Legyekura feeling?

Figyelt kérdés

Mennyire jellemző a kisiskolásokra a csapatban támadás? Hogy kell kezelni?

Már másodszor fordult elő, hogy szülinapoztak egy játszóházban(idegenek), és el kezdték űzni a gyerekemet, először játékból, majd egyre vadabbul.

Ilyenkor lefagyok, mert velem is volt ilyen kicsiként, egy csapat idegen gyerek kitalálta, hogy kém vagyok, loptam tőlük(nem is beszéltem velük korábban) és bezártak egy szobába..

Mindkétszer elkapták a náluk jó 4 évvel fiatalabb gyerekem(az én gyerekem kezdeményezte a fogócskát, szereti, h kergetik), de a vége mindkettőnek nagyon eldurvult, ennek már csak azt a részét láttam, mikor sarokba szorítják, földre rántják( ezt élvezi a gyerekem), aztán ordítják, hogy öljük meg, megvan a gonosz gyerek, belezzük ki, közben egyre szűkül a kör, a gyerekem meg már nem nevet folyton, néha kiabál.

Itt szóltam alulról, de letojtak, fel kellett mennem a mászókára, mire szétszéledtek, az egyik meg odavetette a többieknek, hogy hagyjátok a kis k..vát!

Köpni nyelni nem tudtam, megállítottam, és kérdeztem, hogy tudja e az apja, hogy így beszél, mire közölte megilletődés nélkül, hogy nem.

Előtte figyeltem, teljesen normálisan játszottak, aztán ez a csoportos vadászat kihozta belőlük az állatot.

Ez vegyes csoport volt, fiúk lányok együtt,

korábban ugyanez csak lányokkal fordult elő.

Ti hogy kezelnétek?

Gyerekem még annyira nem tud beszélni(4 éves), illetve nem értik inkább, miket mond, nem minden hang van a helyén vagy szó helyes sorrendben.

Mi üt ilyenkor a gyerekekbe? Hogyan lehetne ezt kívülállóként kezelni? Ez a 8 évesek sajátos viselkedése? Hogyan lehetne ezt megelőzni?

Ugyanezek a gyerekek előtte segítettek felmászni a gyerekemnek a mászókán, vagy együtt pakolták vele a kockákat és bumm, a fogócskában bekattantak, tényleg ijesztő volt látni, ahogy egy csapat nagyobb körbefog egy kisebbet és undorító dolgokat mondanak neki, rá akarnak ijeszteni, elkergetni, pedig 10 perce még segítették.

A gyerekem még nem érti, mikor lépnek át egy határt mások, így engem

jobban sokkol, mint őt.

2019. jún. 6. 22:39
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
95%
Én elküldtem volna őket a csába. 4 éves a gyereked, egyáltalán nem kell neki 8 évesekkel játszani.
2019. jún. 6. 22:54
 2/15 anonim ***** válasza:
93%

A minap a parkban bicajoztak a Lányaim, 6 éves és 3 éves.

A 6 éves lányom barátai is ott voltak, vegyesen fiúk lányok.

Szépen játszottak, míg a nagyobb lányom elbicajozott egy barátjával a kicsi pedig ott maradt a többiekkel.

Én a legkisebbet tologattam és persze mindenhova figyeltem.

Egyszer csak a 3 evesem felpattan a biciklire, és teker mint aki fel, gyerekek utána.

Kitaláltak, hogy betegszik a szalonna sutobe, börtönbe.

Napokig nem ment arra, tökre értette, hogy mi a szitu.

Én elmagyaraztam neki, hogy ügyes volt mikor felpattant a biciklire, és hogy nem kell barátkozni a teso barátaival keressen korban hozzá illő jatszotarsat.

Én nem hallottam hogy csúnyát mondták volna az enyémre, szerintem az már maskategoria, de alapvetoen mi is játszottunk "kinzosat " gyermekkoromban.

Ocsemet uldoztuk a barátaimmal.

A megoldás szerintem ha nem hagyod hogy fogozzon, tanítsd meg neki, hogy ne élvezte ha leteperik stb.

És persze kortarsak.

2019. jún. 7. 06:22
 3/15 anonim ***** válasza:
82%

4 évest játszóházban nem szoktam a nagyobbak közé engedni, mert teljesen máshogy játszanak.

