Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miert reagal igy az unnepekre?

Miert reagal igy az unnepekre?

Figyelt kérdés

2 eves mult par honappal a gyerekem. Szereti a telapo, karacsony temat, az egyik kedvenc konyve is errol szol. Meg egy kis telapos dalt is megtanult. Igaz, meg csak most kezdett beszelni, de szerintem mar sokmindent megert. A problema ott kezdodott, hogy nehany hete elkezdtem meselni neki, hogy jonni fog a Mikulas es ajandekot hoz neki. Reakcio: Nem akarom! Nekem nem kell!

Jo, gondoltam csak dacoskodik, de azota is ezt kiabalja ahanyszor elohozom a temat. Elmentunk adventi kalendariumot venni, nagyon szep, aranyos rajz van rajta. Reakcio: elkezdte kidobalni a kosarbol, es uvolteni, hogy ez neki nem kell! Jo, azert elhoztuk. Itthon kinyitotta az elso ablakot, megette a csokit. Aztan fel orat uvoltott, hogy nem nyithat ki tobbet.

Csinaltam neki kis zacskos adventi kalendariumot is aprosagokkal (golyo, csatt, matrica stb). Most fogja este az elsot kibontani, elore aggodok h mekkora hisztit fog levagni.

Masik, hogy mar elkezdtem disziteni a hazat karacsonyi temaban, oszinten, le sem bagozza. Elegge kezd meghalni az unnepi hangulatom. Vagy ez normalis ekkora gyereknel, en varok tul sokat? Ismeroseim gyerekei (allitolag, meg fb fenykepek alapjan) elvezik az unnepi idoszakot.

2018. dec. 1. 14:06
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Nem,jol latod, alapbol senkit nem kellene kioktatni, ez csak az unintelligens emberek hobbija.
2018. dec. 1. 14:55
 12/20 anonim ***** válasza:
62%
Jol van látom elért hozzád a mondanivalom lényege. Mindegy hagyjuk,10-es voltam.
2018. dec. 1. 14:58
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Én se nagyon értelek. Csokit szereti nem? Megeszi, aztán nem kell utána mindennap neki a karácsonyról dumálni ha nem akarja.
2018. dec. 1. 15:01
 14/20 A kérdező kommentje:
Hat, az lesz. Mondjuk kikerulni ugysem tudjuk az egesz karacsonyi forgatagot, plane h ahol elunk teli lesz minden programmal es dekoracioval.
2018. dec. 1. 15:04
 15/20 anonim ***** válasza:
93%

Miért mondják mások?

Mert minden kétéves más és más.

Az enyém épp ügyesen kibontotta a sajátját, utána feltehettuk a szekrényre, és mondta, majd holnap.

Utána 10 percet hisztizett, mert a tesók is megették a sajátjukat, pedig ő akarta volna azt is.

Sosem teszek fel képet a face-re róluk, a más gyereke pedig nem mérő a számomra.

Nyugi! Élvezd az ünnepet akkor is, ha ő még csak részben élvezi. Hidd el, másnál is vannak nehezebb pillanatok, csak azt nem posztolják.

Mi pl. évek óta kétféle menüvel készülünk a csodás szentestére, mert a legidősebb 2 évesen egy darab lazacot dobott be a gyertyába, mert ő makarónira volt éhes.

Azóta mindig van egy menü nekünk, és van egy opció, ha épp valamelyik nem az ünnepi, ritka ételre vágyik. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig az van, amit a gyerek akar, de miért ne elvezhetne o is a szentestét, miért kéne mindig az elvárásainknak megfelelnie. Nem az adventi naptár és a tökéletes etelsor a lényeg, ennél nekem fontosabb az elégedett arc, na és persze a nyugalmam. 😂

Ja, és hidd el, elmúlik ez a nehéz időszak.

2018. dec. 1. 15:06
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez gyerekfüggö, de nem szabad semmit se eröltetni. Nekünk 2,5 éves lányunk van ö már úgy tünik érti, miröl van szó és tetszenek neki a dolgok. Ma kezdtük az "elf on the shelf"-et, elolvastuk neki a hozzá való könyvet és örömmel kereste a manót és megértette, hogy nem szabad megfogni, csak nézni, különben elveszeti a varázserejét. Van egy adventi kalendárja is (kis faházikó, mi töltöttük meg a kis fiókokat rajta), reggel megnézte, mondta, hogy nagyon szép és feldolgozta, hogy este nyitjuk ki az elsö fiókot. Idönként odaszaladt napközben és rámutatott, hogy ezt a fiókot nyitjuk majd ki este. Közben elökerült a mi kalendárunk a férjemmel is (sima csokis verzió), de amikor meglátta a lányunk felkiálltott, hogy milyen szép (tényleg nagyon aranyos Karácsonyi rajzos) és szeretné, ha azon is ö nyithatna majd este ki ablakot. Most épp dekorál a férjemmel (értsd gyertyákat pakol ide-oda, míg a férjem égösorokat szerel :)). Hagyjuk, hogy részese legyen a készülödésnek, de nem várok töle semmit. Ha nem tetszene neki a kalendár hagynán, most se neki dekorálunk, hanem magunknak, de neki is nagyon tetszik, szaladgálkörbe-körbe és mondja, hogy milyen szép.
2018. dec. 1. 19:01
 17/20 anonim ***** válasza:
94%

Miért kell ezt így erőltetni, lenyomni a torkán? Nem érdekli, nem akarja. Hagyjad már szerencsétlent békén.

Miért kell minden nap a Mikulásról beszélni neki? Lehet már dacból sem akarja, én is agyvérzést kapnék 28 évesen, ha valaki minden áldott nap felhozna egy témát, ami nem érdekel.

