Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha Gyes alatt kérem, hogy...

Ha Gyes alatt kérem, hogy vegyenek vissza dolgozni, elkezdem letölteni a bent lévő szabadságomat, de mégsem megyek vissza, akkor mi történik?

Figyelt kérdés
Borzasztó anyagi helyzetbe kerültünk, a férjemnek megszünt pár hete a munkahelye, én 1 hónapja Gyesen vagyok, a lakástörlesztőnket sem futja a Gyes és a családi. 2,5 hónap szabaságom van bent, mielőtt munkába állok ezt elkezdik folyósítani, ami kihúzna minket a gödörből. Úgy néz ki, hogy áprilistól mehetne a párom dolgozni külföldre, de így a gyerek felügyelete nem lenne megoldott, bölcsibe csak szeptembertől veszik fel, nagyszülők dolgoznak, kölcsön kérni nem tudunk senkitől. Vissza mehetek Gyesre? Vagy emiatt megszüntethetik a munkaviszonyomat? Mert akárhonnan nézem átverem őket, de nincs jobb ötletem...
2010. febr. 12. 14:58
 1/7 anonim ***** válasza:
Tedd meg. A munkaviszonyt tudomásom szerint a Gyes végéig nem sz0üntethetik meg. A gyes amúgy 8 órás munkaviszony mellett is kapod.
2010. febr. 12. 15:02
 2/7 anonim ***** válasza:
Az első vagyok. Ha nem értik meg, akkor sem tudsz mit tenni. amúgy szerintem ezt mindenki megérti.
2010. febr. 12. 15:03
 3/7 anonim ***** válasza:

Szia!

A gyes mellett a baba 1 éves korától lehet 8 órát dolgozni, vagyis ha visszamész dolgozni, attól még kapod a gyest. Csak abban az esetben nem kapod, ha táppénzt is igénybe veszel, illetve ekkor el kell döntened, hogy melyiket kéred.

A gyesről úgy tudsz visszamenni, hogy közösen kell megállapodnotok a munkáltatóval, sajnos nem úgy van, hogy te eldöntöd, ha mától és mától vissza is vesznek.

Egyébként a fizetés nélküli szabadságot a gyerek 3 éves koráig kötelező megadnia a munkáltatónak, azaz a gyerek 3. éves koráig bármikor újra kérheted. Eddig él a rendes felmondási tilalom is.

Azon még érdemes elgondolkoznod, hogy ha kivetted a szabikat, el tudsz-e menni táppénzre (persze előtte át kell adnod apának a gyest).

2010. febr. 12. 15:14
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha nem akarsz visszamenni, akkor felmondasz, és kapod a szabidat. Plusz mellette a GYES-t is.
2010. febr. 12. 18:02
 5/7 anonim ***** válasza:

Az a lehető legrosszabb lehetőség, amit az utolsó írt!

Ha felmondasz, akkor csak a bentlévő szabikat fizetik ki egyösszegben. Nem lesz biztosításod és mehetsz ahova tudsz. Mivel te mondasz fel, 90 napig nem kaphatsz álláskeresési járadékot, a 90 nap lejárta után pedig választanod kell, hogy álláskeresési járadék vagy gyes, a kettő együtt nem járhat!

2010. febr. 13. 12:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Semmiképp sem mondok fel és hál' istennek, hogy olyan helyen dolgozom, hogy akkor kezdem letölteni a bentlévő szabijaimat, amikor én kérem, betartják a mtk-ben foglaltakat. Köszönöm a válaszokat.
2010. febr. 16. 14:37
 7/7 anonim válasza:
Plusz egy szösszenet. Te döntheted el mikor szeretnél újra munkába állni. Ha kéred a szabikat arra a munkáltatónak 1 hónapon bellül ki kell adnia. A táppénz mellett a gyes sem veszik el, csupán az apának kell kérni át a gyest.
2010. aug. 12. 06:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!