Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvónők! Tényleg olyan rossz...

Óvónők! Tényleg olyan rossz óvónőnek lenni?

Figyelt kérdés
Minap olvastam itt egy kérdést, hogy az óvónőket leku*vázzák a gyerekek és fizikailag is bántalmazzák az óvónőket. Ez igaz? És az is, hogy a szülők egyre gázabbak?
2020. aug. 14. 19:22
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
86%
Én imádom a munkám, sosem csinálnék mást, semmi pénzért.
2020. aug. 14. 22:47
 12/21 A kérdező kommentje:
10. Régen is ilyenek voltak a gyerekek?
2020. aug. 14. 22:51
 13/21 anonim ***** válasza:
84%

Sajnos már több érv szól ellene, mint mellette. Csinálom, mert imádok gyerekekkel foglalkozni, de ha csak 1 kicsit is rá lennénk a több pénzre szorulva, más munka után néznék, mert már nem éri meg. Pedig olyan szép szakma. :(

Szoktam is mondogatni, hogy úgy lettem óvónő mondjuk 40-50 évvel ezelőtt.

Ellene szól: - kevés fizetés

- nem becsülnek meg a szülők, nem engedik, hogy neveljük a gyerekeiket ha már ők erre képtelenek

- lenéznek, hülyének néznek

- sok a problémás, spec eset, egy csoportba több is. Van olyan gyerek aki 1 embert teljesen lefoglal, csakhogy a csoportlétszám 25 fő, mi meg jó esetben ketten vagyunk

- rengeteg a papírmunka

- időről időre bizonyítanod kell, ami hót felesleges mert mindenkit átengednek (portfólió írás, minősülés, ezek sok sok hetet, napot elvesznek a családodtól, rengeteg ideget megeszünk ilyenkor)

- sajnos ahol sok nő össze van zárva ott vannak konfliktusok, gyakori a feszültség. Nálunk 12 óvónő van, 6 dajka, 1 óvoda vezető 1 óvoda titkár. Mind nő.

- 4 óvónő helyett is dolgozunk, túlórázunk, mert a kutya sem akar már jönni, csak -menni. Persze ezt nem fizetik meg.

Ami mellette szól: - a gyerekek őszinte szeretete

- tudás átadása, engem örömmel tölt el, amikor miattam (is) fejlődik okosodik az a kisgyerek.

- mikor azt mondják, a kislányok, hogy ők is óvó nénik akarnak lenni, akkor tudom, hogy valamit jól csinálok. :)

- viszonylag sok szabadság. Mi nyáron kapjuk ki, itthon vagyok a gyerekeimmel egyhuzamban 6 hetet nyáron. Azért nem mindegy.

2020. aug. 14. 22:59
 14/21 anonim ***** válasza:
44%

Kedves kérdező, rendben, akkor itt is válaszolok.

Iskolában is, óvodában is megfordultam már.

Egy távoli kollégám Kelet-Mo-ról kvázi idemenekült Ny-Mo-ra, szó szerint kijelentette, hogy nem bír a cigány gyerekekkel. Nem én mondom, ő mondta.

Itt, a Dunántúlon sokkal kevesebb a cigány, nem sok problémás cigány gyermekkel találkoztam. Elhiszem neki, hogy keleten sokkal többen vannak és a szájuk is nagyobb.

De nyilván keleten is vannak rendes cigány gyermekek és szülők.

A felnőtteknek sokkal nagyobb hányada problémás, mint a gyermekeknek. Értsd: több a kompetens, hozzáértő óvónő, azonban akadnak nem ide valók is, maradjunk ennyiben. És nem könnyű velük, ahogy egyes szülővel se könnyű.

Eleve be se jöhetnének a szülők a csoportszobába, leszámítva a nyílt napokat. Beszélgetni meg nincs idő, nem érti meg némelyik. Számoljuk csak ki, a gyerekkel nem lehetne foglalkozni eleget, ha beszélgetnénk a szülőkkel, márpedig felelősség a gyermeknevelés. 25 fős csoportban -a csonka családok miatt- a gyerekeknek átlag 36-37 szülője van, beszorozva egy perccel az átlag 36-37 perc naponta. Nagyon sok, több, int fél órát rabolnak el a gyermekekre fordítható munkából, ha csak minden második szülő két percet kér, vagy mindegyik egy percet csak... És ha az egyiknek engednénk, akkor a másik szülő joggal felróhatja, hogy neki miért nem jut az az egy perc...

