Napközben a dajkák kinn vannak a konyhában. Csak étkezéskor mennek be a csoportszobába. Minimálisan az étkezés idejére.
Ha vakamelyik gyerek wc-re ment, vagy ne adj Isten ki kellett törölni a fenekét, azt is anyukám csinálta.
Amúgy a dajkák kinn beszélgettek mindig a konyhában.
Gyakori a rendszer, hogy a dadus csak önellátásban segít:behozza az ételt, ki osztja, aztán ELMEGY és vissza jön, hogy elvigye a tányérokat, stb.
Öltözet, amikor kimegyünk, és ha kiáltok neki a folyosó végére, akkor elkíséri a gyereket a WC-re. Egyebként egyedül vagyok. (voltam, már nem vagyok óvónő)
Na most :a hivatalos csoportlétszám 25.
De!!!!
Ezt önkormányzati engedéllyel meg lehet emelni. Meddig? Nem tudom, 35 fős csoportról is tudok.
És sok óvónő van csoportban egyedül egész nap, mert egyszerűen kevés óvónő van, és nincs minden álláshely betölve.
Márpedig nálunk sinca bent a dajka, ők takarítanak,konyhások,mosogatók is egyben. Amelyik óvónő képtelen 2-3 órát állandó segítség nélkül dolgozni, az keressen más munkát.
A dadus behozza a tízórait,segít öltöztetni, de nem esik le a karikagyűrű senki kezéről, ha ellátja a gyereket óvónőként a mosdóban.
Eléggé eltértünk a kérdésemtôl, bocsánat de nem arra voltam kíváncsi, h ki mettôl meddig van egyedül meg hogy dolgozik...
Úgy tudtam, hogy van egy hivatalos szám, ahány gyerekért egy fô (óvónô) max. felügyelhet. Ha ketten vannak, akkor nyilván 2x annyi gyerek lehet a csoportban, de én rra a hivatalos fejszámra lettem volna kíváncsi.
Nincs ilyen szám.
A csoportlétszám van maximalizálva, de attól is el lehet térni egyes esetekben. Tehát ha 30-an vannak a csoportban akkor annyira vigyáz egy óvónő. Minden óvodában van olyan, hogy összesen 1 óvónő vigyáz a gyerekekre a csoporszobában, ezt nem lehet kivédeni.
13-as vagyok. Nem tudom miért pontoztak le, minden vita nélkül írtam le a valóságot.
Kérdező:ahogy írtam, az alap létszám 25 gyermek. De az önkormányzat engedelyezehet többet, mivel kötelező óvodát biztosítani, és néha (egyre gyakrabban) előfordul, hogy több gyerek van, mint ahány férőhely.
De!
Ha a terem kicsi (mert pl. az épület nem ovinak épült) akkor a terem mérete is fontos. 4 éve még úgy számoltunk, hogy egy gyerekre 2 nm jut, lehet, hogy azóta ez változott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!