A gyerekeknek miért kell hazudni bizonyos témákkal kapcsolatban, mint pl. szex?
A pénztárnál odajött egy 4-5 éves kislány az apukájához egy doboz óvszerrel és kérdezi hogy apa ez mi?
Az apuka a legnagyobb természetességgel annyit mondott hogy ez nagylányoknak és nagyfiúknak kell, hogy ne legyen babájuk ha nem akarnak, és hogy otthon elmagyarázhatom kislányom ha érdekel. XD
Olyan furcsa volt mert a legtöbb szülő elvicceli valami hazugsággal vagy zavarba jön sőt akár dühösen rászól hogy azonnal tegye le.
Vagy inkább ez a természetes és elterjedt reakció a szülők részéről?
"Mikor édesanyámnak elmondtam, mert kíváncsi voltam mi az az érzés, kiakadt és azt mondta hogy azt nem szabad csinálni."
Nem értem egyébként, miért tiltják.
Egy ovisnak sem szabad mondani, hogy nagylányok csinálják, az én gyerekem és ismerős gyerekek kikérik maguknak, ők már nagylányok és nekik is kell, bármi az.
Én jártam így alkohollal, cigivel, sminkkel és csókkal.
Nem tudom, mikor fog leszokni a gyerekem a mesében látott csók próbálgatásáról, már egy éve tart a csók-szerelem mánia, bárkit megcsókolna, elég sokmindenkit próbál is, nagyon zavaró..
12
Így utólag én sem értem, mert általános iskolás koromban már készséggel felvilágosított. Nyilván akkor azt is el tudta volna valamilyen formában magyarázni. Meg hogy nem szabad MÁSOK ELŐTT. Amit amúgy magamtól sem tettem soha.
Ha szabad az egyébként számos (szerintem jó) válaszból idéznék, mert van gondolatom azok kapcsán:
"Nem hiszem, hogy egy ötévest terhelni kellene azzal, hogy mit hova dug a nénibe a bácsi."
Ez gyereke válogatja. Ahogy valaki megfogalmazta helyesen: ami kérdez a gyerek, arra válaszolunk, és persze az ő nyelvezetén és értelmi befogadó készségén. Egy ismerősöm gyereke amikor 5 volt, egy pajtása világosította fel -konkrétan- a "dugásról", egész árnyaltan (nyilván a pajtása végső soron tiniktől, és/vagy felnőttektől értesült). És büszke volt arra, hogy ő ezt már érti (elméletben persze, technikailag érti).
Erőltetni valóban nem kell bizonyos infókat. A helyzet adja. A pszichológusok zöme szerint a természetes módon, a gyermek kérdéseire adott válaszolással nem lehet traumát okozni, bár talán egyes sokkoló történetek kivételek, ezért van ott pl horror- és akciófilmeknél a 12 karika, vagy 18 karika. De a normális szex nyilván nem horrortörténet. Ha meg mégis horror asszociációja lesz a gyereknek ettől, akkor ha látja a szülő nyitottságát a válaszolásra, akkor meg úgyis tovább kérdez tőle, addig, amíg meg nem nyugszik, és belátja, hogy a normális nemi élet nem horror.
Arra tehát nyilván jobb nem kitérni, ami nem neki való, pl a nemi erőszak témája. Nyilván a feminizmusról se kell filozofálni egy óvodással, és a többi.
De a normális nemi életet el KELL magyarázni nekik, HA kérdezik, sőt, lehet inspirálni kérdésekre, hogy megtudjuk, milyen ismeretei vannak aktuálisan! Ugyanis ha egy gyermek nem rendelkezik a korának megfelelő kellő ismeretekkel, az baj, bár pótolható. Jobb későn, mint soha.
"Ellenben én sosem hazudtam a gyereknek, mikor a fiam a tampomt kérdezte, na az egy nehezebb menet volt, mert mindenáron ki akarta próbálni, azt hitte azért van, hogy a felnőttek ne kakiljanak be"
Ez a gondolat egy nagyon hasznos felvetés szerintem! Tanulságos számunkra, felnőttek számára, hogy miket képesek kérdezni a kisgyermekek, és ebből mit árulhatunk el nekik ahhoz, hogy ne okozzunk félelmet bennük, puszta félreértésekkel. Ismét a horrorfilmekre utalok: nem kell mindent elárulni a kicsiknek.
A normális nemi vonatkozású témák viszont újszülött kortól a szexuális nevelés része kell legyen, egyébként is beszélni tanul már a pocaklakó is! Az újszülött esetén pl pelenkázáskor is jó, ha beszél a szülő, kedvesen persze, így a nemiségről is, pl a gyerek nemi szervét megnevezve, és éreztetve, hogy természetes dolog a testünk minden része. Ez is szexuális nevelés!
Kislányoknál némileg annyi gond van, hogy míg a végbelüket a kisgyerekek legfeljebb megvakarják néha, addig a kislányok nem csak onanizálnak (a kisfiúk is), de a kislányok olykor hajlamosak "belül is" (értsd: hüvely) vizsgálni önmagukat, és játszani avval is. Na most, ez balesetekkel járhat, pl tárgyakat helyeznek fel olykor a kislányok maguknak puszta játékból. Ezért talán kicsit nehezebb téma a tampon funkciójának magyarázata, ahogy a hozzászóló felvetette. Mert ha a hüvelyről is adunk nekik magyarázatot, félő, hogy csak növeljük az esélyét, hogy kísérletezzen önmagán, mert, mondom, anélkül is megteszik a kislányok olykor, ha nem is beszélünk nekik a hüvelyről mint olyanról. Jobb inkább bizonyos funkciókat, tényezőket inkább "meseszerűen előadni", legalábbis csúsztatva, pl hogy "anya pocakjából/méhéből bújtál ki, amikor megszülettél, anya punciján át", és ennyi.
Nem biztos, hogy szerencsés dolog volna tehát kitérni részletekre, mint pl hüvely, a fent említett okokból.
Életkor függő is nagyon, a nemi felvilágosítás. A hüvely téma teljesen veszélytelen szerintem kb 7 éves kortól -átlagosakra értve-, mindkét nemű gyerekeke számára, mert addigra a tudatosságuk foka szerint képesek kellően elővigyázattal bánni a testük érzékenyebb részeivel. Sőt, 7 éves már kezdi érteni, mi az a menzesz, ráadásul előfordul maga a havi vérzés már 8 éveseknél is, pláne emiatt 7 évesen időszerű.
"Nem értem egyébként, miért tiltják [egyes szülők a gyerekek maszturbálását]."
Sok oka lehet, pl vallási dogma. Sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!