Csak extrém esetben, meg szülőin és nyílt napon van idő szülőkkel kommunikálni. Nagycsopis ovis is ki tudja számolni. Mégis vannak nyomulós, kekec szülők is. Viszont sok a kivétel, szintén, és tisztelet a kivételnek.

2020. aug. 14. 23:07
 15/21 anonim ***** válasza:
6%
6-os válaszoló írásán is látszik, hogy mennyire leterheltek. Annyi ideje sincs hogy leírjon összeszedetten egy pár mondatos választ. Ezt persze nem neki rovom fel. Bárki így írhat, aki siet.
2020. aug. 15. 00:54
 16/21 anonim ***** válasza:
28%
8-as Én is haraptam már meg óvonőt kiskoromban. Nem vagyok rá büszke, de elég hisztis voltam. Nem akartam menni óvodába. A szüleim pokrócba csavarva vittek el, és mikor kiszabadultam a pokrócból dühönben akkor haraphattam meg az óvónőt. Nem igazán emlékszem a részletekre, mert régen volt. Lehet szidni a kisfiút, meg szidni, de gondolom nem volt tisztában a cselekedete súlyosságával. Mint ahogy én sem. Olyan dologra akartak kényszeríteni, amit nem akartam, ráadásul ilyen megalázó módon vittek el az óvodába☹️😐🙄 Azt hiszem csak örjöngtem, és nem direkt az óvónőt akartam megharapni. ☹️
2020. aug. 15. 01:05
 17/21 anonim ***** válasza:
33%

Igen igaz, én a szoktatás alatt láttam hallottam. De semmi baj, a kezelhetetlen gyerek maradhat mert anyukája barátnője a vezető óvónő.

De nekem mindenért szól az óvónő.... Tegnap hárman voltak oviban(kis falusi ovi), a gyerekem a bokorba pisilt de érdekes módon az óvónő már csak akkor látta mikor végzett.... 3 gyerek volt 2 óvónő és kettő dajka. Hm? Szóval az éremnek két oldala van.

2020. aug. 15. 07:04
 18/21 anonim ***** válasza:
89%
14nek. Sajnos ezt csak az értheti, aki dolgozott ilyen környezetben, vagy a gyereke jár ilyen közösségbe. Ahol én dolgozóm 90% a cigány. El lehet képzelni....
2020. aug. 15. 08:57
 19/21 anonim ***** válasza:
81%

Sajnos engem direkt, csakúgy unalmában harapott meg. Tudatában van annak, hogy mit csinál, nem dac,vagy hiszti. Nem is az első eset, de eddig ez volt a legerősebb. Gyereket is harapott már meg, senkinek nem kívánom az ilyen helyzetet, mert hiába értek egyet a felháborodott szülővel, pártatlannak kell maradni. Ezt pedig sehol sem tanítják, hogy kezeld a szülőket.

Plusz nem vagyok gyógypedagógus, 28 fős a csoportom, jelenleg 3 SNI, 3 Btmni és 2 vizsgálat alatt.

Így mesélni, énekelni, tornázni, stressz nélkül sétálni menni is kihívás. Nem ezt vállalja aki óvónőnek áll, de ezt kapjuk.

A papírmunka, folyamatos ellenőrzés meg a hab a tortán.

Aki a fizetésre panaszkodik, igen, az is kevés, de ez az a tényező, amit előre lehet tudni.

2020. aug. 15. 09:23
 20/21 Derjaderja ***** válasza:
69%
Mindent megértek, ami miatt nehéz, de az is teljesen jogos igény a szülő részéről, hogy legalább pár naponta pár percet tudjon váltani az óvónővel a gyerekről. Napi fél óràt teljesen reális lenne erre rászánni, nyilván értem, hogy most mért nehezen megoldható, de akkor is.
2020. aug. 15. 09:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!