Normális ez a viselkedés egy 2,5 évestől, vagy rosszul neveljük?
Nem lehet hogy akkor csinálja mikor apa hazajön a munkából? Az én lányomnál megfigyeltem hogy mikor apa hazajön, és beszélgetünk, olyan hisztit lecsap, csak azért hogy rá figyeljünk.
Én inkább figyelemfelhivásra gondolnék mint dackorszakra.
Az előző válaszok alapvetően helytállóak és igen, dackorszak (egy-másfél éven át tart, de egyénileg változó, hogy mikor, kb másfél éves kor és 3 és fél éves kor között).
Ha most csak a feszültséglevezetésről írok, akkor az egyik legfontosabb dolog mellőzni a mozgóképnézést legalább 3 és fél éves korig, mivel kb 7 éves korig az elaboráció -pszichés élményfeldolgozás- alapvető (és ösztönös) funkció a kisgyermekeknél, ezt gátolva -pl a tévézés, videózás gátolja- esélyt adunk a hiperaktivitás, a figyelemzavar, és különféle pszichoszomatikus megbetegedések kialakulásának (természetesen nem csak ezek okozhatják).
Az elaboráció a kisgyermekek esetén élményfeldolgozást jelent, tehát örömeiket, frusztrációikat stb ösztönösen feldolgozzák a szabad, spontán játék során, amely a legfejlesztőbb kisgyermeki tevékenység!
Egyébként amikor energikus a gyermek (vagy egyébként, vagy mert feszült), akkor olyan irányba is lehet terelni az energiáit, amely senkinek se árt, sőt, levezeti: pl építhetsz vele játékvárat, építőkockákból, amit aztán ha akar, lerombolhat.
Linkelek egy remek összefoglalót a sikeres hozzáállásról a dackorszakban, az egy nagyon hasznos kiegészítés a hozzászólásomhoz. Hajrá a megvalósításokkal! ;) :
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!