Verekedős és irigy a kisfiam!? Miért van ez? Mit rontottam el? Mit csináljak? Ez normális dolog?
Kedves Kérdező! Légy üdvözölve a dackorszakban! :) Amúgy szerintem ez természetes, kezd kibontakozni a lurkó öntudata. Nem csak egykék csinálják! Próbálgatja a határokat, szocializálódik. Ha kell néhány tipp, klikk a linkre! :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Amúgy semmit nem rontottál el! Nyugi!
Jajj, ezen az egyke szövegen azért kiakadtam... 2 évesen azért még elég sok gyerek "egyke", vagy épp csak pár hetes-hónapos kistesója van, akitől szintén nem fogja még megtanulni az alkalmazkodást és osztozkodást... Ez tök nem ettől függ!!!
2 évesen szinte minden kisgyerek irigy, ez totál természetes életkori sajátosság. Ami beválik, hogy meg kell tanítani a "csereberére". Hogy ha szeretne elkérni egy játékot a másiktól, akkor az úgy a legkönnyebb, ha ad helyette ő is egyet. Ezt pl. tökéletesen lehet gyakorolni játszótéren a homokozóba, ahol a kicsiknek mindig a másik gyerek lapátja, vödre kell...
A verekedést igenis le kell állítani, de könyörgöm, ne úgy, hogy büntetésből Te is odacsapsz!!! Ezzel zavarod össze a legjobban! Miközben azt tanítod, hogy ne csapkodja a másikat, te pontosan ugyanezt teszed vele! Ha verekszik, akkor fogod, és elhozod onnan, ahol játszott (és ütött), megfogod a kezét, a szemébe nézel, és megmondod, hogy nem szabad verekedni, bántani a másikat. Majd odaküldöd bocsánatotkérni (én legalábbis tanítom a bocsánatkérésre is, ez szerintem a minimum kell hogy legyen).
Ha épp észreveszed, hogy ütni készül, akkor elkapod a kezét, ugyanúgy arréb viszed, elmagyarázod neki, hogy nem szabad.
Azt mondják, hogy azért célszerű ilyenkor kicsi arrébb vinni a gyereket, hogy kizzökentsd abból a szituációból, ami az agressziót kiváltotta. Mert ha ő például mérges Pistikére, és Pistike továbbra is ott ugrál 2 centire tőle, miközben Te épp leszidod, akkor 1. úgysem rád fog figyelni,hanem Pistikére, 2. amit felállsz, egyből nekiront megint Pistikének.
Csak ügyesen, és kitartás!!!
Oh az én kisfiam is ugyanezt csinálja:)Jellemző életkori sajátosság, majd kinövi, szerintem ne csinálj belőle gondot.Más gyereke sem különb nehogy azt hidd.
Barátnőm kislány akkora kb. mint a fiam folyamatosan csépelik egymást és veszekednek, egy idő után már mondjuk intézzék el egymás közt, máskor meg tök jól elvannak. Próbáld olyan gyerekek közé vinni, akinek apja-anyja nem csinál ebből gondot, de szerintem felesleges is.
Ha esetleg üt-vág mondd neki, hogy ilyent nem szabad csinálni, mert fáj a másiknak. Mást nem nagyon tehetsz, majd elmúlik.Addig nyugalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!