Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kaki visszatartás 3 évesnél:...

Kaki visszatartás 3 évesnél: tippek, trükkök, tapasztalatok, bármilyen segítség vagy vígasztalás?

Figyelt kérdés

Elsősorban olyan anyukák válaszát várom, akik szintén ezzel küzdenek vagy küzdöttek...vagy bármilyen más módon tapasztalták ezt a problémát.

3 éves múlt a gyermekem, 2 éves kora előtt kezdte a visszatartást. Nem történt a családban semmi, ami traumatizálta volna, még bölcsis sem volt soha. Ez idő alatt voltak jobb és rosszabb idoszakok, volt hogy 5 hónapig mindennap kakilt. Aztán megint nem. Mindenen túl vagyunk: szekletlazítók, hashajto, mese, jutalmazás, mesekönyv, tsmt, gyermekpszichológus stb. Nem reszletezem, de megoldást nem hozott egy is sem tartósan. Kineziológushoz fogok menni nem sokára, utolsó esélynek. Minden tanácsot szívesen veszek de “sikersztorit” is vigasztalaskepp (hogy vége lesz egyszer...).

Étrendet illetően nincs szükség tanácsra, teljesen mindegy mit adok neki, nem arról van szó h nem tud kakilni, hanem nem akar.

Képtelen vagyok megfejteni miért csinálja, soha nem bántottuk, nem volt a kakilas miatt soha leszúrva, nem erőltettem a szobatisztasagot, átbeszéltük mi a kaki és miért kell kakilni, nem született kistestver, nem volt válás stb. Írjatok!

2018. aug. 10. 17:13
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
72%

Nem tudom, az én fiam mennyire tartotta vissza vagy csak alapból nehezen ment neki. Ő is sokat kínlódott, aztan meguntuk,hogy a gyerekorvos semmit sem mond, csak hogy visszatartja. Elvittük magánorvoshoz, aki kivizsgálta, de semmi kórosat nem talált. Írt fel neki magrocolt, ami segít, hogy a kaka ne legyenek olyan kemény. Utána semmi gond nem volt, és idővel elhagytuk ezt is. Ma sincs minden nap kaka, de nem szenved vele és nem ül egy órát a vécén miatta.

Szerintem érdemes megpróbálni, ártana nem fog.

2018. aug. 10. 23:03
 12/23 A kérdező kommentje:

Igen, a macrogólról hallottam, de a gyerekorvos valamiért csak a laevolacot nyomatja. Lehet, h elmegyek vele más szakemberhez. Szervi baja egyébként biztos, h nincs mivel volt 5 hónap mikor minden gond nélkül kakilt naponta.

Kedves utolsó előtti, nagyon megköszönném ha megkérdeznéd a gyógyszer nevét!

Kedves utolsó előtti előtti :) nagyon érdekes amit írsz mert nálunk is ilyen hullámzó a történet! Lehetséges, h nem is egyetlen oka van az egésznek, hanem mindig más...elég érzékeny azt már észrevettem. Most kezdi az ovit szeptemberben, lehet h emiatt izgul? Vagy nem régen mondtuk meg, h kistestvére lesz, olvastam h vannak gyerekek akik fantazialnak erről és összekeveredik a kis buksijukban sokminden...sajnos a szerepjáték nálunk nem megy mert még kicsi hozzá. Mesekonyvet szoktam rajzolni neki (pl legutóbb ment a hasa, akkor amiatt volt benne nagyon nagy blokk, le rajzoltam egy történetben mi a hasmenés és hogy elmúlik stb stb)...akkor az segített, 1-2 hét alatt rendeződött. Lehet, h kellene egy kistesósat is rajzolnom...?

Most pl. azért írok mert másodjára keltett fel,h nézzem meg nem kakis-e? Azt mondja álmodott vele, szóval valami miatt most nagyon szoronghat vagy félhet a kakilastol?

Valaki kérdezte, h volt e mondogatva h az oviban majd WC lesz, talán egyszer mondtam neki, h ott aranyos kis WC-k vannak ...talán ezt is megbeszelem vele, megnyugtatom h ő majd ott is kakilhat pelusba. :(

Egyébként lehet h a kiváltója valamikor egy kemény kaki volt, nem hiszem h két éves kora előtt már ennyit agyalt volna bármin, csak aztán lehet, h kialakult nála ez a szokás, h mindenre ezzel reagál vagy nem tudom...mondjuk az biztos, h nagyon kis intelligens, egy egy elszólásból jövök ra sokszor, h ő mennyit gondolkodik egyébként és sok dolgot összerak a kis fejeben.

