Mivel több országban 4 évesen kezdik az iskolát (Preschool) - ami persze nem ugyanaz a szint, mint nálunk az első, de számolni és írni/olvasni megtanulnak -, ezért nem olyan ritka. De sok pszichológus szerint meg ovis korban a szabad játék a legfejlesztőbb és a magyar óvódákat, amik ezt követik, elég jónak tartják világviszonylatban (ellentétben az iskolával). Szerintem még nagyon különbözőképp fejlődnek ebben a korban is a gyerekek, nem feltétlen lesz zseni, aki pont érdekel ez 4-5 évesen az írás-számolás (jellemzőbb, ha van iskolás nagytestvére) és az sem marad le, aki csak 6-7, sőt néha 8 évesen tanulja meg.
2018. dec. 2. 15:53
12/14 anonim válasza:
Nem gyakori. Nálunk az oviban volt egy kissrác, aki úgy került kiscsoportba (!), hogy írt, olvasott (nem csak nyomtatott betűket, folyóírást is).
Azt gondolom, hogy kevés ilyen gyerek van és egyáltalán nem öröm ez hosszú távon a szülőknek. Komoly gondot jelent, hogy hova fog majd iskolába kerülni és ott milyen módon tudják megfelelően oktatni.
2018. dec. 3. 08:07
13/14 anonim válasza:
" folyékonyan tud olvasni, és írni is tud"
a válaszokat olvasva kicsit meglepődtem. Én nem igazán arra gondoltam szerintem, mint a többiek.
Szerintem a TUD olvasni azt jelenti, hogy érti is, amit olvas, nem csak feliratokat, hanem pl könyveket vesz magához 4 évesen és félrevonul vele... a TUD írni pedig számomra azt jelenti, hogy helyesen teszi ezt, nem nyomtatott nagybetűkkel, néha betűt tévesztve teli helyesírási hibákkal meg el nem választott szavakkal... hanem képes hallás után leírni valamit vagy saját gondolatait írásba önteni.
Ez a TUD írni és olvasni.
2018. dec. 3. 08:10
14/14 Coffelia válasza:
Én egyedül voltam ezzel az osztályomban. 1991-ben voltam elsős, akkor már két éve értelmezve, hangsúlyozva olvastam. Senki sem kényszerített, a nagymamámat zaklattam folyton, hogy melyik betű melyik, aztán az összerakást egyedül oldottam meg. Így semkilyen emlékem nincs az olvasástanulasról, egyszer csak már tudtam, a szüleim meg leestek a székről, mikor rájöttek. Nem gyakori egyébként, de nem is kell annak lennie, az átlagos idegrendszeri érés szerint böven elég sulisként megtanulni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!