Vajon miért lettek ilyen távolságtartóak a mai szülők?
Én úgy nőttem fel a 80-as években, hogy nálunk nagyon ment a szomszédolás. Jöttek át hozzánk, mi mentünk, nagyon nagy élet folyt a lakótelepen, ahol éltünk. Boldog gyerekkorom volt, sok barátot és tapasztalatot szereztem.
Viszont úgy látom, hogy ma már ez nem szokás, bezárkóznak az emberek, nem nyitnak a másik felé. 2 gyerekem van, de még mindig nem alakultak ki olyan szoros kapcsolatok, barátságok, mint annak idején velünk. Ha mi átmegyünk valakihez, ezerrel készül, takarít, készíti elő a nasikat, mindent elkövet, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Olyan már nincs is, hogy váratlanul becsöngetnek hozzánk, hogy jöttünk játszani... Nekem ez olyan furcsa. Mi változhatott meg ez idő alatt? Ha hozzánk jöttek a gyerekek játszani délután, meg sem volt beszélve, hiszen még mobil sem volt, anyám nem esett kétségbe, csinált pár szörpöt, vagy sütött palacsintát és elvoltunk estig, jól éreztük magunkat, játszottunk, beszélgettünk, gyerekek voltunk. Ma meg egyes anyukák magyarázkodnak, ha nincs tiptop rend, vagy valami egészséges cukormentes étel otthon, szinte zavarban vannak, nekem ez nagyon furcsa. A természetesség hiányzik a közösségi életből, már ha ezt lehet annak nevezni. Mindenki olyan tökéletes akar lenni és közben elfelejti a saját egyéniségét.
Nem mondjátok komolyan, hogy itt a többség szerint normális dolog, ha egy ovis azt mondja egy idegen felnőttnek, hogy kapd be, és nem lehet tőle megkérdezni, hogy tudja-e mit mondott?
Én már azt se tartom helyénvalónak, hogy a gyerekre ráhagyják, ha az idegen felnőtteket tegezi, de oké, azt mondom, az belefér, az csak a gyermeki ártatlanságról szól. De ne mondhassa már, hogy kapd be! Nem nekem árt vele, hanem magának, mert ha ovis korban hozzászokik, milyen kamasz, és milyen felnőtt lesz belőle?
A szomszédban egy miénkkel egykorú kislány lakik. Nagy haverok, együtt bandáznak. Észrevettem, hogy amikor mindkettő ugyanazt a rosszaságot csinálja, az anyja csak a sajátjára szól rá.
Mondtam, hogy nézd, nyugodtan szólj rá az enyémre is, hiszen ő is a tilosban jár. Sőt, tőled még jobban el fogja fogadni, mert nem vagy a szülője.
Ne vedd rossz néven, de én is rászólok a tiedre, ha olyan csinál.
Persze a másikéra mindig kisebb vehemenciával szólunk rá, vagy eleve többesszámban mondjuk, de szuperul működik a rendszer.
Szerintem ő is attól félt, hogy más gyerekére nem illik rászólni. Dehogynem. Sőt, egymástól veszünk át dolgokat.
Ő megtiltotta a lányának, hogy csatornafedélen ugráljon, mert bár az udvarban biztonságosak, máshol elmozdulhatnak. Azóta én is tiltom a sajátomnak, hiszen van benne ráció, meg hülyén nézne ki, hogy ő ugrálhat rajta, Gizike meg nem.
Egyébként egy olyan szituban éreztem fontosnak, hogy ezt tisztázzuk, amikor az én lányom volt az agresszor. Valamin összekaptak és fejbe verte a másik kislányt egy homokozóvödörrel. Nem sérült meg, de ilyet akkor se szabad. Az anyuka akkor úgy reagált, hogy a saját lányát tolta le, mondván felmérgesítette az enyémet, mert nem adta oda a lapátot.
Ekkor mondtam, hogy nem, ilyen nincs. Semmilyen körülmények között nem bánthatja az ő gyerekét az enyém, ha provokálta, ha nem. Ilyenkor igenis szidja le. Nem kell ordítani vagy pofozni, de mondja el, hogy ez csúnya dolog volt, nézze meg, hogy sír Gizike és ilyet ne csináljon, mert ez nagyon ronda dolog. És nyugodtan mondja meg neki, hogy a viselkedése miatt most haragszik rá.
Az egy dolog, hogy szerintem is rá lehet szólni más gyerekére, ha a szülők nem teszik és az tényleg valami rosszat tesz.
Pl. húzza a lányom haját, a szülő még csak röhög..
Na de az hogy váratlanul beállítson valaki?? Hallottál már magánéletről? Még a szüleink is ide szólnak, ha jönnének. Ha mást nem, hát 1-2 órával előtte. Az se biztos hogy otthon vagyunk. Vagy épp nagy takarítás van, vagy csak szexelni akarunk egész nap, vagy indulni készültünk valahova. Elég kellemetlen, ha mondjuk csak a parkba akartunk menni kettesben, és emiatt elzavarom.. szóval vannak dolgok amikben igazad van, ebben speciel nem. Senki ne másszon bele kéretlenül más életébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!