Mindenesetre azt nem hagytam volna szó nélkül amit mondott, megkerestem volna a felnőttet aki vele van és elbeszélgettem volna vele a nagyszájú gyerek tarsaságában.

Azt meg elmagyaráznám a 4 évesemnek hogy ne hecceljen nagyobbakat.. élvezte hogy lökdösik, lefogják, sőt kezdeményezett egy kergetést a kétszer ilyen idősekkel, ezt mondjuk nem kéne.

Pár éve fiam 2 ovistársát (6 evesek voltak) megkergette a környéken egy csapat 12-13 éves. Az apjaik odamentek a bandához másnap, azok meg elmondták hogy a 2 kisfiú konkrétan szivatta őket hogy "ugysem meritek mert itt van apukám" meg anyáztak nekik provokálás céljából....Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy néha bizony a kicsik nem tudják milyen határt nem szabad feszegetni, maradjon egy kisgyerek szépen a saját korosztályánál!

2019. jún. 7. 06:53
 4/15 anonim ***** válasza:
90%

Igen ez szerintem egy normális szituáció. Ha bele gondolok, mi is csináltuk ezt az iskolába.

DE én a mai napig rossz érzés tölt el, hogy néha 1-1 gyereket csoportosan kiközösítettünk. Èn emlékszek minden mozdulatunkra, és nagyon rossz emlék.

Ebböl szerintem én csak tanultam, hogy tiniként és föleg felnöttként én ilyet soha nem követnék el. ISzonyat elfogado vagyok és abszólút olyan, hogy a bünöst is meg kell hallgatni típus...

A gyerekeimnél én is láttam olyan szitut, hogy kirekesztenek valakit, vagy direkt vadásznak rá. Èn ezekröl elbeszélgetek velük. Megkérdezem, szeretnének-e a másik oldalon állni? Szeretnék-e ha övelük így bánnának...

2019. jún. 7. 07:58
 5/15 anonim ***** válasza:
79%

A játszóházas szülinapokon felnőtt is van azzal a csapat gyerekkel. Neki(k) miért nem szóltál, hogy állítsa le a gyerekeket???

Nekem olyan hangom van, hogy eddig nem kellett mászókára másznom, elég volt a hang emelés. Szóval talán legyél kicsit határozottabb.

2019. jún. 7. 08:54
 6/15 A kérdező kommentje:

Ez egy 3 szintes cucc, ilyen mászóvár labirintus mászóka(tipikus játszóházas holmi), az egyik sarokra csak bentről látni rá, kb 5-6 méter magasan van a felső rész, ott voltak, de én figyeltem, hova űzik a gyerekem és bementem nézni, a végén a kiabálás miatt teljesen belülre, hogy mi történik.

Közben már leesett a legyekura effektus, amiknek az elemeit kerülnöm kell.

Egy csapat felspanolt(játék közben) kisgyerek kiválasztott érzéssel(szülinapos csapat), szülői felügyelet nélkül(nem látni a felső szintet jól, egy részét egyáltalán nem, amúgy a szülők trécselnek a szülinapos asztalnál) kerít egy gyengébb kívülállót, akit először kergetnek, majd mikor belevetik magukat a játékba, eldurvul a dolog, elfeledkeznek arról, hol is vannak, mi is történik, beleélik magukat a játékba.

Akik ezt csinálták vele, ugyanazok, akikkel korábban játszott, felsegítették a mászókának egy részén, beszélgettek vele, együtt átmentek az akadálypályán.

Csak ezek miatt a tényezők miatt fordultak ki magukból, lehet, hogy majd az én gyerekemmel is megesik.

Végiggoogleztam a reggelt, mert a dolog pszichológiai háttere érdekelt.

Először el kell kerülnöm az ilyet, ha pedig kialakult, emlékeztetnem kell őket, hogy a szüleik közel vannak(hatalom), van felnőtt, aki látja mi történik, nem fog titokban maradni, hogy átlépték a határt.

Értelmiségi szülők 2 nyelven beszélő gyerekei, akik elsőre udvariasak, segítőkészek voltak.

Mi is kergettük egymást, de nálunk 2 csapat volt(fiúk lányok), sosem egy emberre irányult a dolog, ha mégis, akkor azt az egy ember a fiúk meg is verték, az nem játék volt.

Nem könnyű megérteni az én gyerekemnél nagyobbak viselkedését, számomra ez még idegen.

