Sorolnatok a kedvenc Disney meseiteket (3-4 eves gyereknek) legkevesbe felelmetessel kezdve a sort?
Macskarisztokratakban nincs termeszetfeletti vagy valoban gonosz kinezetu "fogonosz", csak az inas, aki nem ijeszto.
A klasszikus Micimackoban at szoktam tekerni az "apacukás" felelmetes reszt, a tobbit szereti.
A Hamupipokeben csak a mostoha gonosz de ő kibirhato, nem olyan felelmetes mint pl a Hofeherkeben.
Igazabol latta a 101 kiskutyat es nem ijedt meg egyaltalan a Szornyellatol se, csodalkoztam is.
Toy Story-t szeretjük. Illetve nálunk még nagyon megy a Bébi úr. Nem Disney, de jó kis mese. Ugyanúgy tetszett nekünk az Agymanók is. Az Aranyhaj is nagyon jó.
Itt egy lista sok Disney animációs és élőszereplős filmekről. Hátha rábukkansz benne valami jóra. :)
Én inkább azokat sorolnám fel első sorban, amik valamilyen szinten kicsit ijesztőek lehetnek/nem ajánlom kicsiknek:
Hófehérke - nekem gerekkoromban a Gonosz királnyő banyaként és az a jelenet, amikor meghalt, eléggé nagy trauma volt.
A Notre Dame- i toronyőr - zseniális mese, imádom, de nem gyerekbarát, egyrészt nagyon sötét, másrészt az egész sztori nem kisgyerekeknek való, illetve hallottam már többször is, hogy akadtak, akik féltek gyerekként Frollótól.
Bambi - ez csak azért, mert megrázó, amúgy aranyos. Én valamiért sosem szerettem annyira, gyerekként talán azért is, mert meghalt az anyukája... Nem, nem ajánlanám tiszta szívvel, megrázó lehet.
Tarzan - oké, ezzel kicsit vegyesek az érzelmeim, mert alapból azt mondanám, hogy mehet, de azért Clayton halála sem egy cukormáz...
A hercegnő és a béka - ugyanaz, mint a Tarzan; a sztori még mehetne is, de Dr.Facilier részei és az árnyak kellően ijesztőek ahhoz, hogy szerintem megrázzanak egy kicsi gyereket.
Atlantisz: Az elveszett birodalom - nem kisebb gyerekeknek való alapvetően sem a sztori, sem a látvány, se semmi, semmképpen nem ajánlom még. (Pedig jó kis mese, csak nem ennek a korosztálynak.)
Alice Csodaországban - eleve megosztó, én pl.szeretem a maga elborult világát, ennél mondjuk tényleg azt mondom, hogy gyerekfüggő, én gyerekként sem vetettem meg (oké, nem volt akkora kedvencem, mint akkoriban pl.a Hamupipőke), de biztos van, akinek a Vigyorgó macska ijesztő sbt.
A fekete üst - azon túl, hogy a Disney legnagyobb bukása, semmiképpen sem ajánlom, sötét és sokan panaszkodnak a horrorisztikus jelenetek miatt- joggal.
Amiket én nyugodt szívvel ajánlok (de hangsúlyozom, hogy minden gyerekfüggő, van, akinek a fentiek is teljesen okésak, van, akinek ezek a lentiek sem feltétlenül azok):
Pinokkió - oké, én a bábos jeleneten mindig kiakadtam, de szerintem ez aranyos és abszolút gyerekbarát.
Dumbo - kövezzenek meg, nekem mai fejjel ez már unalmas (legalábbis a többihez képest), de a húgom viszont imádja mai napig, és gyerekként is nagyon szerette.
Hamupipőke - gyerekkori kedvencem, igaz, akkor a szép ruha miatt szerettem különösen. De szerintem semmi ijesztő nincs benne.
Pán Péter - abszolút number one olyan Disney- kedvencem, amiben még maga Walt keze is benne volt, a főgonoszunk, Hook kapitány is inkább vicces, mint ijesztő, szerintem gyerek szemmel is.
Susi és Tekergő - régen láttam már, bevallom, de gyerekként imádtam, aranyos mese, ha az emlékeim nem csalnak, semmi ijesztő nem volt benne.
A dzsungel könyve - aranyos, szép mese (az utolsó, ami maga Walt munkája volt), és nem ijesztő :-)
Macskarisztokraták - ezt még régebben láttam, de ugyancsak nem emlékszem semmi félelmetesre, gyerekként imádtam.
Robin Hood - fú, nagyon régen láttam, de emlékeim szerint nem ijesztő, gyerekként többször is megnéztem.
Micimackó kalandjai + Micimackó (utóbbi 2010- es Disney- folytatás) - aranyos, klasszikus, nekem nem annyira volt soha a kedvencem, a húgomnak viszont igen, de cuki, szerethető, gyerekbarát.
Aladdin - mostanság eléggé imádom, szerintem nem ijesztő (a beszélő barlang belefér, Jafar meg nem ijesztő, haláli figura, én nagyon szeretem - ez lehet, hogy kicsit fura, de mindegy), ráadásul szerintem kötelező darab.
