Hogy reagáljak ha megüti egy kisgyerek a 2 éves fiamat a játszótéren?
Azt mondtam a kisfiamnak amikor pityeregve odajött hogy semmi baj,....menj vissza játszani és közben megpusziltam és mosolyogtam neki.
Nem akarom hogy nagyobb korában verjék a suliban de azt sem hogy verekedjen ezért nem mondom neki hogy üssön vissza.
Jól teszem vagy mit kéne tennem? Nehogy azt higgye hogy normális dolog ha kap egyet.
Ja és a másik gyerek is egyidős volt vele....
Én szépen rászólnék a kisfiúra, hogy "Nagyon nem szép dolog ilyet csinálni, ez nagyon fájt neki!". Ha az anyuka nem figyel oda a saját gyerekére, akkor szerintem semmi joga nincs utána megsértődni, hogy ha más rászól. Ha már ő nem figyelt rá. Végülis nem vered a gyerekét, csak segítesz neki.
A sajátomnak én azt szoktam ilyenkor mondani, hogy nem szép dolgot csinált a kisfiú, de már biztos megbánta, nincs semmi baj.
Én is valami ilyet mondanék az enyémnek mint a legutolsó válaszoló írt. Talán ez a legjobb megoldás.
A másikkal is elkezdenék beszélni, hogy nagyon fájt az enyémnek és neki sem lenne hó ha valaki így bántaná. De ezt úgy gyerekeknek valóan, nem számonkérően. Hiszen ő csak egy kisgyerek. Nem tehet róla hogy az anyja nem tanítja rá, vagy épp nem figyel rá. Meg persze függ attól is, hogy a kisgyerek mindig ilyen, vagy csak a nagy játék hevében így alakult hogy odacsapjon.
Mondjuk ha az én gyerekem bántaná a másikat biztos szégyelném magam és nagyon érdekelne hogy nem e esett baja annak akit bántott. Az anyukájától pedig elnézést kérnék és a kicsinek is elmondanám, hogy ne haragudjon az enyémre, csak most rossz kedve volt, vagy valami ilyesemi. De hogy el fogom neki mondani, hogy mennyire rosszat csinált és hogy milyen fájdalmat okozott. Valami ilyesmi.
Ha pedig szólna valamelyik szülő próbálnám neveleő szándékúnak venni, persze nagyon nehéz olyankor, mert igazából nem mi tettük, nem mi tanítottuk rá, egyszerűen egy velünk élő, de tőlünk független működésű kis gép, aki most tanulja a világ dolgait. Persze más az ha állandóan ilyen, akkor elgondolkodnék rajta, hogy miért ilyen agresszív, mi lehet a családba ami ilyen dolgokra sarkallja.
De az is más ha félévben egyszer rácsap valakira.
Szóval árnyalt dolog ez nagyon.
De a lényeg az lenne, hogy a szülők egymással szembeni kommunikációval is példát mutassanak a gyerekeknek mindig illetve ilyen helyzetben meg pláne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!