2019. jún. 7. 09:26
 7/15 A kérdező kommentje:

Gyorsabb volt felmenni, mint kimenni az építményből, bevadászni az aktuális szülőket, bevinni őket a vár belsejébe, ráadásul addig nem láttam volna, mi történik a gyerekemmel..

Legközelebb szólok a gyerekek szüleinek(akik semmit sem láttak az egészből) A káromkodás nem hatott nagyon meg(de azért durva, hogy ismer ilyen szavakat annyira, hogy rutinszerűen használja), sokkal inkább az, ahogy lekezelt egy feleakkora gyereket, mint ő, teljesen hidegen hagyta, hogy számonkérik rajta a viselkedését.. Nincs rutinom még, legközelebb jobban fog menni a helyzetkezelés, mindenképp szólok a szüleinek.

2019. jún. 7. 09:36
 8/15 anonim ***** válasza:
78%

Hagyd már ezt a "legyekura" baromságot. Ne a nagyobbakkal játszasd a 4 évesed hanem menjetek vele egykorúakkal és akkor nem keresi az iskolasok (vadabb) társasagát.

Nem kell túlpörögni meg pszicho-litániát kerekíteni az esetből, ott helyben kell lekezelni a nagyobb szemtelen gyereket, a sajátodra meg figyelni hogy ne a nagyobbakat hajkurássza hogy kergessék.

2019. jún. 7. 10:00
 9/15 anonim ***** válasza:
32%

Mi az a legyekura?

Amugy

1. Tulpörgöd itt a pszichológiai háttérkereséssel. Nem a te gyerekeidy ne foglalkozz azzal, hogy miért ilyen. Arra ott az anyja, aki látszolag leszarja.

2. Nem lefagyni kell, hanem megemelni a hangod és rászólni az idegen gyerekekre, hogy saját korabelit szekáljon.

3. Magyarázd el a gyerekednek, hogy saját korosztályában játszon, és a földrerántás nem jó dolog, amit élvezned kell.

De mindenekelőtt hagyd abba ezt a pszichoblablát. Ha b..zogatják a gyerekem, igenis szóvá teszem a másik gyereknek. Főleg, hogy a tied még beszélni is alig tud.

2019. jún. 7. 13:51
 10/15 A kérdező kommentje:

Ti nem olvastátok? Már a kérdésben is leírtam, hogy szóltam a gyerekekre, második alkalommal hagyták abba, mikor már odafent voltam, akkor jött a csúnyabeszéd is.

Csak nem vittem a szüleikhez őket, legközelebb szólok nekik is.

Nem fogom megmondani a gyerekemnek, hogy kikkel játszon, hogy a csudába gondoljátok ezt??

Próbálkozik, élelmes gyerek, aki vevő a dologra( bármilyen korú) azzal elvan.

Mit mondjak neki?

Hogy ne szólj Pistikéhez, mert ő már 6 éves, te meg még csak 5 leszel és ezért csúnyán fog viselkedni veled?

Ti milyen világban éltek?

Korosztály szerint játszanak a játszótéren/ játszóházban?

Mert szerintem mindenki sorban áll mindenhol, korosztálytól függetlenül ha szabad, használhatnak bármit.

Képes a játszóházat rendeltetésszerűen használni, a gyermekem viselkedésével nem volt baj. Kedves, barátsàgos gyerek.

Nem fogom arra nevelni, hogy féljen a nagyobbaktól, mert bántjatkák. Ti akarjátok, hogy az iskolás gyerekeitektől féljenek a kisebbek? Nem a nagyobbak bánthatják, hanem a csúnyán viselkedők kortól függetlenül.

Komolyan az eszem megáll a válaszokon.

Az meg a csúcs, hogy megmondjátok mit kérdezzek!

Engem a hasonlósàg is érdekelt a két helyzetben, hogy mitől fordultak ki a gyerekek magukból és hogy lehet megakadályozni(nem az egészet, a játék rendben volt), hanem a durvulást.

Ha erre nem megy a válasz, keressetek másik kérdést.

Hálistennek google a barátom.

Ti meg iqbajnokok azt tanácsoljátok, ne akarjam megérteni és kezelni a helyzetet, inkább féljek bután és kerüljem az ismeretlent..

Remélem a gyerekeiteket nem erre nevelitek.

Köszi annak, aki érdemben tudott válaszolni a kérdésre

2019. jún. 7. 16:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!