Nagyon makacs gyerekre van valamilyen nevelési tanácsotok?
Lecke írásban nincs kifogás. De az, hogy melyik nadrágot veszi fel már más kérdés.
Úgye érzed a különbséget. Nem a lyukas nadragtól lesz link, sokkal inkább ha elblicceli a házit.
Nem lehet, hogy mindenbe beleszólsz és veszekszel? Azért mindegy neki, mert ha nem a házi megírásba kötsz bele, akkor az öltözködésébe.
Kell legyen olyan, amiből nem engedsz és olyan is, amit igen. De következetesen. Muszáj a lecke, de hagyd, hogy ne azt a nadrágot vegye fel, amit nem szeret.
Szerintem pedig ilyen mínuszokban, hóban semmi keresnivalója a 7 éves gyereken bokazokninak. A 7 éves is keresheti a stílusát, meg el tudja dönteni melyik tetszik neki egészen addig, amíg az az időjárásnak megfelelő. Amint átlép nem megfelelőbe, véget ér a neki mi tetszik és mi nem kategória. Mi reggeli közben megbeszéljük, hogy milyen idő lesz ma, esetleg még a rádió időjárás jelentését is közösen meghallgatjuk, majd elmondom, hogy mik az opciók. Először csak nagyjából fogalmazom meg (pl. vegyél farmert, térdzoknit, trikót és egy hosszúujjú pulóvert, vagy vehetsz szoknyát vastag harisnyával, stb.). Ha nem úgy akar öltözni ahogy megbeszéltük vagy nem azt veszi fel, akkor kirakok elé két opciót, hogy döntse el a kettő közül. Ha így is hiszti van, akkor pizsamában mehet iskolába. Kétszer indultunk el így, szerencsére nem volt ilyen hideg. Egyszer addig tartott a makacssága, hogy be is ment az osztályba, de jól ki is nevették (természetesen vittem be neki ruhát és odaadtam a tanító néninek, de ő erről nem tudott). Másodjára az ajtóban már mondta, hogy akkor inkább felveszi a vastag pulóvert. Azóta nem volt ilyen baj.
Egyszer pedig szakadó esőben mindenáron vékony vászoncipőben akart indulni (nem volt hideg). Na, gondoltam ez jó tanulság lesz. Én eltettem a bőrcipőjét meg egy zoknit úgy, hogy ne lássa. Az első tíz méteren már nagyon csendes volt, a buszmegállóban pedig halkan megkérdezte, hogy esetleg nem mehetnénk-e haza a másik cipőjéért. Mondtam, hogy már így indultunk, nem akartad felvenni, estig ki kell bírnod. A suli előtt már bugyogott ki a víz a cipőjéből, akkor az előcsarnokban gyorsan átvette a másikat.
De én nem veszekszem vele, egyszer normálisan elmondom hogy miért kell felvenni ezt meg ezt, utána rászólok még egyszer, utána be van fejezve az alkudozás, azt veszi fel, amit odaadok neki, vagy jöhet pizsamában és papucsban.
Mindig együtt megyünk ruhát, cipőt venni, mindig olyat választunk, amit ő is szeretne, nem erőszakolok rá olyasmit ami nem tetszik. És mindig rétegesen öltözik, tehát le tudja venni ha melege lenne.
Szóval nálunk addig van alkudozás, amíg a hőmérsékletnek megfelelő az öltözéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!