Aki nem orvosi okokból szoktatta le a gyerekét a cumiról (pl. fogsor torzulása), az mi okból tette? Hiúságból?
Sokszor hallom, olvasom, hogy ,,elviszi a cica / kistesó / húsvéti nyuszi / Mikulás" a cumit, a gyerek meg napokig, hetekig sír utána, álomba sírja magát esténként.
Nem rossz azt hallgatni, hogy sír a cumija után, ami addig megnyugtatta, segített neki az elalvásban, majd hirtelen ,,elvitte" valami?
Ha orvosi indok miatt muszáj elvenni tőle, az más.
Az első kettőnek nem kellett új cumi. Mikor az első elhasználódott, addig cumiztak.
Most a kicsi lassan 2 éves, cumizik. Nem fogom elvenni tőle.
13 éves koromig szoptam az ujjam. Tudom milyen, emlékszem rá. A szekálásokra, a beszólásokra is. Nem fogom ennek kitenni a gyereket. El fogja hagyni magától.
Ja és se a fogamnak se az ujjamnak semmi baja.
Sok oka lehet a cumi elhagyásának. Ha túl korán veszik el a gyerektől (4 éves kora előtt), az csak akkor megy simán, ha az ujjszopással hajlamossá válik ezt helyettesíteni a gyermek. Miközben a cumihoz már hozzászokott. De 4 évesen már -társadalmi okokból- nem valami szociális dolog cumizni.
A fogak miatt nem igazán probléma a cumi, általában. Az ujjszopás viszont igen, de az ujját sok gyerek még 8 évesen is szopja, legalább is lefekvéskor, ami teljesen normális, bár nappalra jobb, ha 6 évesen erről is leszokik, az említett fog torzulás veszélye miatt főleg.
Avval viszont én se értek egyet, hogy 3 évestől, vagy kisebbtől csak úgy elvenni. Lehet beszélni erről a picinek, hogy "nézd, a nagyok már nem cumiznak", hátha magától elhagyja (és jó esetben ujjszopással helyettesíti), de erőltetni nem szabad.
Ismétlem: viszont az ujjszopás meg főleg a fog torzulás veszélye miatt nem szerencsés, a fogváltástól (kb a 6. életév) kezdve, hacsak nem naponta egyszer, elalvás előtt belefér - abba nem kell beleszólni, mert evvel is nyugtatja önmagát a gyermek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!