Mikortól olvashat könyvet egy elsős? Esetleg egy képregény vagy képes könyv?
Kisfiamék befejezték az abct minden betűt ismer már.
Azt vettem észre az utcán ha lát valami feliratott el akarja olvasni. Most a tévét kapcsolja és a upc műsorújságját olvasgatja a dínóinak. A könyveim címét olvasgatta tegnap este.
Minden nap szokott gyakorolni, már próbál nem szótagolva olvasni.
Elég érett lenne már arra, hogy többet és tartalmasat olvasson?
Onnantól olvashat könyvet, hogy tud olvasni. Előtte ugyanis nehezen menne neki.
Nem is igazán értem a kérdés lényegét, te a gyereked mesekönyveit elzárva tartod? Mert ha nem, akkor amikor szeretné ő maga fog leülni és olvasgatni.
Adhatsz neki könyvet, aztán majd kiderül, mennyire köti le. Tavaly előtt ilyenkorra az én fiam is ismerte az összes betűt, az utcán kiolvasott mindent, de amikor könyvet adtam neki, azzal még nem boldogult. Ahhoz még túlságosan lekötötte maga az olvasás, hogy a történetre tudjon figyelni, úgyhogy végül én olvastam fel neki a könyvet. Tavaly, amikor másodikos volt, olyan november környékén adtam neki egy könyvet, hogy gyakoroljuk a szövegértést. Elolvastattam vele egy fejezetet, aztán írtam hozzá kérdéseket. Megcsinálta, aztán mondta, hogy ha nem írok több kérdést, akkor ő még szeretne olvasni belőle, mert tetszik neki a könyv. Na, azóta nincs megállás, regényeket olvas folyamatosan :)
Szóval ha gondolod, tegyél egy próbát, de nem biztos, hogy tud a tartalomra figyelni egy hosszabb szöveg esetében. Inkább második osztálytól szoktak tudni így olvasni, legalább is a fiam osztályában ezt figyeltem meg annál a pár gyereknél, aki tényleg szeret is olvasni.
Legyenek a keze ügyében a régi könyvei, ezeknek már ismeri a tartalmát, lehet, hogy szívesen elolvassa ő is a szövegeket. Az egy kép + pár mondat könyvekkel érdemes próbálkozni. Tesz-vesz város,Boribon, Anna, Peti ...
Elmehettek könyvtárba is, ott kedvére válogathat. Nem baj, ha nem olvassa végig a kiválasztott könyvet, minden sor nyereség, amit kibogarászik. Ha olyan a könyv, olvasd föl neki te.
Abba ne hagyjátok az esti mesét! Az átlag gyerek csak évek alatt jut el arra a szintre, hogy a maga számára élvezhetően tudjon olvasni egy regényt. És sokkal több az esélye, hogy ez tényleg megtörténik, ha addig rendszeresen felolvasást hallgat. Mire az olvasástechnikája beérik, a szókincse, emlékezete, szövegértelmezési képessége már meglesz. Ezen kívül már tapasztalatot szerzett arról, hogy a könyvekben tényleg érdekes, élvezhető történetek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!