"Itthon kinyitotta az elso ablakot, megette a csokit. Aztan fel orat uvoltott, hogy nem nyithat ki tobbet." MIVEL KÉT ÉVES. Ezt komolyan magyarázni kell egy anyának, szülőnek?!

"mar elkezdtem disziteni a hazat karacsonyi temaban, oszinten, le sem bagozza" December 1. van... Engem sem érdekeltek a díszek, fények, és nem csak 2 évesen, de még 12 évesen sem. Mit vársz tőle amúgy? Hogy rohangáljon körülötted piros ruhában, girlandba csavarva és énekelje az All i Want for Christmas Is You-t? De komolyan, nem értem... Nálunk pl.nagy felhajtás van az ünnepekből, szülinapokból, a gyerekek is hozzá vannak ehhez szokva. A fiam októberben volt 5 éves, készültünk a szülinapjára rengeteget, volt barátokkal buli, családdal is. Mégis a szülinapján morcos volt nagyon, mondta, hogy ne is kívánjon neki senki boldog szülinapot. Meg lett véve az oviba is a lufi, étkészlet, torta, de mégis mondtam reggel az óvónőknek, hogy ne legyen nagy éneklés, ünneplés, fotózás, csinálják felhajtás nélkül. A családi buliját is megunta fél óra után, és inkább felvonult a szobájába az unokatesójával. Pedig készültünk nagyon, fel volt díszítve minden, itt volt a rengeteg ajándék, stb. De őt ez most nem érdekelte, ez van, elfogadtuk. Nem pedig szenvedtetük a gyereket, hogy örökre rossz élmény legyen neki...

2018. dec. 1. 22:33
 18/20 anonim ***** válasza:
Amelyik dicsekszik, hogy olyan szépen ette Ödönke az adventi csokit, azt lehet, hogy pont hidegen hagyta, hogy a kiccsávóban kb kettő perc alatt barna habként tűnik el az egész, meg egy kis kartonpapír is desszertnek. Ez az egész a te Karácsony Szelemével átitatott reakciód egy vérbeli Grincsre, ami számára láthatóan még nagyon messze van a magas labda fogalmától.
2018. dec. 1. 23:25
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Tavaly az enyem is ennyi idos volt. Utalta, sot egyenesen rettegett a telapotol. Nem is akarta az egeszet. Nem eroltettuk! De meg a mikulasvonatra sem akart felszallni a kis maki!😀

Iden 1 evvel oregebb es mar varja, lelkes, erdekli a tema, megertette az adventi kalendarium nyitasanak lenyegetn is.

Szivesen segit mezeskalacsot suti es minden unneppel kapcsolatos dologban reszt akar venni.

En is azt tanacsolom, hogy ennek most engedd el a kezet. Majd jovore;)

2018. dec. 2. 00:36
 20/20 anonim ***** válasza:

Hát figyelj, az enyém három lesz februárban, de még ő sem értené, hogy csak egy ablakot lehet nyitni az adventi csokinaptárban. Tavaly kapott nagyapjától mikulásra ilyet, az elsőt kinyitotta, és rögtön akarta a következőt, és ő is cirkuszolt, hogy nem lehet többet. Úgyhogy inkább eltettem, hogy ne lássa, és csak adtam neki naponta egyet, én vettem ki. Idén is így csináljuk. Jövőre majd megpróbálkozunk vele, hogy már ő nyitja, idén még nem. A nagyobbik fiam is kb. négyévesen értette meg, hogy ennek az a lényege, hogy minden napra jut egy karácsonyig, úgyhogy én a kicsinél is erre számítok.

Az meg tök változó, hogy melyik gyerek élvezi ezt az ünnepi mizériát, és melyik nem. Nálam a nagy volt ilyen, hogy rá se bagózott egészen sokáig. Persze a karácsonyt élvezte, de az, hogy december elejétől ki van rittyentve a város meg minden üzlet, meg a lakás díszekkel, egyáltalán nem érdekelte. Ovis volt már, amikor be lehetett vonni ebbe, és szívesen jött díszeket fabrikálni, mézeskalácsot sütni.

A kicsi más, őt most, idén teljesen felvillanyozza a sok dísz, fények, miegymás. Nálunk még nincs feldíszítve a lakás, meg én amúgy is kicsit minimalista vagyok ilyen téren. Viszont múlt héten elmentünk bevásárolni az Árkádba, ott már ki volt minden díszítve, majd kiugrott a bőréből a gyerek, hogy ott a karácsonyfa, ott a dísz, ott a csillag :) Tavaly meg fel se tűnt neki. Az otthoni karácsonyfát is kb. öt percig respektálta, utána már az érdekelte, hogyan lehetne megkaparintani a díszeket. A Mikulást mondjuk már tavaly is imádta, van is róla kép, ahogy az ölében ül, el se akart tőle jönni. De sok gyerek egyáltalán nem szereti, nála nagyobbak is voltak ott, akik közel se akartak menni hozzá.

Olyan gyereket is ismerek, aki 5-6 éves koráig tiszta stressz volt karácsonykor, hogy mikor lesz már vége, mert nem szerette, hogy ilyenkor minden olyan más. Vannak ilyen gyerekek is.

Elhiszem, hogy te ezt nem így képzelted el, de ne tulajdoníts neki ekkora jelentőséget. Ünnepelj úgy, ahogy neked jól esik, a gyerek meg majd megbarátkozik vele, de ne tőle tedd függővé, hogy te hogyan éled meg az ünnepet. Ha csak nem igazán érdekli, de nem sír miatta, akkor nincs semmi gond, majd jövőre talán jobban felkelti az érdeklődését a dolog.

2018. dec. 2. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!