Hogyan zajlik egy örökbefogadási procedúra? Valaki aki már részt vett/szemtanúja volt egy ilyen eseménynek, le tudná részletesen írni?
Úgy érzem, még csak játszol a gondolattal, ezért ajánlom, hogy olvasd el Maguire Pavao: Az örökbefogadás háromszöge című könyvét (ennek a végén van egy rövid összefoglalás a magyar procedúráról is), mert nem maga a folyamat az érdekes ebben a kérdésben, hanem az érzelmi háttér, amivel meg kell birkózniuk az örökbefogadóknak és örökbefogadottaknak egyaránt.
Ha már komolyabban fontolgatod, szerintem a Mózeskosár Egyesületet keresd meg, ők nem adnak konkrétan örökbe gyerekeket (ezért elfogulatlanul tudnak tanácsot adni neked), több évtizedes tapasztalattal bírnak az örökbefogadások kérdésében, és puszta elhivatottságból adnak tanácsot bárkinek, ingyen.
Többféle örökbefogadás van és a gyermek életkora szerint is változó. Melyikre gondoltál?
- Van nyílt örökbefogadás, mikor megismered a gyermek szülőjét.
- Van zárt, mikor nem tudom, hogy ki a gyermek.
- Újszülött esetében a kórházból hozhatod el
- Nagyobbacskánál viszont a nevelőszülőtől
Amit láttam, az nyílt örökbefogadás kórházból hazahozott baba. Terhesség 8-9 hónapjában a szülőket bemutatták egymásnak, onnantól az örökbefogadók rendszeresen találkoztak az anyával. Szülésnél az örökbefogadó szülők ott lehettek (nem az anyával egy szobában, hanem a folyóson) és szinte rögtön a kezükbe adták a babát. 4 nap után hazavihették a babát.
Aztán amit meséltek. Nevelőszülőktől elhozott 3 éves kislány. Az örökbefogadó szülők rendszeresen 1-2 naponta mentek a kislányhoz látogatóba. Vittek neki kis ajándékokat, játszottak vele és ismerkedtek. Aztán 1-2 hónap után egyszer kétszer hazavitték, de még nem aludt ott, majd később már ott töltött 1-2 éjszakát és kb. 3-4 hónap alatt történt meg az átszoktatás.
De ahány baba, gyerek, szülő...annyiféle. Nagyobbacska gyereknél is sok mindentől függ az átszokási idő.
Pici babánál ez a rész "átugorható".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!