25 hónapos gyerek még semmi hajlandóságot nem mutat a szobatisztaságra. Aggódnom kéne miatta?
A lányomról van szó, esténként fürdés előtt, ha bilire ül, általában belepisil, de különben nem érdekli a dolog, hiába kérdezgetem, vagy teszem napközben bilire, wc-re. 3 hónapos a testvére, eddig nem is próbálkoztam semmit tenni az ügy érdekében, de tegnap és ma - jó idő lévén - nem kapott pelust, csak bugyit. Gondoltam, hogy be fog pisilni, de őt még az sem zavarta, hogy csurom pisi a ruhája, játszott tovább, mintha misem történt volna.
Erőltetni nem fogom, nem is lehet, de olvasom itt sokak válaszait a témában, és látom, hogy sok gyerek már 1,5-2 évesen teljesen szobatiszta.
Van valaki, akinek a gyereke jóval később lett az? Hogy alakult ki nála? Ráhagytátok, míg megérik rá, vagy gyakrabban tettétek bilire?
06:41-nek
Éppen tegnap vettem meg a Szülők könyvét :)
Nem csak emiatt, de most éppen jókor. Sajnos időm még nem volt belemélyedni, csak átlapoztam.
Egyébként nem azért kérdeztem, hogy vitát szítsak, csak olyan furi volt, hogy sorra azt olvastam, hogy vannak gyerekek, akik nagyon hamar biliznek. Most, hogy látom másnál sem megy pikk-pakk a dolog, kicsit megnyugodtam, nem vagyunk elkésve mi sem.
Elvégre nem egyformák a gyerekek. (Írtátok is, hogy az egyik a bilitől kap sírógörcsöt, a másik meg a pelenkától közel ugyanannyi idősen:) )
Kisfiam 11-én lesz 2,5éves és még nem szobatiszta!Nem eröltetem csak mindig megyek nem kell pisilni?kakilni?sokszor még most is tiltakozás a vége de a virágokat mindig szivesen lepisili!:)
Kaki már nehezebb van hogy vissza tartja van hogy bele kakil a bilibe!
Abszolút nem stresszelek rajta majd eljön az ideje!:))
tök jó, aki úgy gondolja, hogy az ilyesmi nevelés kérdése. remélem majd lesz egy olyan gyereke valamikor, aki kisautós bili ide vagy oda, nem lesz hajlan szobatiszta lenni jó darabig. aztán majd talán felülvizsgálja a nézeteit.
a gyerekek nem egyformák! most akkor akinek nem kezd el másfél évesen beszélni, csak mondjuk 2,5 évesen, az is aggódjon, hogy nem szoktatta rá időben a kölkét? hallatlan.
na mindegy.
negyon kedves, szociális darab vagy. csak így tovább.
engem azért érdekel más kölke is, azért is írogatok ide. ha téged csak az hajt hogy leírd a tuti véleméynedet, és kikiáltsd magad a nagy nevelőnek, akkor hajrá.
"utolsó"
igen én úgy gondolom ez nevelés kérdése. de nem estem neki senkinek, aki szerint nem az, ellenben ti azonnal támadtok. milyen primitívség, hihetetlen. nem tudom ki állít ki magáról nagyobb szegénységi bizonyítványt, aki elmondja hogy neki mi vált be és ő hogyan csinálta vagy aki ugyanezt elmondja és nem mellesleg lehordja atz, akinek más a véleménye. igenis egy gyereket nevelni, tanítani kell minden téren és igen, marhára aggódtam volna, ha a gyerekem 2,5 évesen kezd el beszélni vagy még 3 évesen nem szobatiszta. én ilyen vagyok. a kérdező véleményeket kért, tapasztalatokat.
nem mellesleg meg lehet nézni a nagy liberális nevelésmód eredményét a mai ifjúságon. az édesanyám alsós tanítónéni volt 30 évig, mesélhetne eleget.
az miért liberális, hogy valaki figyelembe veszi a gyerek érettségét valamire? attl még nem lesz neveletlen, meg semmi.
a nevelés nem ott kezdődik, hogy mikor szokik bilire a gyerek. van aki 11 hósan jár, van aki meg 15 hósan. erre sem kell nevelni, arra sem, hogy érett leyge n a szobatisztaságra. mindöösze annyi a teendő, hogy oda kell adni a bilit, és megmondani mire való. de ha nem érett még rá, akkor hiába adjuk oda.
és igen, van aki 2,5 évesen még csak hümmög, 3 évesen meg már kerek mondatokban szépen beszél.
aki ezt nem látja be, az nem látja be, teljesen mindegy.
parttalan vita. részemról berekesztve.
Na, a célom tényleg nem az volt, hogy egymásnak essünk...
Én is azt gondolom, hogy a szobatisztaság kérdése nem csupán nevelés kérdése. Neten böngésztem, rátaláltam Alona Frankel Bilikönyv c. kis könyvecskéjére. Sződy Judit, a Kismama magazin pszichológusa (4 gyerekes anya) írt hozzá "kedvcsinálót", ebből idézek:
"A gyerek nem lesz hamarabb szobatiszta a kényelmünk kedvéért, sem azért, hogy megkíméljen minket a hiperszuper nadrágpelenkákra fordított összegek kiadásától. No, és annak érdekében sem, hogy felvegyék az óvodába. Egy dolog számít összesen: hogy teste-lelke elég érett-e erre a feladatra. Ha nem az, hiába siettetjük, inkább ártunk a sürgetéssel. Ne foglalkozzunk a szomszéd csodagyerekével, aki már másfél éves korában használta a bilit. A miénk lehet, hogy csak élete harmadik nyarán ébred rá az összefüggésre a "pisilni kell" érzés és a pisilés között. Az is lehet, hogy nagyon jól tudja, hova illik kakilni, de még nem képes bárhol elengedi ezt a kincset, ezt a részt a testéből, ami vitathatatlanul az övé.
Meg kell várnunk tehát, hogy felnőjön a feladathoz."
Valahogy én is így gondolom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!