Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy kell az ilyen helyzetet...

Hogy kell az ilyen helyzetet JÓL kezelni? (hiszti)

Figyelt kérdés

Közel három éves a fiam (ősszel lesz a szülinapja), és hát hisztizni azt nagyon tud. Mármint olyan dolgok miatt, hogy valami nem sikerül neki, vagy nem értem meg elsőre, amit mond, meg hasonlók. Most is ez van, az előszobában játszott valami fa karikákkal, és nem tudta őket jól összerakni. Megkérdeztem, hogy segítsek-e, erre az volt a reakció, hogy eldobta a karikákat és a földön fekve ordítani kezdett. Bevittem a szobájába, hogy majd ha lenyugodott, akkor kijöhet, de ez sem volt igazán eredményes. 3 perc után úgy gondoltam, hogy talán már meg tudja végre mondani, hogy mit is szeretne, ölbe vettem, megkérdeztem, stb. de csak a hiszti.

Ilyenkor várjam meg, amíg abbahagyja, vagy tereljem másra a figyelmét (ez pl. most nem sikerült)? Ti hogy kezelitek az ilyesmit?

2010. júl. 6. 16:42
 1/10 anonim ***** válasza:

A hugom fia is ugyanilyen volt!!

Nem lehetett őt kezelni,ilyenkor a tesóm hagyta amíg lenyugszik,nem kell olyankor foglalkozni vele mikor hisztis,hagyni kell míg nyugis lesz.

2010. júl. 6. 17:00
 2/10 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem is az a legjobb, ha nem figyelsz rá addig amíg hisztizik. Akár át is lépheted, amikor a földön fetreng , mintha ott sem lenne. Ha lenyugodott, akkor beszélj vele.
2010. júl. 6. 17:46
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszi. Hát ez a balhézása most fél óráig tartott. Kiderült, hogy a mackóját akarta (ami ott volt tőle karnyújtásnyira). De úgy bömbölt, hogy érteni sem lehetett, hogy mit akar. Nem is értem, sokkal kevesebb fáradtság lett volna neki érte nyúlnia, mint fél órát ordítani érte.

Most meg persze olyan, mint egy földre szállt angyal :)

Mondjuk anyukám szerint volt kitől örökölnie, állítólag szakasztott ilyen voltam kiskoromban...

2010. júl. 6. 17:50
 4/10 anonim ***** válasza:
Ne izgulj, férfi ... ;))
2010. júl. 6. 21:30
 5/10 A kérdező kommentje:
Na igen :)
2010. júl. 6. 23:44
 6/10 anonim ***** válasza:
Az én fiam ugyan ezt csinálja csak ő 2 és fél éves és még nem is beszél rendesen, csak pár szót mond. Ilyenkor általában én is szoktam hagyni hogy kihisztizze magát és lehiggadjon. Most már egyre rövidebb ideig tart egy-egy ilyen hiszti.
2010. júl. 7. 08:25
 7/10 A kérdező kommentje:
Én is azt gondolom, hogy jobb hagyni, mert akkor látja, hogy nem éri el vele a célját, csak nagyon aggasztó az, amit a fiam művel ilyenkor, mert régi rossz szokása, hogy ha hiszti van, akkor a fejét beleveri bármibe. Pl. most a földbe, de nagyon durván. Egy nappal később is látszik rajta a padlószőnyeg nyoma. Ha én csapnám oda így a fejem, szerintem el is ájulnék. Amúgy állítom, hogy ezt azért csinálja, hogy nagyobb hatásfokkal tudjon sírni. Csak szerintem ez már egy kissé veszélyes.
2010. júl. 7. 11:13
 8/10 anonim ***** válasza:

szia, esetleg vedd fel, és menjetek el a fürdőbe, arcot mosni, és inni egy kis vizet, közben mondd neki nyugodtan, hogy fú most valamin nagyon kiborultál, menjünk mossuk meg az arcunkat, hátha jobb lesz, iszunk egy kis vizet is, én is ki vagyok borulva mert zavar hogy itt üvöltesz majd ha megnyugodtál, megbeszéljük mi volt ez. hátha lehiggad kicsit.

az enyém is ezt csinálja már, nem ilyen durván mondjuk , de uez a képlet. sikertelenség esetén üvöltés.

18 hós, de ő kislány.

2010. júl. 7. 13:07
 9/10 anonim ***** válasza:

Néhány könyv azt írja, hogy a hiszti az egy fejletlensége miatt van, és ha érzéketlenül "hagyjuk kitombolni", tudomást sem véve róla, akkor gyakorlatilag egyedül hagyjuk őt az érzéseivel. Ahelyett, hogy megtanítanánk kezelni a szitut, neki kell egyedül megbirkózni vele. És mivel nem tanulta meg, hasonló érzésekkor a kamaszkorban (akkor is tombolnak az érzések, belső feszültség) nem fordul állítólag bizalommal a szülöhöz, és ennek a kisgyerekkori hisztikezelésre vezetik vissza az okát, vagy ilyesfélén értelmeztem. (Okosan nevelni tudni kell c. könyv.)

Tehát jól meggondolnám! Ha a hiszti már kitört, szinte "elborul az agy", nem tud nagyon rád figyelni, ha lehetséges, inkább előtte, de megkésőbb utána megbeszélném vele türelmesen. Segíthet higgadtnak maradni, ha tudod, hogy nem szándékos hanem az agy fejletlensége a hiszti.

A fenti példában szerintem nem a macit lehetett a hiszti oka, inkább az, hogy nem tudta összerakni, emiatt már feszültség gyűlt benne, majd amikor segítségedet felajánlottad, úgy érezte, még ezt se tudja egyedül, megint az lesz, hogy Te csinálod meg. Szerintem ha többször volt már, hogy valamivel nem boldogul egyedül, és ez feszültté teszi, akkor vagy hagyd egyedül vele beleszólás nélkül (azt is meg kell ismerni, elfogadni, hogy nem mindent tudunk vagy valamit csak idővel tudunk megtanulni) , vagy egy egy megjegyzéssel bíztasd, hogy majd sikerülni fog.

Olyasmit is olvastam valahol, hogy akit minden okkal, ok nélkül dícsértek kiskorától, az magának feljebb teszi a mércét, azt hiszi, meg kell ennek felelni, ezért bosszankodik, ha nem egyszerre sikerül. Dícsérni csak ha valamit valóban jól teljesített, és "csak úgy" ne mondogassuk minden lépésre, hogy ügyes vagy.

2010. júl. 7. 13:49
 10/10 anonim ***** válasza:

Bocs az elírásokért.

1.sor: ...agy fejletlensége...

8.sor: ...legkésőbb...

13.49 (22 hós anyukája)

2010. júl. 7. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!