Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyire jó az ha a kicsi...

Mennyire jó az ha a kicsi gyerek előtt elnyomunk egy hangyát, lecsapunk egy legyet, leütünk egy pókot?

Figyelt kérdés
Mennyire jó az ha a gyereknek azt tanítjuk, hogy ha például van bent a lakásban egy hangya a szőnyegen azt szétnyomjuk, vagy a pókot, legyet a falon széttrancsírozzuk? Kegyetlenséget tanítunk ilyenkor a gyereknek amikor egy ilyen kisállatot a lakásunkban megölünk a gyerek szeme láttára? Mi a jobb ilyenkor, leütni vagy kivinni a szobából a szabadba? A kisgyermek lelkének, pszichéjének mennyire jó, ha már kiskorában azt látja, hogy a szülei kioltják egy állat életét, és ezáltal szembe találja magát a halállal mint jelenséggel? Engedjük az utcán, hogy a gyermekünk rátaposson egy csíborra, tücsökre, katicára, csigára akármilyen állatra, vagy ne engedjük mert ez később még visszaüt a személyiségében valamikor később?
2010. máj. 31. 19:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
az én szüleim mindig kivitték a szabadba. én is ezt teszem ma. sosem öltek meg semmit, de hangyacsapda mindig volt a házban. volt egérfogónk is, mert a panelba bejöttek:S de élve kivitte őket apa a ház eléXD szerintem nem lettem deformált...
2010. máj. 31. 19:53
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
Figyelj! Ok. a pókot megfogom, kiviszem, nem csapom le,mert tudom, hogy hasznos: De azért a legyeket, szúnyogokat nem fogom összefogdosni, csak, hogy nehogy a gyerek lelke sérüljön :))) hidd el, az, ha a gyerek látja, hogy agyoncsapsz egy legyet, nem fog benne kárt tenni. Én kicsi koromtól láttam, ahogy anyu levágta a csirkét, vagy láttam, mikor a disznóöléskor leszúrták a malacot, ez volt a természetes, nem is jutott eszembe az, hogy ez gyilkosság lenne... ez volt a természetes. Nem lettem sem lelki sérült, sem kegyetlen, sőt, imádom az állatokat! Nem kell túlzásokba esni ebben a témában sem. Tanítsd meg neki, hogy nem lépünk rá a csigára, a csiborra direkt, mert nem bántjuk őket akarattal...de a légy, szúnyog nem a lakásba való, káros, így lecsapjuk. A gyerekek nem csinálnak belőle lelki problémát, nem is igazán foglalkoznak ilyennel.Egyébként a halállal valahogy jobb, ha már hamar találkozik, nem szabad, hogy tabu legyen előtte, mert abból nagyobb gond lehet később, ha csak hirtelen rázuhan egy közeli haláleset... és az állatok halálán keresztül érti meg ő is az elmúlást.
2010. máj. 31. 20:08
 3/9 anonim ***** válasza:
75%

én nem ölök meg semmilyen állatot, ha nem muszáj. jó, ha megcsípi egy súnyog, akkor nyilván odacsap az ember, de egyébként, inkább kikergetem a bogarakat, a pókot elfogom és kiteszem, a hanygákat ha bejönnek, összesöpröm és kidobom az utcára. sztem nem jó eljárás, hogy csak úgy reflexből agyoncsap az em,ber valamit...én sokszor elgondoltam már, hogy jó, hogy nem olyan fejlett életforma, mint egy macska vagy mondjuk mi , emberek, de akkor sincs jogunk csak a zért megölni, mert úgymond zavar. ha meg lehet oldani humánusan is, miért ne tennénk? miért nyomsz agyon egy bogarat, mi jogon? ha belegondolsz, hogy mielőtt agyonnyomod, ő is egy

pici élet, ami a maga szemszögéből vizsgálja a világot, és amint agyonnyomtad, ez az élet kihunyt, megszűnt, sose lesz többé...szreintem ez szomorú. én arra tanítom a kislányomat, hogy az álaltok aranyosak, max. van közte ami mondjuk csíp, de megölni, gyonnyomni nem szabad, már nagyon ügyesen terelgeti a hanygákat a kis ujjival, és nem is próbálja meg őket agyonnyomni, és nagy öröm nekem, amikor ő meglát egy kis bogarat és elkezd rajta ujjongani, hogy miylen aranyos. most múlt 17 hós.

2010. máj. 31. 20:47
 4/9 anonim ***** válasza:

Utolsóval teljesen egyetértek.Az én édesanyám sem csapkodta le a pokokat,és engem is arra tanitott hogy ne öljem meg ha nem muszáj.

