velük történik. Vagy épp le***ja. ?!"
Eleve nincs olyan játék az oviban, ami nem megfelelő.
Itt nem arról van szó, hogy felnőtt ollóval vagdosnak stb.
Egy játékot egy gyerek a szájába vett. Tehát egy miatt a többi 25 ne játszon vele? Akkor ne egyenek villával, mert a Pistike nem tud, ne hintázzanak, mert Julcsi kiesik belőle.
A szülő feladata is, hogy tanítsa a gyerekeket és elmondja, hogy mit szabad és mit nem.
Az óvónő mondhatja a kérdező gyerekének, hogy ő nem játszhat vele, mert a szájába veszi.
Az óvónőé felelőssége, de mivel általában túl sok óvodás jut egy pedagógusra, utóbbinak körültekintően kell mérlegelnie, milyen eszközöket, tárgyakat ad a gyerekeknek, vagy vesz elő. Átlagos gyermekek esetén néha még a négy éves is van olyan kíváncsi, hogy szájába vesz, megízlel stb tárgyakat, én ezért apró, hegyes, éles tárgyakat nem teszek a gyerekek elé, ha öt évesnél kisebbekról van szó, vagy ha csak egy is ilyen kicsi.
Szóba került az olló is. Korcsoportos bontásban egyszerű a helyzet: a középsősöket már fokozatosan meg lehet tanítani az olló óvatos használatára. Vegyes korcsoportban pedig csak a minimum öt évesek elé teszek ollót, kettőt, may hármat, és a szemem rajta van az ollót használókon, a kisebbeket felvilágosítom, hogy veszéles, csak a nagyobb gyerekek kezében lehet, az is csak úgy, hogy látom.
A játék dobozán minden bizonnyal ott a felirat, hogy 3 éves kortól használható. Ettől az életkortól elvárjuk a gyerektől, hogy ne vegye a szájába ami nem ehető. Az udvaron is van kavics, a teremben apró legó, gyöngy, és egy csomó más potenciálisan veszélyes dolog.
Sajnos néha előfordulnak balesetek, de nem az a megoldás, hogy a vegyes csoportban mindenki csak a csecsemőkre is veszélytelen eszközöket használhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!