Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen mesekönyvet olvastok...

Milyen mesekönyvet olvastok 3-4 éves gyereknek?

Figyelt kérdés
2016. okt. 4. 15:07
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
29%

A három évesek egy részét nem érdekli a mese, hacsak nem az, hogy a felnőtt a környezetről (utca, állatok, növények, bácsik, nénik, gyerekek) olykor pár percre mesélget. A három évesek másik felét elkezdik érdekelni az egyszerűbb mesék: főleg a láncmesék (vicces rövid népmesék közül, pl kislány fogta a péket, pék fogta papot, pap fogta a répát stb, és így húzták ki a répát) ; verses mesék; gyakran a 3 éveseknek megfelel a bölcsiseknek való keménypapíros leporellós, egyszerű mesekönyvből való mesélés (ezek jellemzően nagyon rövid szövegek, mesénként), sőt, számos 3 évest az se köt le, csapong a figyelme, ami életkori sajátosság (tehát nem kell aggódni, ahogy közeledik a 4. életévhez, változhat az érdeklődése, figyelemaktivitása, figyelemtartása).

A három évesek figyelme egyazon dologra a pár másodperctől a kb 5 percig terjed eleinte, persze ahogy közelednek a 4. életévhez, jó esetben folyamatosan növekszik ez az idő, növekszik tehát a figyelemtartásuk, átlagban egyre kevésbé csapongóak, ha a személyi, lelki és fizikai körülmények is megfelelőek, és ha nincs se vonatkozó testi, se különösebb pszichés problémájuk.

A négy éveseknek már valamivel összetettebb mesét szoktam mesélni, egyéni érdeklődéstől is függ, de gyermekcsoportban, ahol csak 4 évesek vannak, bonyolult tündérmesét NEM jellemzően, annál valamivel egyszerűbbeket.

(Az 5 évesek nagy része már összetettebb meséket élvez, pl számos tündérmese (népmesék közül), vagy műmese (konkrét, modern kori szerzője van), utóbbi esetben Janikovszki, Lázár Ervin például, de a maiak között is vannak egész jók.)

2016. okt. 7. 13:42
 12/13 A kérdező kommentje:
Az èn lànyom mèg nincs hàrom èves. Azèrt kèrdeztem a idōsebbekbek való könyvekrōl, mert ō az àtlagnàl jobban èrdeklōdik a könyvek irànt. Minimum egy óràt vègig mesèlek neki. A rekird hàrom óra volt egyhuzamban. Pedig egy nagyon gyors mozgàsú, aktìv, heves gyerek. Tèveèben nem nèz mesèt, talàn ezèrt is ilyen szenvedèlyes könyvfaló. Az összetettebb mesèket is èrti ennek köszönhetōen.
2016. okt. 7. 14:49
 13/13 anonim ***** válasza:

Ezért írtam, hogy léteznek kivételek. A többségnek tanulságos lehet az írásomból, amit a 3 évesek TÖBBSÉGÉRŐL megfogalmaztam az előző hozzászólásban.

(Te meg nyilván érzékeled, hogy a saját 3 évesed milyen szinten kivétel e tekintetben, hogy 4, vagy 5 évesnek felel-e meg az igénye a mesékhez, és aszerint értelmezheted szakszerű válaszom. Írtam kérdésedre konkrét példákat is.)

(Nem tudom, megint melyik troll pontozgat összevissza...)

2016. okt. 8. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!