Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mitől lehet ilyen a viselkedése?

Mitől lehet ilyen a viselkedése?

Figyelt kérdés

Unokatesóm gyereke most megy 4-be, egy értelmes, okos kislány igazán felnőtt dolgokról is lehet vele beszélgetni amellett hogy a kora szerint még nagyon gyerek. A viselkedése a szüleivel viszont egyszerűen szörnyű. Visszabeszél, kiabál, ha leszidják kineveti őket. Van egy öccse, most megy másodikba majd, vele is nagyon sokat cívódnak, és a kislányon azt vettük észre, hogy szinte élvezi, ha fájdalmat okozhat neki, szivathatja. Mindamellett egyébként meg szereti, tehát ezért nem értjük. A szülei a megszületésekor mindent tökéletesen akartak csinálni, ezért különböző szakkönyvek alapján nevelték őt, hogy mindent jól csináljanak. Volt előttük úgymond egy elrettentő példa, hogy milyen ne legyen a gyerek pedig az ellenpéldát képviselő lány sem olyan szörnyű, csak őt lazábban nevelik a szülei.

Amúgy okos, jó tanuló a kislány, és nem szenved sem anyagiakban, sem pedig szeretetben hiányt. Viszont nem rég megtudtam, hogy lopott, és nem is először csinált ilyet. Nem nagy dolgokat, és nyilván nem is olyan helyről ahol kamerák vannak vagy lebukhat, de játszótársától pénzt, egy kirakodóvásárból nyakláncot, és ezek csak azok amikről tudunk.

A kérdésem az lenne, hogy egy viszonylag "tökéletes" nevelésben részesülő kislányt, akinek egyébként megvan mindene mi visz rá arra hogy ilyeneket csináljon?

2018. aug. 11. 13:25
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Lehetnek akármilyen kiváló módszergépek, ha épp csak szeretni és emberszámba venni felejtik el.
2018. aug. 11. 14:03
 2/8 A kérdező kommentje:
Szeretik a szülei, abban sincs hiány. Igaz, hogy az öccsének több figyelem kell mivel kisebb de próbálnak egyformán törődni mindkettővel
2018. aug. 11. 14:37
 3/8 anonim ***** válasza:
63%
Szerinted miert? A tokeletes nevelesrol szolo konyvek mindig arrol szolnak, hogy hogyan oldjuk meg a konfliktusokat baromi intelligens modon, egyenrangu felkent megbeszelve a gyerekkel. Szigor, pofon, buntetes szinte teljesen kizarva. Latod, lett is egy gyerek, akivel szuperul el lehet dumalni, csak epp kutyaba sem veszi a csaladjat es a szabalyokat.
2018. aug. 11. 15:03
 4/8 anonim ***** válasza:

Én pont az ellenkezőjét gondolom. HA! elrontották, akkor ott rontották el, hogy könyv szerint akarták nevelni, mert az túl szigorú, kihagyja az egyenletből, Hogy minden gyerek más, hogy érzékenyek, hogy az ő vágyaik - főleg az, hogy a szüleikkel kapcsolódhassanak Éjjel - nappal - is jogosak és fontosak.

DE! szerintem még erről sincs szó, egyszerűen csak gyerek. Az ekkora gyerekek általában itt tartanak érzelmi fejlődésben. Akkori, ha látszólag okosak, meg még lehet velük beszélni, stb. Mert a gyerek nézőpontja más, mint a felnőtté, máshogy érzékeli az időt, és egyszerűen nem mindig racionális. Ettől gyerek.

2018. aug. 11. 18:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Egyébként úgy jártak, ahogy a felkészült tanárok szoktak. Mindent a nagy közös tapasztalatanyag jól megtanult szűrlete szerint csináltak, csak az nem volt benne, mit csinálsz, ha túljárnak az eszeden. Gyanítom egyébként, hogy ha leraknánk pár poloskát a házukban, fél nap alatt kiderülne, hogy a gyerek ad higgadt ultimátumot és a szülők tehetetlen dühétől zeng a ház. Lenyomta őket, több emberi tartás szorult bele, nem ritkaság. Ha keményen játszik, az az elsöprő szülői túlerő miatt van. Talált egérutakat és használja őket. Például hogy folyamatosan puhíatani kell az ősöket. Erre a könyv szerinti válasz a megemelt-szigorú rászólás és az okait firtató kérdezgetés lenne, ezt ők valamiért már nem alkalmazzák. A legjobb "módszer" egyébként az azonnali reagálás. Ha ölelést kér, akkor is. Ha cipeltetné magát kicsit, akkor is (fizikumtól függően) máris reagálni: eleget tenni vagy elutasítani azonnal. Ha baj van, ott teremni. Ha rossz, fegyelmezni, elmondani, mi az ábra, mikor mi várható és miért, persze kortól függő mélységben. Ha ez nincs úgy meg, nincs stabil háttér, mert megfelelő fegyelem nélkül félni kezd a gyerek, és önmagát faragja azzá az erőddé, aminek minimum az apját tudni szeretné. Semmi agresszió nem kell hozzá, csak következetesség, azonnaliság és határozott fellépés. De szeretet és igen, tisztelet nélkül ez még mindig csak nevelés, az pedig csak szükséges feltétele a biztonságnyújtásnak, kell a másik kettő is, hogy ki lehessen pipálni.
2018. aug. 11. 19:18
 6/8 anonim ***** válasza:
74%
Most komolyan...en ezt nem mertem volna megcsinalni a szuleimmel 4. osztalyosan (sem). Lopni? Elsullyedtem volna szegyenemben. Ez a gyerek sosem volt fegyelmezve az eleteben. Egy negyedikes mar majdnem kamasz, pontosan tudja hogy hogyan szabad es hogyan nem szabad viselkedni. Csak epp nem erdekli. Mert megteheti.
2018. aug. 11. 20:29
 7/8 anonim ***** válasza:

Barátik körben keresném az okokat.

Vagy felbujtoja van, vagy beleviszika rosszba, vagy kiközösitik ha ezt azt nem tesz meg, szerintem nem magátol találta ki csendben azt, hogy a lopás egy jo buli.

2018. szept. 13. 19:10
 8/8 anonim ***** válasza:

Én ezt a kérdéskört soktényezősnek találom, mivel e leírásból szinte semmit nem tudunk meg a szülőkről. Nem tudjuk, milyen könyvek szerint járnak el, azt se, hogy mereven követik.-e, vagy rugalmasan azt, se azt, hogy a gyermekük egyéniségét mennyire és miben veszik figyelembe, ezer és egy oka lehet, hogy a kislányra jelenleg ezek jellemzőek (ha jellemzőek).

Az se derül ki ebből, hogy mi marad el a gyereknevelésből. Lehet, hogy nem alakítanak ki számára kellően empátiát igénylő helyzeteket, és a többi.

Esélyesen ez pont olyan kérdés szerintem, amit neten át esélytelen megfejteni, csak ötleteket adhatunk, mi mentén indulj el a megfejtésben.

2018. szept. 14. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!