Magánovikban is ilyen nagy az óvónő hiány? Vagy ott jobban a fizetések mint az államiban?
A mi ovinkban kezd kritikussá válni a helyzet (állami ovi). A két nyugdíjba ment óvónő helyére nem találnak újat, ráadásul most egy másik óvónő is felmondott egy másik állás (nem óvónői) miatt. Nyilván megértem h elmegy ha ott sokkal többet keres, neki is kell élni valamiből, csak elég rosszul jött ez ki így konkrétan fél évvel év vége előtt, mikor a csoport fele ráadásul iskolába fog menni... :-(
Ami zavar, hogy így a 4 csoportos ovinkból konkrétan 3 óvónő hiányzik, és az óvódavezető szerint nincs nagy esély h be tudják tölteni a helyeket, mert olyan alacsony a fizetés, hogy nem jelentkezik senki. Az államot ez szemmel láthatóan nem érdekli.
Magánovikban is ilyen rossz a helyzet/fizetés, vagy azért az vonzóbb egy óvónő számára?
Dolgoztam magánoviban, az óvónők ugyanannyit kerestek, mint az államiban, csak épp kétszer annyi dolgot vártak tőlük, évente lecserélődött a társaság fele. Mindenki azt mondta, hogy ehhez képest az államiban csak láblógatás megy ugyanennyiért.
Én pedasszisztens voltam, engem megfizettek, de inkább más területen kezdtem dolgozni.
Hasonlót éltem meg, mint az előző előtti. Magánoviban dupla annyit dolgoztattak, alig több fizuért (hamar fel is mondtam).
Ha Budapesten élnék, forszíroztam volna tovább a pedagógus sztrájkot (nem, mintha sokat érne, de jobb, mint a belenyugvás).
Aki meg 300 ezerről írt, nem tudom, hol él.
Már nem dolgozom a szakmában, tudtommal 2018-ban kb 115 ezer FT körül volt a havi netto kezdő óvodapedagógus bér. Szégyen. Ez a szakág valóban pedagógia, nemzetközi szinten is magas színtű a legtöbb magyarországi óvodában. A gyermekekkel differenciáltan, egyénileg is foglalkozunk, nem úgy, mint az iskolásokkal teszik. Érzelmi nevelés is folyik a magyarországi ovikban, érzelmi intelligencia fejlesztéssel, ami döntő a kisgyermekkorban, de iskolában ez is sajnos hanyagolt tényező. Még sincsenek megbecsülve a magyarországi óvodapedagógusok, se anyagilag, se erkölcsileg.
(Bár van jobb-rosszabb ovpedes, akár a tanárok között. Az iskolapedagógia viszont a béka popsija alatt van a világ legnagyobb részén, erről viszont már nem a tanárok tehetnek.)
Pedig el vagy tájolva, mert az óvónők bértáblát kapnak, és nem a kereslet-kínálat elve alapján kapják a fizetést. Ezért nincs sehol elég pedagógus.
Én magánoviban nem, de magánsuliban dolgoztam, megerősítem, amit az előzőek mondtak, sokkal több elvárásért bértáblát kaptunk mi is, a főnök azt mondta, hogy hát ennyi a tanárok bére mindenhol. És hogy nem a pénzért kell csinálni, hanem elhivatottságból. Na, köszi, abból nem tudom kifizetni a rezsimet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!