3 gyerekes családanyák, hogyan szervezitek le a család egy napját?
Köszönöm a segítségét mindenkinek.
Lehet, hogy tényleg könnyebb lesz, ha mind a három gyerkőc oviban, suliban lesz.
Egyenlőre a kicsi velem van itthon és elég aktív gyerek, keveset alszik, sokat pörög, pakol. Próbálom fárasztani napközben, de más dolgom is van itthon, nem szeretek egész délután a játszin és az utcán bandázni, enni, inni mint sok ismerősöm. Addig inkább elővenném a másik két gyereket is vagy egy nyelkönyvet stb., amíg néhány anyuka egesz délután sötétedésig az utcán áll.
Nem sajnáltatom magam, nem panaszkodom, csak tanácsokat kérnék. Gondoltam, hogy fogok kapni lehurrogásokat is, csoda, hogy még az nem jött, hogy minek három gyerek. Igen, én is szeretnék majd munkába visszatérni, nem anyagi okokból, nem csak, hanem mert az embernek hiányzik a felnőtt társaság, a szakmája, a szakmai elismerés stb. De ennek a visszatérésnek is megvan a menete. Nem hiszem, hogy mindenkinek ilyen olajozottan, könnyen mennek a napjai, ahogy itt leírja, nem robotok vagyunk, én igenis sokszor fáradt vagyok, már reggel is, bevallom, ezért kérem a segítséget, hogy hol javítsak a napirenden, ami van, és jól működik, de majd változnia kell. A gyerekek se robotok, minden nap más a kedvük, a programjuk, az egészségesük...
Ha visszamegyek dolgozni, akkor is kapom majd, hogy mi lesz így a gyerekekkel, se anyjuk, se apjuk... már volt, akitől megkaptam. Sose tudok, és nem is akarok mindenkinek megfelelni.
De köszönöm szépen mindenkinek az építő jótanácsokat.
"De naponta készülni, főzni, háztartás, különóra, kert, kutyusok..."
De hiszen ezt most is csinálod, nem?
Nálunk a kicsi 3 lesz hamarosan, most bölcsődés, a középső 6 éves, szeptembertől iskolás, a nagy 11 éves. Mindegyiknek van hetente legalább 2 elfoglaltsága, én félállásban dolgozom.
A mi napirendünk: 6 előtt kelek, kávé egyedül. 😊
Mosógép indítás, reggeli készítés, mosogatógép, stb
6:30-kor ébresztő a nagyoknak, ők önállóak már a reggeli órákban. A férjem ezután indul dolgozni.
6:45 ébresztő a kicsinek. Öltözés, reggeli.
Reggeli közben megbeszéljük a napirendet. Kinek milyen programja lesz.
7:10 indulás. Az iskolás egyedül, én az ovi, bölcsi felé.
7:55-8-30 érkezés haza, ha kell vásárolni, ilyenkor oldom meg.
Kipakolom a mosogatót, a ruhákat a szárítóba teszem, időzítve.
9-kor indulok dolgozni, 2 előtt érek haza.
Főzés, ha épp nincs étel, közben hazaérkezik a nagy, leckét csinál, tanul, ha kell, segítek.
Vannak napok, amikor már 3-tól, de általában 4-től van különórájuk, szerencsére, max. a két nagynak van egyidejűleg, így megoldható.
4-5 között ér haza a férjem, ő néha segít összeszedni őket, de legtöbbször egyedül oldom meg.
Fél 6 után már mindenki otthon van, a köztes időben játszó volt a kicsinek, így mindegyik lefáradva ér haza.
6-8 között játék, tv, olvasás, vacsora.
Ha a kaját elő kell készíteni, vagy hosszabb idő az elkészítés, akkor azt ilyenkor tesszük, segítenek. Pl. tegnap marhapörköltet főztem nagyobb adagban, fagyasztom. Sok ideig fő, de nem kell mellette állni.
20:00 mindenki összepakol a saját szobájában, majd fürdenek.
20:30 esti mese és alvás a kicsiknek, a nagy olvas vagy tévézik, utána alvás.
Hétvégén kertészkedés, horgászat, rokonok, barátok, max. pár órát igényel a háztartás.
3,10,12 evesek.
en reggel fel 5 kor kelek,kell min fel ora mire szalonkepes vagyok.
osszekeszitem a kajakat nappalra magamnak es a nagynak,elkeszulok.a kicsit keltem fel 6 kor,6 kor indulas bolcsibe,en pedig megyek dolgozni.
a nagyok mar maguktol kelnek,keszulnek es indulnak suliba.
7-15 ig dolgozom,fel 4-re erek a kicsihez,utana elsetalunk a kozepsoert a suliba,hazafele bevasarolunk.
ha nem kell foznom akkor lepakolunk es jatszi fel 6-6 ig.a nagy neha mar nem jon le,vagy lejon de baratokkal bandaznak.
ha foznom kell akkor max kerulovel jovunk haza,igy azert egy kis seta legalabb van.
delutan fozom ha kell,mosok,aprosagokat takaritok.
a nagyok azert mar rendet raknak maguk utan,gyakran porszivozni,mosogatni,es hasonlo dolgoban is besegitenek.a nagy par honapja rendeszeresen elmosogat mire hazaerek.
lecket csinaljak szepen,nem ultem soha mellettuk.ha segiteni kellett szoltak,de amugy egyedul,maguktol csinaljak a kezdetek ota(4-es,5-os tanulok).a koezpso meg a suliban irja hetkoznap.
hetvegen alt. 1 nap a haztartase,1 nap a szorakozase.igyekszem nemi rendszert tartani a takaritasban,igy annyira sosem uszok el,hogy ne tudnam utolerni magam hetvegen.fozni 2 napra szoktam,ha olyan akkor fagyasztok belole es ha kell csak kikapom.
szerencsesnek erzem magam,hogy eleg onallo,talpraesett gyerekeim vannak.
persze apjuk is van am,de nalunk is csak havi par napot jelenleg.fel eves "kikuldetesen" van.egyebkent pedig hetkoznap reggeltol estig dolgozik kb.
A napirendet mikor leírtam, valóban nem írtam le mellé, hogy minimum 6 kávét iszom mellé, hogy ébren maradjak :)
Az idegrendszeremet a veszekedésük örli fel leginkább. A beteg gyerek speciális du ellátása pedig sokszor sírasra késztet. A kutyát pedig a legnagyobb viszi el setálni, mert arra már nincs erőm. Bár nagy az udvarunk.
Az idegrendszerem állapota hullámzó. De ez van. Mindezek mellett gyönyörű.
Hiszem, hogy akinek nagy családja van sokkal nagyobb a teherbírása. Erősek vagyunk, és megrázzuk magunkat. Nem panaszkodunk, csak csináljuk. És igen 3 vagy több mosoly a nap végén többet ad mindennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!