Olyan anyukát keresek akinek nagyon dadogott a gyermeke és elmúlt szeretnék tőle kérdezni. Mennyi ideig tartott és hogyan dadodott?
Én nem vagyok anyuka, de gyerekkoromban dadogtam, 3 éves koromtól 7 éves koromig tartott. Abból adódott a probléma, hogy át akartak szoktatni balról jobb kézre, ez összezavarta a beszédközpontot, illetve a családon belüli viták miatt elvileg. Anya az óvónőtől kért segítséget, 5 éves koromtól az ovi küldött logopédushoz és pszichológushoz; az ő segitsége kellett hogy tudjak normálisan beszélni,
A logopédust és pszichológust amúgy elvileg minden ovi biztosítja, vagy segítenek szerezni ha szükség van rá.
Amúgy a h,k,p,b betűs szavakat mondtam ki nehezen,akadoztam stb.
Sajnos ha több mint egy éve fennáll a dadogás vagy egyéb beszédhiba akkor szükség van logopédusra, illetve pszichológusra hogy tudják mi az oka a dadogásnak,
Lehet idegrendszeri probléma, lehet valami félelem az oka, vagy családi probléma vagy mint az én esetemben is,a bal és jobb kezes probléma
A kisfiamnak 2,5 éves korában volt az elsö dadogás-hulláma, az nem volt olyan durva, nem is a klasszikus dadogás volt, hanem csak mintha rugózott volna a szó utolsó szótagján, hogy aztán átbillenjen a következő szó elejére. Sokszor olyan volt, mintha az ismételgetéssel egy kis időt nyerne, hogy kitalálja, hogyan folytassa a mondandóját. Kb. 2 hét alatt el is múlt. Rá pár hónappal visszatért a dadogás, az viszont nagyon durva volt. Néhány nap leforgása alatt eljutott oda, hogy nem tudott megszólalni, nem tudta elkezdeni a szavakat. Akkor nem ismételgetett, hanem teljes blokk volt.
Elvittem gyermekpszicholóushoz, aki szerint mentálisan makkegészséges volt a kisfiam, szerinte a tipikus élettani dadogás jelentkezett. Logopédushoz is elvittem, ő is ezt erősítette meg. Persze, hozzátették, ebben a korban még nem lehet tudni, hogy élettani-e és idővel teljesen elhagyja, vagy valódi dadogásról van-e szó, amelyet még mindig kinőhet az évek múlásával.
Kegyetlen pár hónap volt, éjjel a párnámba fúrva az arcomat zokogtam, annyira sajnáltaü, ugyanis a teljes blokk már Őt is zavarta. Elsírta magát, hogy miért nem tud beszélni. Addigra egyébként már mondatokban beszélt.
Kb. 3 hónap alatt elmúlt az a hullám is.
Áprilisban lesz 5 éves. Nagyon lekopogom, de nem tért vissza a dadogása. Mindig bennem van a félsz, én ugyanis dadogtam gyerekkoromban, a fél ifjúságomat végigkísérte a dadogás. Végül elhagytam, de saját erőmből, elhatároztam, hogy elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. És ezzel csillapodott a görcs. A mai napig bizonyos helyzetekben rám jön, de már nem a dadogás, hanem csak egy kis hadarás, vagy néha keresgélem a szavakat. A környezetem, a kollégáim nem is tudnak erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!