Hogy szeretesse meg az olvasást a fiammal? Negyedikes a Pál utcai fiúkat kell kiolvasni decemberig de egy oldal után hiszti rohamot kap, hogy utál olvasni?
Én így csinálnám:
- olvass neki meséket, rövidebb történeteket
- ha tudod, hogy nem fog rosszat álmodni vagy hetekig rettegni tőle, olvassatok együtt rémtörténeteket (az ilyen korú gyerekek talában élvezik ezeket)
- együtt olvassátok a kötelezőt (hangosan olvassátok fel, pl egy oldalt/fejezetet ő, aztán te stb.) és mindig dícsérd meg, hogy milyen ügyes
/próbálj ebből inkább egy "közös időtöltédt" kihozni és ne az legyen, hogy márpedig leülsz és elolvasod mert én azt mondtam/
+ ha már a Pál utcai fiúk a téma, beszélj neki arról a korról, miról szól a könyv, keress képeket a grundról, hogy el tudja képzelni, esetleg megnézhetitek a filmet/színdarabot is, beszélgessetek arról, amit olvastatok (ne úgy, hogy "kisfiam, mi a véleményed eme irodalmi műről" hanem csak annyir, hogy pl menő lehetett ott játszani)
Te gondolom a 95ezer forintos star wars legot vevo anyuka vagy nehany kerdessel elobbrol.
Az iskola nem arrol szol, hogy szeresse a tananyagot, csak szolok. Lusta, elkenyeztetett a gyerek, talan magadban keresd a hibat eloszor is.
Szerintem a pedagógusban van a hiba. Az ő felelőssége is, hogy a gyerek megszeresse az olvasást, nemcsak anyukáé. Ha a pedagógus meg sem próbálja motiválni a gyereket, akkor ne várja el hogy bármit is elolvassanak. Az erőltetés a legrosszabb módszer.
Kérdező nekem az jutott eszembe, nem lehet hogy a fiad enyhe diszlexiás? Talán azért nem olvas mert nem megy neki, és nincs sikerélménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!