Pocahontas - szép darab, de lehet, hogy a tanulsága és a lényege annyira gyerekfejjel nem érthető, minden esetre szerintem belefér.
Herkules - na, jó, oké, átgolndolva az a rész, amikor a folyamatosan több fejet növesztő szörnnyel harcol Herkules, az egy kicsi creepy, meg maga az Alvilág is kicsit az, meg aztán a humora sem értékelhető még... Oké, annyira mégsem biztos, hogy gyerekbarát.
Eszeveszett birodalom - egyedül az az egy kifogásom van ellene, hogy a humora nem értelmezhető gyerekként, de felnőtteknek élvezhető, és nem ijesztő, szóval a gyereknek is elmegy.
A kincses bolygó - főleg fiúknak, Scroop egy picit creepy, de szerintem még belefér kategória... Bár valamilyen szinten ezt én is inkább gyerekfüggőnek mondanám.
Mackótestvér - abszolút és 100%- osan! Aranyos, tanulságos, és ijesztő jelenetek sincsenek benne.
Aranyhaj és a nagy gubanc - nem ijesztő, gyerkbarát, aranyos, én imádom.
Rontó Ralph - ennek annyira számomra nincs is "Disney- feelingje", de ettől függetlenül nem ijesztő, és gyerkbarát (a Sugar Rush pedig kislánykonak kifejezetten tetszhet, olyan édes... Na, jó, ez aztán óriási szóvicc volt).
Jégvarázs - ugyan nekem nem a kedvencem, jó mese (nem annyira, mint amekkora a hype- ja, de kifejezetten jó), de gyerkbarát, aranyos, jó a zenéje és szerethető. Plusz ha kislány, és megszereti, rengeteg merch terméke lehet, nagyon sok a jégvarázso cucc még így 5 évvel a megjelenés után is.
Vaiana - bevallom, ezt a héten láttam életemben először, de engem megvett + nem ijesztő, gyerekbarát, szerethető.
Illetve akadnak, amiknél vannak ilyen-olyan kifogásaim, de alapvetően szerintem mehetnek:
Az oroszlánkirály - Mufasa halála megrázó, illetve a Készülj hát - betét is talán kicsit ijesztő lehet, de gyereke válogatja, én gyerekkorom óta imádom.
Szépség és a szörnyeteg - kicsit sötét, gótikus a hangulat, ettől van egyfajta "ijesztőbb" beütése, de alapvetően szerintem mehet gyerekeknek, csak lehet, hogy akad, akinek sok.
Csipkerózsika - mivel sosem volt a kedvencem, régen láttam, de Demóna és a maga létezése kicist ijesztő lehet.
101 kiskutya - ugyanez a helyzet Szörnyellával, van azért benne valami ijesztő...
A kis hableány - Ursula is egy picit creepy, amikor hatalmasra nő, meg hát maga a Szegény mélabús lélek c.track is kicsit ijesztő (azt tudom, hogy attól a jelenettől egy kicsit én is paráztam gyerekként)
Mulan - csakis azért, mert Shan Yu meg úgy az egész hun hadsereg egy kissé... IJESZTŐ. Rájuk még ma is azt mondom, hogy azok. Ennek ellenére ez a kedvenc Disney- mesém, vicces, tanulságos, szórakoztató, megunhatatlan, imádom. De a főgonosz és a hadsereg valóban nem kispályások.
Zootropolis - nem is feltétlenül a saját tapasztalatomból raktam ide, mert én azt mondtam volna, hogy oké, de találkoztam olyan véleménnyel, hogy a vége felé kicsit parás volt a gyerekeknek (gondolom itt arra gondolnak, amikor Nick eljátszotta, hogy megvadult + amikor meg akarták szerezni a biztonyítkot - vagy nem?. Ennek ellenére szerintem ez is gyerekfüggő.
Ezek az utóbbiak voltak, amik szerintem a leginkább gyerektől függőek. Bár az összes gyerekfüggő. Én személy szerint mindet néztem/láttam gyerekként (ami már megjelent akkor, persze), és írtam, melyikekkel voltak félelmeim, de egyébként azokat is láttam többször is.
Pixar terén még a Toy Storyról teszek egy ajánlást, mondjuk nem kifejezetten az első részre, az egy picit unalmas + Sid játékaitól én anno féltem. De a második rész mindenképpen mehet. (A hármas már előbb lehet ijesztő Macóval, de szerintem belefér.) Amit meg a Pixarok közül lehető legkönnyebb szívvel ajánlok, az a Coco, mert azon túl, hogy nem ijesztő, gyönyörű, tanulságos és mély, de könnyed, szórakoztató köntösbe csomagolva. Imádom!
Nos, remélem, tudtam segíteni, de persze muszáj hangsúlyoznom: ez mind gyerekfüggő, gyerekenként változik, milyen a félelmküszöbük.
Nekem csak az Aladdin jut eszembe. Alig találtam szépen illusztrált mesekönyvet hozzá, de mi is még a rövidebbeknél tartunk, Sam a tűzolto és társai.
Több oldalas mesének még semmi értelme, szerintem nézve sem a gyermekemnél.
A szörny Rt mondanivaloja is csak nekem jött át eddig
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!