Most felnőtt fejjel is inkább kirakom a teraszon:) Múltkor bejött egy baromi nagy lódarázs,sajnos nem tudtam kikergetni és elég ideges volt,ezért lecsaptam,de nem jó szívvel megmondom őszintén. (nézzetek hülyének ha akartak,én mindig tisztelettel voltam a természet felé)

2010. máj. 31. 22:52
 5/9 anonim ***** válasza:
Tanítás kérdése.Falun élünk egy évben kétszer lát disznó vágást,és egy hónapon keresztül csirke vágást tartunk hétvégente.Most lesz két és fél éves a fiam, a hangyának kint a helye,őket kidobáljuk ha betévednek,de meg tanulta már hogy nem eszünk bent,mert a morzsáért jönnek a hangyák.A szúnyog és a légy az fecske kaja,ha elkapjuk a kis vérszívókat az eresz alatti fecskefészekben lakó fiókáknak adjuk botra tűzve, vagy pókhálóba dobjuk...A pókokat is kihajítjuk, a csigákat meg összeszedi az útról eső után, ne hogy átmenjen az autó rajtuk.A krumplibogarakat vizes vödörbe gyűjti,aztán mennek a komposztra.Tanítgatom melyik bogár hasznos,melyik káros,de ok nélkül nem ölünk meg egy állatot sem,mert az már szórakozás,amit szívből gyűlölök.Sok gyereket láttam már hogy élvezettel kínozta a gyíkot,békát...undorító.De az se gusztusosabb amikor attól tiszta egy ember lelki ismeret hogy a boltban veszi meg a csirkét,és azt állítja soha nem tudna ölni.A boltban vásárolt hús is élőlény volt,a növények is éreznek,de enni kell.Egy egészséges kisgyerek meg érti hogy szórakozásból nem kínozható egy élőlény sem,mert mindegyiknek oka van hogy létezik,még ha az ok az is hogy megegyük őket,ahogy a legyet megeszi pók.
2010. jún. 1. 14:13
 6/9 anonim ***** válasza:
Érdekes kérdés! Mi panelban lakunk,egy két repülő állatkánál több nem fordul elő a lakásban. Viszont kb egy hónapja, ahogy eltűnt a hó, a pici fiam -akkor 20 hónapos volt- meglátott két papsajt bogarat összeakadva. Leguggolt mosolygott, majd felállt komoly arccal és addig taposta még semmi nem maradt belőle. Majd a hangyákkal ugyanez. Tévében sem lát ilyesmit, tőlünk sem,sőt imádjuk, és ő is az állatokat. Mutattam neki a békát közelről, gekkot, kismadár,cica,kutya, utóbbit szeretgeti,öleli. Valahogy a bokarakkal ilyen kis undok. És gőzöm nincs,hogy miért! Ezt érdekesség képpen írtam,hogy nem feltétlen úgy cselekszik ahogy látja,tanulja, mert ilyet 100 % hogy nem látott.
2010. jún. 2. 00:39
 7/9 anonim ***** válasza:
Az én lányom első reakciója, amikor először katicát látott, hogy bekapta, aztán mikor elkezdett ficánkolni a nyelvén nem győzte kiköpni. Gondolhatjátok, hogy ezt sem tőlem látta.
2010. jún. 2. 18:50
 8/9 anonim ***** válasza:

Hat nem tudom, ez nekem is dilemmam volt. En irtozom a pokoktol. Egyszerüen azt is nagyon eszben kell tartanom(most hogy mar utanoz) hogy ne visitva meneküljek, hanem higgadtan fogjam a rovarirtot es tisztes tavolbol addig fujjam ra amig mozog, aztan lapat seprü (mindez vedöfelszerelesben :S ) aztan szemetes vagy udvar. A hangyakat taposom, a legyeket szunyogokat leütöm(amig pici volt kerültem az ilyen szitukat 2 eves koratol mar elö elöfordult). minden kisgyereknek eljön a kiserletezös korszaka amikor kiprobalja mivel mit lehet. A kisfiam is ahogy itt irta vki egyszerüen leguggolt egy bogarhoz nezegette mutogatta nevetett aztan jo alaposan megtaposta. Ha ez kint törtenik raszolok, hogy ezt nem szabad, mert ök itt laknak ez a helyük, ha bent van a lakasban akkor attol függ, ha hangya akkor jo ha katica vagy valami mas bogar akkor megint raszolas van. Es elmagyarazom, hogy ami karos ittbent es nem lehet megmenteni azt "leöljük" amit ki lehet rakni azt pedig kirakjuk. 3 eves es mar nem az a hobbija hogy ratapos a bogarakra. Söt :D összeszedi a kertben a csigakat es vegigpuszilgatja öket :s, söt egyszer egy kilisztat is megpuszilt :S aztan visszarakta a földbe persze nagy köpködes közepette, mert tiszta föld lett a szaja :S

Szoval en arra jutottam, hogy nem ezen mulik es ha elmondod neki hogy mit miert akkor nem art ha leütsz egy ket bogarat rovart elötte, persze ha verben forgo szemekkel es gyilkos verengzö tekintettel akkor az nem jo :D

2010. jún. 2. 21:43
 9/9 anonim ***** válasza:
kiliszta:giliszta
2010. jún. 2. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!