Bölcsődében vagy óvódában érdemesebb gondolkodnunk?
Márciusban lesz a kisfiam 3 éves (03.31.), jelenleg bölcsibe jár.
Nem szobatiszta, a beszédét többnyire nem értik "idegenek", bár én egy ideje igyekszem tudatosan beszélgetni vele és figyelni, hogy érthető-e.
Én megértem többnyire. Idejön hozzám például, hogy nem tud aludni, hív lefeküdni, bejön a fürdőbe, hogy megkérdezze fürdök-e, elmeséli ha elesett ...
Viszont van olyan, hogy olyan dolgot mond, ami nem úgy van: nem kapott enni a bölcsibe, a kezét én vágtam el (játék hasította fel)... Viszont ovi csak szeptembetől kezdődne neki. Nem tudom, hogy lenne a jobb. A bölcsiben szeretnék, ha maradna. Szerintük jobb neki ott, mert pici (90 cm alatti, 12 kg), az oviban pedig sok a gyerek egy csoportban.
Ovi feltétele a szobatisztaság.
De nem értem a kérdést. Szeptemberig még bőven van idő arra, hogy szobatiszta legyen és a beszéde is fejlődni fog.
Most mi a kérdés??? Azt írod, szeptembertől kezdődne az ovi.
Márciusban betölti a 3-at, és szeptemberben megy oviba.
Mi átvittük a lányomat 2.5 évesen oviba de csak azért mert az ovi helyben van, a bölcsi 15km-re. Ha helyben lett volna a bölcsi maradt volna még ott. Ha nektek megfelel a bölcsi akkor maradjon ott a kisfiad. A szobatisztaságra meg gyúrjatok rá mert az oviban elvárják.
Fiam úgy ment oviba, hogy pár szót mondott csak, szinte csak én értettem meg, 2hónap múlva már szinte utolérte a társait, szóval afelől ne aggódj.
Szerintem is a bölcsiben van még a helye.
A kisfiam április eleji születésű, igaz, Ő nem volt bölcsis, mert otthon voltam a kislányommal. Szeptemberben 3,5 évesen került oviba, megérte addig várni.
A kislányom két napja töltötte a 3. évét. Ő már bölcsis (én már dolgozom), viszont eszemben sem volt év közben átvinni az oviba. Ő most szeptemberben (3 év 9 hónaposan) fogja kezdeni az ovit. Ő már szobatiszta, a gondozónők szerint abszolút oviérett, viszont (ez az én véleményem) erőteljesen dackorszakos, nagyon ragaszkodó, szerintem felesleges lenne most összezavarni egy intézményváltással. Nyáron a nyári szünet miatt úgyis kizökken a bölcsis rutinból, ősszel pedig kezdi az ovit, addigra felkészítem.
Azt mondták, lassan dönteni kell, hogy visszafogom és marad bölcsis vagy engedem oviba. Ha marad, azt lassan el kell indítani, mert orvosi javasat kell (amit a bölcsőde orvosa kiállít), ha nem marad akkor jön lassan a beíratás.
A szobatisztaságot szorgalmazom, de az elején nagyon lelkes volt, most viszont ha leveszem a pelenkát róla, akkor hozza is az újat, hogy kell. Van bilije, wc-re is ajánlottam, hogy üljön.
És tanácstalan vagyok, mert a bölcsis csoport 10 fő, az ovis 25. Az ovi és a bölcsi egymás mellett van, 5 perc séta, így ez nem szempont. Csak az, hogy mi lehet neki jobb. Félek a vegyes csoportok miatt is, hiszen ő olyan kicsi, a nagycsoportosok meg jóval nagyobbak. ...És tudom, hogy van nem is kevés agresszív gyerek. 25 gyerekre kevésbé tud figyelni az óvónő, mint 10-re 2 gondozónő.
De az oviban tanulhat talán több új/jó dolgot és nem -1évvel indulna.
Igen, addigra valószínűleg leszokik a pelenkáról, talán a beszéde is tisztul... Simán lehet elég érett, de mi lesz, ha mégsem? Ha rossz döntést hozok? Ki tudja megmondani előre, mi lenne jobb neki?
Hiába jobb a lelkemnek, hogy biztonságosnak érzem a bölcsit.. Vagy épp az, hogy nem lesz évvesztes...Ezek csak rólam szólnak. Ez a döntés viszont róla kell szóljon. Úgy érzem ez fontos döntés...és n tudom, mi a helyes.
Ezen nincs mit gondolkodni.
Fim áprilisi, simán maradt bölcsiben. KB 3 éves kora körül lett szobatiszta, és a beszéde ia akkor indult meg igazán. Az oviban gyakorlatilag júniustól ügyelet van, tehát összevont csoportok, meg összevissza vannak az óvónénik. Ezért sem akartam év közben átvinni. No meg vegyes csoport. Azért nem mindegy, hogy ő a kicsik közt a nagy, vagy a nagyok közt a kicsi. Ráadásul utóbbi esetben majdnem 3x-os a létszám...
Ja, és nálunk előző évben kell ehhez beíratni. A tavasszal beíratottak leghamarabb szeptemberben kezdhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!