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt, sokat segit, h nem vagyok egyedül ezzel a problémával! Van egy ismerősöm ugyan a környezetemben ahol szinten ilyen gond van, de ott kistesó született plusz bölcsibe került, tehát egyértelmű, h miért csinálja.

2018. aug. 11. 02:42
 13/23 anonim ***** válasza:
Valószínűleg a 10-es is a macrogolra gondol, azt adjuk mi is (1-es), de nem oldja meg teljesen a gondot, mert még a hasmenést is képes visszatartani.
2018. aug. 11. 07:49
 14/23 anonim ***** válasza:
49%

Kedves kérdező!

Szerepjátékkal, játék közben nem tudnád megkérdezni, hogy miért nem akar kakilni? Könnyebb lenne a megoldás is ha elmondaná. Lehet olyan dolog amire nem is gondolunk.

2018. aug. 11. 08:39
 15/23 anonim ***** válasza:
48%

Bocsi, most olvastam, hogy a szerepjátékhoz még kicsi....

Akkor bábozz vele vagy legyen pl.ő a kedvenc mesehőse és beszélgessetek. Hátha elmondja végül.

2018. aug. 11. 08:41
 16/23 A kérdező kommentje:
Próbáltam már a bábozós kérdezgetős játékot, de nem nagyon válaszol :-/
2018. aug. 11. 08:50
 17/23 anonim ***** válasza:
Az "utolsó előtti" vagyok, és a válaszok alapján ráismertem, igen, a macrogol volt az ismerőseim által használt gyógyszer is.
2018. aug. 11. 09:40
 18/23 A kérdező kommentje:
Nálunk most egyre durvul a helyzet,5 nap után kúppal sem kakilt. Ma akartam vinni a kórházba, de aztán reggel korán ébresztett, h bekakilt (hal istennek)...viszont most meg nem szól ha kakilnia kell, nem kéri a pelust, csak kakil és aztán nagyon sír h bekakilt. Szinte biztos vagyok benne, h valami bántja de nem tudom mi. Nem beszél róla, hiába kérdezem...ahhoz meg még kicsi, h rákérdezésre bármit mondjon. Az ovi vagy a kistesó a tippem mert más nem igazán történt. Sokat kérdezte, h az oviban én is ott leszek e. Én mondtam neki, h az elején igen...hazudni nem akartam. Amilyen okos, szerintem azon agyal már most, h nem leszek ott vele vagy nem tudom. Lehetséges , h az én szorongasomat is érzékeli (nyilván én is izgulok az ovi miatt)...fogalmam sincs mit kezdjek egy ilyen érzékeny gyerekkel, h oldjam a szorongasat? Hogyan jojjek ra, h mikor min aggódik?!
2018. aug. 12. 08:10
 19/23 anonim ***** válasza:
57%

Mivel folyamatosan a kakával foglalkozol még jó, hogy semmi kedve.

Az állandó "hashajtás, lazítás, jutalmazás, orvos, kúp, franctudjami" pont elég indok, hogy elege legyen már a szrás gondolatától is.

2018. aug. 13. 12:26
 20/23 anonim ***** válasza:
Hasonló helyzetben volt a lányom 2 és 5 éves kora között. Nálunk belejátszott az is, hogy elváltunk (pont akkor kezdődött a székrekedés), és az is, hogy a lányom elég válogatós volt az evés terén. Ami sokat segített, hogy Heim Pál Kórház manometriájára jártunk rendszeresen, ott folyamatosan figyelemmel kísérték az állapotát. A másik, ami hasznos volt, az a bili. A bilin olyan testhelyzetben ül (guggolás), ami eleve az emberi ürítés legtermészetesebb testhelyzete, megkönnyíti neki a kaki kinyomását. Még rá is lehet segíteni azzal, hogy amikor erőlködik, hátulról egy kicsit megemeled a mellkasa felé a térdeit. Ilyen pozícióban, amikor ingere volt, mindig elég gyorsan sikerült a kakilás. A fürdőszobában felragasztottam egy kartont, minden sikeres bilibe kakilás után kapott egy matricát, tíz matricánként pedig valami apróságot. Később az apróságot elhagytuk, csak hobbiból gyűjtötte a matricákat. A dolog fokozatosan rendeződött. Mivel az apjánál wc-re kellett járnia, és ott wc-szűkítő volt, ott szinte sohasem kakilt, ha két-három napot volt ott, akkor sem. Nálam meg azonnal, amint hazaért. Az is segített, hogy próbáltam változatosabb ételekre szoktatni, több lédús gyümölcsöt, zöldséget adni. Arra is figyelni kell, hogy egészséges mennyiségű zsiradék is jusson a szervezetébe.
2018. aug. 13. 14:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!