Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi történik olyankor, ha...

Mi történik olyankor, ha amikor lejár a GYES-em, akkor már 6 hónapos terhes leszek a másik babával?

Figyelt kérdés
Van munkahelyem, ahova visszavárnak, de 6 hónapos terhesen már nem állnék munkába. Ilyenkor 3 hónapig táppénzt kapok és utána a picivel kezdődik újra a TGYÁS? Vagy ez ennél bonyolultabb? Ha valaki volt hasonló helyzetben megírná, hogy hogy is van ez? Előre is köszönöm.
2010. júl. 10. 22:01
 1/10 anonim ***** válasza:
59%
táppénz és újra kezdődik minde nelőről de ha ki tudnád venni a felgyülemlett szabidat és csak utána mennél táppénzre az még jobb lenne mert akkor több lenne a gyeded
2010. júl. 10. 22:03
 2/10 anonim ***** válasza:
87%

Gyes lejártakor visszamégy papíron dolgozni, kiveszed a szabikat, és elmégy táppénzre. Amikor megszületik a kicsi, akkor igényled a tgyást, majd ha lejár, akkor a gyed-et.

MIndenképpen javaslom, hogy vedd ki a szabikat is, különben a betegszabi lesz a tgyás és a gyed alapja, ami eleve 70%-os jövedelem. Így a szabik kicsit felhúzzák az alapot. Persze ha a bruttód 210 ezer vagy több volt, akkor mindegy, mert így is úgy is a max gyedre vagy jogosult:)

2010. júl. 10. 22:05
 3/10 A kérdező kommentje:
És azt, hogy papíron visszamenjek dolgozni és kivegyem a szabikat jogilag választhatom, vagy csak ha jó indulatú a főnököm, akkor kérhetem tőle? Ezt azért kérdezem, mert valószínűleg nem fog nagyon örülni nekem, amikor bejelentem, hogy újra babát várok, és nyílván nem lesz valami segítőkész :(
2010. júl. 10. 22:12
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
mond meg neki hogy kéred a szabadségodat! jogilag elvileg lehetséges
2010. júl. 10. 22:14
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
ki nem rúghataz biztos
2010. júl. 10. 22:14
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors válaszokat :)
2010. júl. 10. 22:16
 7/10 anonim ***** válasza:
59%

Nemhogy lehetséges, hanem kötelező kiadnia:) Ha addig nem mégy el betegállományba, akkor vissza kell vegyen, és ekkor köteles a felhalmozódott szabadságokat kiadni, ne aggódj, ez nem segítőkészség kérdése.

Alapvetően sem küldhet el 30 napig, de így, hogy újra babát vársz, pláne nem:)

2010. júl. 11. 07:09
 8/10 anonim ***** válasza:
28%
a táppénz nem alapja a tgyásnak. Ha a szülést megelőző év elejétől nincs meg a szülésig a 180 nap fizetett időd (rendes munkavégzés vagy szabadság, vagy a táppénz kezdetekor az első 15 nap betegszabi) akkor mind a tgyás, mind a gyed alapja a mindenkori minimálbér lesz. Csak azért érdemes elmenned táppénzre, hogy folyamatosan legyen a munkaviszonyod és kicsivel több a pénzed.
2010. júl. 11. 08:48
 9/10 anonim ***** válasza:

Téves. Ha van jövedelem, akkor a tényleges bér lesz. Eb törvény, nyugodtan olvasd át. Akkor minimálbér, ha egyáltalán nem volt bérezett nap.

És senki nem írta, hogy a táppénz lesz az alap, azt írtam, a betegszabadság. Ami tény, olvasd ki a törvényből, táppénz számítási szabályok, (5) bekezdés.

Kérdező, nem baj, ha nekem nem hiszel, nyugodtan kérdezd meg a REP-nél, ott is el fogják mondani, hogy ha visszamégy, akkor a bérezett napokat veszik alapul, mert az lesz a tényleges jövedelem.

És ha nem dolgozol, akkor is bérezett nap lesz: a betegszabadság, 70%-os bérrel, és bérezett nap lesz a rendes szabadság.

2010. júl. 11. 09:52
 10/10 anonim ***** válasza:
59%
Én is pont ebben a helyzetben vagyok. Amikor lejár a gyesem 6 hónapos terhes leszek. Én kiveszem a szabikat és utánna elmegyek táppénzre. A szabi emeli az alapot, de sajnos nem fogok annyit kapni, mint az első babánál, pedig vele max. gyedet kaptam.
2010. júl. 11. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!