Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Fütyi témában tudnátok segíteni?

Fütyi témában tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Kisfiam másfél éves. Anno a védőnő azt mondta egy éves koráig ne nyúljunk a fütyijéhez. Nem is nyúltunk, nem húzogattuk neki. 14 hósan vittem háziorvoshoz - más okból kifolyólag - és akkor megvizsgálta a helyettes dokinő a kukiját úgy, hogy teljesen hátrahúzta neki. Azt mondta minden rendben vele stb. Ezután én is húzogattam neki, és láttam hogy egy kis berepedés van is kukiján a vizsgálat óta...be is pirosodott utána a vége, de kamillás fürdő után szinte 2 nap alatt el is múlt, aztán a repedés is. Ezután fürcsinél húzogattuk neki, nem erősen amennyit éreztem hogy enged...persze bénáztam is jó sokat :)De nem mertem erőltetni. A lényeg hogy most 19 hónapos...és fürcsi közben már egész szépen hagyja hogy piszkálgassuk neki, de ha húzzuk nem jön teljesen hátra a bőr, csak egy bizonyos pontig...és attól tovább mivel érzem hogy nagyobb erővel kéne tovább húzni nem merem. Szóval az lenne a kérdésem, hogy most ez már azt jelenti, hogy fitymaszűkülete van, vagy még nem is kell hogy hátrajöjjön neki teljesen? Idővel majd jobb lesz? Vagy merjem húzni teljesen hátra ha nem sír?

Gondolom aki pici korától húzogatta neki, annak teljesen hátrajön már ilyenkor, de ebben az esetben, ha nem nagyon volt neki húzva, akkor is hátra kéne hogy jöjjön?

Félek attól, hogy esetleg majd műteni kell emiatt.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2016. nov. 2. 16:16
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem hangzik vészesen, húzgáld neki továbbra is, amíyg engedi a bőr és ne tovább. Vehetsz neki a gyógyszertárban krémet rá, Cikatridina a neve. Ne ijedj meg, hogy nem erre való, nálunk ezt ajánlja az orvos, több visszajelzés is érkezett hogy valóban segített.
2016. nov. 2. 16:29
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Két helyen feszülhet: a fityma szájadéka és/vagy a fitymafék, ami a húgycső alatt ered és a fitymát a hímvessző alsó részéhez rögzíti. Nem tudok jobbat mondani, tanulmányozd a gyerek apjának megfelelő testrészét. A fityma szájadéka olyan, mintha egy zokni nyílása lenne, amit akár két ujjal is lehet tágítgatni, hogy a kerülete legalább akkora legyen, mint a makk kerülete. A fitymafék rövid kis bőrszakasz és egyébként a "normálisnak" tekintett esetben is hajlamos a berepedésre egy hevesebb nemi aktusnál (felnőttnél vagy kamasznál). Kétséges, hogy van-e értelme bármiféle "nyújtógyakorlatnak", mert a hímvessző anatómiailag is nagyon különböző lehet és nem tudni, hogy bármit el lehet-e vele érni. Egy dolog biztos, naponta meg kell mosni, amire rá kell nevelni már a kisfiúkat is ebben a korban, és akkor az évek során majd kiderül, hogy a rendszeres foglalkozás dacára hová fejlődött a dolog. A mosásnál viszont a lényeg a makk gallérja mögötti árok kitakarítása, mert a faggyú és az elhalt hámsejtek ott tudnak összegyűlni. Csecsemőkorban a fityma belső hámja hozzá van nőve a makk hámjához, tehát az nem baj, ha a makk teljes feje nem bújik ekkor még ki a fityma alól. A fejlődés során válik ketté a két elem és ezt segíti a rendszeres hátrahúzás fürdéskor.
2016. nov. 2. 16:45
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előttem szóló egyessel és kettessel. Én hozzáteszem azt, amin vita szokott lenni szülők között, de orvosok között is, bár régebben sajnos egyoldalúak hentes módjára járt el a legtöbb orvos, szerencsére ma már létezik alapvetően két tábor e téma meglátásában:

én azon "táborhoz tartozom" (nem szeretem e kifejezést, mert nem tartozom táborhoz, inkább hasonlít egyesekéhez a meglátásom), akik szerint a baba, kisgyermek első éveiben NEM szabad húzogatni a fütyköst. Ahogy helyesen írta a kettes válaszoló: veleszületetten, anatómiailag normális esetben hozzá van nővel a fityma alsó része a makkhoz (tudtommal újszülött korban még az egész egyben van, de ebben nem vagyok biztos, de itt most nem is lényeges momentum).

