Nyílt, családon belüli örökbefogadásál nem gond, ha nem vagyok házas?
Az örökbefogadáshoz ugyanúgy végig kell menned az egész öf procedúrán, mint ha simán csak bármilyen gyereket örökbe akarnál fogadni.
Nemrég az "Örökbefogadás." csoportban volt egy poszt erről, érdemes belépned és elolvasnod. Necces folyamat lesz, és igen, sok akadályba ütközhetsz.
Köszönöm! Felkeresem a csoportot, köszi az ajánlást. Ezt nem teljesen értem, nem úgy volt, hogy rokoni örökbefogadáshoz nem kell tanfolyam?
Alkalmassági, környezettanulmány, bérjegyzék, minden egyéb a családbafogadáshoz is kellett évente.
,,A rokoni, házastársi örökbefogadás nyílt örökbefogadásnak számít, ám engedélyezés néhány ponton eltér a “külső” örökbefogadástól. Ezek:
nem nézik a korkülönbséget (azaz lehet 45 évnél több is a szülő és gyerek között),
nem kell felkészítő tanfolyamot végezni,
nem kötelező közvetítő szervezetet bevonni.
2021-es frissítés: a családon belüli örökbefogadásra az a jogszabály sem vonatkozik, hogy csak házaspárok fogadhatnak örökbe.
Viszont itt is van egy alkalmassági eljárás, a pszichológiai, orvosi vizsgálat és környezettanulmány hasonló a többi örökbefogadáshoz, megvizsgálják a gyermeket is, különösen az új szülő és a gyerek között kialakult viszonyt."
Ez alapján nekem kicsit egyszerűbbnek tűik, ha meg már több éves múltunk van a családsegítőnél, gyámhatóságnál, akkor feltételeztem, hogy valamivel talán egyszerűbb a dolog.
Köszi, bár még nem vagyok benne biztos. Szimplán jobb lenne az életünk éves felülvizsgálat nélkül, indokolatlanul stresszeli a gyereket is, ő is nagyobb biztonságban érezné magát. Ha viszont nagyon kemény a dolog, akkor felejtős, de a nyugalma miatt jó lenne.
Folyton fél, hogy vissza kell mennie, pedig erről szó sincs, de mindig kiemelik hogy a családbafogadás nem hosszú évekre van kitalálva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!