Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Nagycsoportosoknak, évvesztese...

Nagycsoportosoknak, évveszteseknek, akik kétszer járják a nagycsoportot, jó a vegyes csoport vagy lehúzták a kicsik, kevés az ideje az óvónőknek?

Figyelt kérdés
2020. júl. 7. 14:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

A normális óvodákban nem úgy van, hogy 2-3 nagy 2-3 középsős és 15 kicsi van a csoportban, hanem arányosan vannak elosztva a gyerekek korra és nemre tekintettel.

A nagyok pedig nem kiszolgálják a kicsiket, hanem a kicsik is szeretnék azt a "munkát" elvégezni, amit a nagy megtehet. (pl. terítés)

Tiszta csoportban max. középső csoport 2. félévétől van naposság.

Az meg hogy egy nagycsoportos segít begombolni egy gombot, felhúzni egy zippzárt, tölteni egy bögre kakaót, attól ügyesedik.

2020. júl. 8. 06:52
 12/16 anonim ***** válasza:
86%

Utolso. Igen elvileg igy kene lennie, de ez sokmindentol fugg pl. az adott evben hany es milyen koru gyerek jelentkezik a csoportban, hanyan ballagnak stb. Mert pl. ha keves a gyerek, akkor az ovi donthet ugy, h felvesz kisebbeket is, akik nem is toltik be a 3. evuket augusztusig csak kesobb. Tehat erkezik par 3eves ovodakoteles, de jonnek meg naluk is kisebbek. Maradnak ugye a kozepsosok, akik 4-5 evesek, es a 6 evesek, akiket visszatartottak.

Tobb gyerekkel sok eves ovis tapasztalattal azt latom, h sajnos mindig a nagyok voltak kevesen, mert beloluk mentek is es maradtak is oviba. A kicsik meg egyre tobben lettek. Most meg rosszabb a helyzet, h elvileg kotelezo menni suliba, aki pedig valamilyen indokkal megis megoldja, h maradjon a gyerek, az tenyleg nem a kortarsai kozott erik, ha erik plusz egy evet, mert oket (marmint a kortarsakat) ha nem volt alapos indok el kell vinni suliba.

2020. júl. 8. 07:17
 13/16 anonim ***** válasza:
80%

Egy dolgon viszont elgondolkoztam. Ha itthon en megkerem a nagyobb tesot, h kosse be a kicsi cipojet, segitsenek neki feloltozni, ontson neki kakaot stb. en vagyok a rossz anya, h ez nem az o dolga lenne. Nemreg volt kerdes, erre vonatkozoan, ahol meg azt is megkritizaltak a valaszolok, h az anyuka megkerte a nagyot, h jatszon kicsit a kisebbel. Ne gondozza, csak jatszon vele. Tehat, h megkonnyitse sajat dolgat, mert ugye ez nem a gyerek feladata.

Most, ha masik oldalrol kozelitjuk meg, miert kene egy nagycsoportosnak a kiscsoportost oltoztetni, segiteni?ez az o dolga?nem erre vannak az ovonok, a dada?es nem, a gyakorlatban sem ugy mukodik, ezt sajat fulemmel hallottam es lattam, h aki akar segit. Az ovono siman raszol, h Panni, ha keszen vagy, segits a Pistinek is cipot kotni.

Ha nagyon sietunk vagy extrem helyzet van, persze neha napjan segit a nagy a kicsinek, de ez nem tartozik a napi bevett rutinok koze. Napi szinten nem o oltoztetni, gondozza a kisebbet, ez nem a feladata. Szoval akinek ez tetszik es kaphato ra, az persze oltoztesse a kisebbet az oviban, de a foleg a fiuknak ez igenis teher es nyug. Mennenek ki az odvarra, mert ok mar ugyesek pikk pakk kesz vannak, ket lehetoseg maradt vagy besegitenek vagy megvarjak mig az ovono feloltozteti a kicsiket. Rossz erzetet kelt igyis ugyis.

2020. júl. 8. 07:33
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Aki szerint rossz anya az, aki arra tanítja a gyerekeit, hogy segítsék egymást, az nem normális.

Nem arról van szó, hogy a nagy mindent megcsináljon a kicsinek, meg szórakoztassa orrba-szájba akkor is, ha más dolga van, de ez egyébként sem ovis korban probléma, hanem ha a 15 évesre bízzák a 2 évest állandóan. (időnként ez is megtehető, mert egy család vagyunk és az életben egyébként is meg kell tenni egy csomó olyan dolgot, amihez épp nincs kedvünk)

A vegyes csoportokban nincs akkora korkülönbség, hogy a nagyoknak terhes lehetne a kicsik segítése. Ezekre a plusszokra a nagyok büszkék, nem gond nekik.

Pont ilyen korúak a gyerekeim. A nagy évvesztes, így marad még egy évet, a kicsi most kezdi az ovit egy csoportba fognak járni. Nagyon szívesen segítik egymást. Nem csak a nagy a kicsit, hanem fordítva is.

2020. júl. 8. 14:09
 15/16 1112 ***** válasza:
80%
Érdekesség képpen, én hallottam olyan vegyes csoportról is, ahol mindig csak két évfolyam van együtt. Szóval kicsi -és középső / középső -és nagycsopi.
2020. júl. 9. 21:55
 16/16 1112 ***** válasza:
40%
*nekem még nincs gyerekem.
2020. júl. 9. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!