Azon az állásponton vagyok, hogy ÖT ÉVES KORIG , kb az 5. szülinap tájékáig hagyni kell, hogy a fityma saját magától váljon le a makkról. A legtöbb gyermeknek babakorban (1-2 évesen) spontán leválik, de nem elhanyagolható azon gyermekek számaránya, akiknek csak 3 vagy 4, esetleg majdnem 5 évesen történik ez meg. És egyes orvosi vélemények szerint ez teljesen normális (míg más orvosok szerint nem normális, és ennek okán drasztikus fitymaleválasztó rutinműtétet javasolnak és kiviteleznek, sajnos, idejekorán).

Tehát azon a véleményen vagyok, hogy ez a számos szülő által szokás, "húzogatni a baba, meg a bölcsis fitymáját", ez egy káros tevékenység, még ha jó szándékból is ered.

Erőltetni általában nem muszáj a dolgokat más téren sem. Türelem. A betegségek és lelki gondok esetén is idő és türelem sokszor meghozza a gyümölcsét, ha nem is minden esetben. Mindennek meg van a maga ideje, még ha ez klisé is, de igaz.

Amikor közeledik az 5. év betöltéséhez a gyermek, akkor javaslom szemrevételezni a gyermek péniszét, hogy laikus szemmel lát-e a szülő valamiféle gyanút fitymaszűkületre, és/vagy fitymaletapadásra. Ha igen, akkor ráér orvoshoz vinni, előtte jobb, ha nem! Az orvos meg vagy jó orvos, vagy nem, ilyen az élet; el kell dönteni, kiben bízunk meg. Ha én mint szülő laikus vagyok, akkor kénytelen vagyok egy választott orvosra bízni a diagnózist és a terápiát. Laikusként egyelőre nem tudok házi módszerről a fitymaletapadás , illetve a fitymaszűkület megoldására, 5 éves kortól. Attól korábban meg életkori sajátosság LEHET, ha nem is törvényszerűen az, 5 éves kor előtt.

Kedves kérdező, a berepedést szerintem esélyesen az ápolónő okozta, a leírásod alapján. Ezek szerint erőltette, és kárt okozott. Szerencsére nem nagy kárt, ahogy írod. Ha engem kérdezel: én azt javaslom neked: azonnal hagyj fel a "húzogatással" és minden szülőnek ezt javaslom, amíg nincs legalább 4 és fél, 5 éves a gyermeke, sőt, onnantól is mellőzendő, de onnantól már egyértelmű pénisz szemrevételezést javaslok; nyilván minden életkorban, amíg 10 év alatti a gyermek, amit lehet, vizsgálj meg 1-2 naponta, legalábbis hetente a gyermekeden, a fütyijét is (kislányoknál a szeméremajkak hajlamosak összetapadni, minél kisebb, annál esélyesebb, főleg babakorban).

De 5 éves kor előtt nincs miért aggódni fitymaletapadáson, se fitymaszűkületen, kivéve, ha feltűnő, szélsőséges gond van, pl súlyos születési rendellenesség, vagy baleset (pl lezuhant a gyermek valahonnan stb).

Jó egészséget és boldog éveket kívánok neked, gyermekednek meg boldog és minél egészségesebb gyermekkort.

2016. nov. 3. 23:06
 4/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat! Megnyugtattatok! :) Kedves utolsó! Én is ahhoz a táborhoz tartozom, akik úgy gondolják ez természetes folyamat. Bár én a 2 éves korral voltam úgy, hogy az a max, de akkor ezek szerint akár 5 éves kor is lehet. Köszönöm a válaszodat!

Akkor most már teljesen biztos, hogy nem fogom erőltetni és nem fogok aggódni emiatt.

Mikor a helyettes doktornő felhúzta neki teljesen én úgy meglepődtem! Hogy amit én féltettem és őrizgettem 14 hónapon keresztül, most hirtelen a semmibe vész...:( Rosszul is esett igen, mert akkor minek mondják, hogy ne nyúljak hozzá, mikor egy rutin vizsgálaton aztán kérdezés nélkül, szárazon feltépik neki...na mindegy.

Csak annyira nem szeretném, hogy baj legyen a fütyijével később...és olyan tanácstalan az ember ebben a témában, hogy hogyan is jobb.

De valahol belül én is úgy érzem, hogy várni kell még ezzel, szóval tényleg nem fogom erőltetni a dolgot.

Köszönöm még egyszer nektek és minden jót kívánok én is!

2016. nov. 4. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!