Ha egy 2 éves gyereknek meghalnak a szülei, hova kerül?
Szerintem ha kimegy a rendőr, akkor elviszi a gyereket, mert nem hagyhatja egyedül, főleg nem egy autóbaleset helyszínén, de otthon sem. Elkezdik felkutatni a rokonait, ahogy elkezd körbeérni a hír, hogy meghaltak a szülök jó esetben több rokon, esetleg barát is jelentkezik. Elsősorban rokonoknak adják, akivel közeli kapcsolata van, esetleg járhatna a megszokott közösségbe (pl bölcsi), stb.
Ha senkije sincs, akkor intézet ahol jó esetben nem lesz sokáig. Egészséges 2 éves gyerek jó családból hamar kell valakinek. Ennek az átfutása szégyenletesen lassú tud lenni, egy évet is eltölthet a rendszerben.
Gyámhivatalt értesíti a rendőrség és ők intézkednek a továbbiakban. Átmeneti otthonba tehetik, amíg nem tisztázódik, hogy van-e rokon és tud, akar róla gondoskodni. Egyik rokonnak sem kötelessége gondoskodni a kicsiröl még a nagyszülőknek sem.
Szerintem ez jogilag nem egyszerű, hogy akkor lehet-e a barátnál a kicsi. Ebben nem vagyok otthon, de szerintem nevelőszülőknél helyezik el vagy marad a gyermekotthonban.
Ha pedig ilyen van, akkor keresd fel az illetékes szervet, ők tudnak felvilágosítást adni. Lehet, hogy nevelőszülőnek kell jelentkezni és akkor hozzád küldii, de ez tipp.
Köszi a válaszokat! :)
És amíg felkutatják a rokonokat (1-2 nap) a rendőrségen marad? Elég kicsi még, ki vigyáz rá nap közben? Rendőrök?
Nem a rendőrségen van, hanem csecsemőotthonba, vagy nevelőszülőhöz viszik arra a pár napra is.
(Nevelőszülő vagyok.)
Gugliztam neked kérdező. Okiratba lehet ezt foglalni. Ha ettől félsz, akkor okiratban bárkit megnevezhetsz a gyerek gyámjának halálod esetére. Pl a legjobb barátnődet.
Papír nélkül a gyerek életéből más ismerős is lehet, ha nincs rokon, szóval a szomszéd néni is befogadhatja elvileg, ha addig részt vett a gyerek nevelésében, teszem azt rendszeresen vigyázott rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!