Milyen mesekönyvet olvastok 3-4 éves gyereknek?
A három évesek egy részét nem érdekli a mese, hacsak nem az, hogy a felnőtt a környezetről (utca, állatok, növények, bácsik, nénik, gyerekek) olykor pár percre mesélget. A három évesek másik felét elkezdik érdekelni az egyszerűbb mesék: főleg a láncmesék (vicces rövid népmesék közül, pl kislány fogta a péket, pék fogta papot, pap fogta a répát stb, és így húzták ki a répát) ; verses mesék; gyakran a 3 éveseknek megfelel a bölcsiseknek való keménypapíros leporellós, egyszerű mesekönyvből való mesélés (ezek jellemzően nagyon rövid szövegek, mesénként), sőt, számos 3 évest az se köt le, csapong a figyelme, ami életkori sajátosság (tehát nem kell aggódni, ahogy közeledik a 4. életévhez, változhat az érdeklődése, figyelemaktivitása, figyelemtartása).
A három évesek figyelme egyazon dologra a pár másodperctől a kb 5 percig terjed eleinte, persze ahogy közelednek a 4. életévhez, jó esetben folyamatosan növekszik ez az idő, növekszik tehát a figyelemtartásuk, átlagban egyre kevésbé csapongóak, ha a személyi, lelki és fizikai körülmények is megfelelőek, és ha nincs se vonatkozó testi, se különösebb pszichés problémájuk.
A négy éveseknek már valamivel összetettebb mesét szoktam mesélni, egyéni érdeklődéstől is függ, de gyermekcsoportban, ahol csak 4 évesek vannak, bonyolult tündérmesét NEM jellemzően, annál valamivel egyszerűbbeket.
(Az 5 évesek nagy része már összetettebb meséket élvez, pl számos tündérmese (népmesék közül), vagy műmese (konkrét, modern kori szerzője van), utóbbi esetben Janikovszki, Lázár Ervin például, de a maiak között is vannak egész jók.)
Ezért írtam, hogy léteznek kivételek. A többségnek tanulságos lehet az írásomból, amit a 3 évesek TÖBBSÉGÉRŐL megfogalmaztam az előző hozzászólásban.
(Te meg nyilván érzékeled, hogy a saját 3 évesed milyen szinten kivétel e tekintetben, hogy 4, vagy 5 évesnek felel-e meg az igénye a mesékhez, és aszerint értelmezheted szakszerű válaszom. Írtam kérdésedre konkrét példákat is.)
(Nem tudom, megint melyik troll pontozgat összevissza...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!