3-4 éves kisfiúnak milyen mesét mondhatnék fejbôl? A ti gyerekeitek miket szerettek?
Én az ő napját szoktam összefoglalni mint mese és ő a főszereplő.benne van hogy milyen jók és kevésbé jók történtek és következtetések tanulság, és megerősítés hogy legközelebb is találkozunk/megyünk/játszunk.
És inkább mutogatós testmozgásos mondókákat nagyon éli.van hogy eleinte nem követi nem tetszik de x edik alkalommal nevetve játsza
Egy egyszerű pelda:
Kezünket magasra nyujtjuk es oldalra rörzsdontéssel jobbra balra mondom:
Fújja a szél a fááákat
Letöri az ágat.
Gugolljunk le
Mert reeeecccs (itt ugrunk is mint a béka)
És örömmel csinálja. Eleinte nehezebb volt míg nem ismerte hogy buli a mondókázás
*törzsdöntéssel
És amúgy beleépíti a hétköznapokba is.pl utcán amikor fujt a szél, mutatja a fákat, nyújtózkodik, és így olyankor is elmondom.
Saját magatokról is mesélhetsz történeteket - gyerekkori vakációk, ünnepek, utazások, óvóda és iskola, mesélhetsz testvéreidről, barátaidról, "régi" nagyszülőkről és dédikről, vagy később hogy apával hogy találkoztál, esküvőről, költözésekről - hogy ő hogyan született, mit csinált, mit szeretett, amikor kisbaba volt.
Este legegyszerűbb elmesélni azt, hogy mi történt ma, akár úgy, mint egy mesét: "Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, a szeme barna volt, a haja kék - jaj nem, fordítva! :) - a neve pedig legyen... mi is? mi is? ...Reggel felkelt, fogat mosott..." És végigvehetitek az összes történést: játszóterezést, bevásárlást, kivel találkoztatok, étkezéseket, volt-e hiszti és így tovább egész a lefekvésig. Sőt, ha épp nem tudod, mi történt vele pl. az oviban, kérdezgetve mesélheti ő is.
Aztán meg bármilyen olvasott vagy filmen látott mesét elmondhatsz a saját szavaiddal, ahogy sikerül, a Magyar népmeséktől a Kisvakondon át a Mancsőrjáratig :)
Könyvből nagyon jó gyűjtemény óvódásoknak az Icinki picinke. [link]
Ha konkrétan szóról szóra megtanulnál valamit, akkor verses meséket érdemes talán keresni. Pl.
Nem vagyok nagy fejből mesélős, de ano csináltam sztorikockákat, és azzal "dobtuk" a mese alapjait. 8 kocka, főszereplők, főgonoszok, helyszínek, varázstárgyak, közlekedési eszközök, stb.
igen komoly mesék lettek belőle... bár hosszú hetekig mindnek úgy kellett végződnie, hogy "és hirtelen előugrott a krokodil a bokorból, és megette a kisfiút/boszorknyát/békát/kisautót..." :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!