Mitől lehet ilyen a viselkedése?
Unokatesóm gyereke most megy 4-be, egy értelmes, okos kislány igazán felnőtt dolgokról is lehet vele beszélgetni amellett hogy a kora szerint még nagyon gyerek. A viselkedése a szüleivel viszont egyszerűen szörnyű. Visszabeszél, kiabál, ha leszidják kineveti őket. Van egy öccse, most megy másodikba majd, vele is nagyon sokat cívódnak, és a kislányon azt vettük észre, hogy szinte élvezi, ha fájdalmat okozhat neki, szivathatja. Mindamellett egyébként meg szereti, tehát ezért nem értjük. A szülei a megszületésekor mindent tökéletesen akartak csinálni, ezért különböző szakkönyvek alapján nevelték őt, hogy mindent jól csináljanak. Volt előttük úgymond egy elrettentő példa, hogy milyen ne legyen a gyerek pedig az ellenpéldát képviselő lány sem olyan szörnyű, csak őt lazábban nevelik a szülei.
Amúgy okos, jó tanuló a kislány, és nem szenved sem anyagiakban, sem pedig szeretetben hiányt. Viszont nem rég megtudtam, hogy lopott, és nem is először csinált ilyet. Nem nagy dolgokat, és nyilván nem is olyan helyről ahol kamerák vannak vagy lebukhat, de játszótársától pénzt, egy kirakodóvásárból nyakláncot, és ezek csak azok amikről tudunk.
A kérdésem az lenne, hogy egy viszonylag "tökéletes" nevelésben részesülő kislányt, akinek egyébként megvan mindene mi visz rá arra hogy ilyeneket csináljon?
Én pont az ellenkezőjét gondolom. HA! elrontották, akkor ott rontották el, hogy könyv szerint akarták nevelni, mert az túl szigorú, kihagyja az egyenletből, Hogy minden gyerek más, hogy érzékenyek, hogy az ő vágyaik - főleg az, hogy a szüleikkel kapcsolódhassanak Éjjel - nappal - is jogosak és fontosak.
DE! szerintem még erről sincs szó, egyszerűen csak gyerek. Az ekkora gyerekek általában itt tartanak érzelmi fejlődésben. Akkori, ha látszólag okosak, meg még lehet velük beszélni, stb. Mert a gyerek nézőpontja más, mint a felnőtté, máshogy érzékeli az időt, és egyszerűen nem mindig racionális. Ettől gyerek.
Barátik körben keresném az okokat.
Vagy felbujtoja van, vagy beleviszika rosszba, vagy kiközösitik ha ezt azt nem tesz meg, szerintem nem magátol találta ki csendben azt, hogy a lopás egy jo buli.
Én ezt a kérdéskört soktényezősnek találom, mivel e leírásból szinte semmit nem tudunk meg a szülőkről. Nem tudjuk, milyen könyvek szerint járnak el, azt se, hogy mereven követik.-e, vagy rugalmasan azt, se azt, hogy a gyermekük egyéniségét mennyire és miben veszik figyelembe, ezer és egy oka lehet, hogy a kislányra jelenleg ezek jellemzőek (ha jellemzőek).
Az se derül ki ebből, hogy mi marad el a gyereknevelésből. Lehet, hogy nem alakítanak ki számára kellően empátiát igénylő helyzeteket, és a többi.
Esélyesen ez pont olyan kérdés szerintem, amit neten át esélytelen megfejteni, csak ötleteket adhatunk, mi mentén indulj el a megfejtésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!