Mennyi idős korban alakul ki belső gátként a magántulajdon tiszteletben tartása?
Kíváncsiságból kérdezem csak. Bölcsődés a lányom és ez a korosztály még nem teljesen érti a "másé, nem a tiéd" fogalmát. Érdekes a tárgy, megfogja, megnézi, játszik vele.
Ma egy bölcsődei rendezvényen a lányom a mellettünk ülő hölgy földre letett, világító mobilját vette a kezébe és nézegette. Persze elmondtuk, hogy nem az övé, visszaadtuk, a hölgy is csak mosolygott rajta.
Az érdekel, hogy mikor alakul ki az a belső gát, ami visszatartja az embert attól, hogy más tulajdonához a tulajdonos megkérdezése nélkül hozzányúljon?
Gyermekem bölcsis és érti pl azt hogy miért visít az óvodás ha hozzányult a játékához es utána inkább keresi a többi játékot.tehát nem nyul hozzá többször mig védi a gyermek.
Van, hogy a saját autoit hozza nekem a játszón, amikor más gyerek szemet vet rá, hogy vigyázzak rájuk:)
Vagy pl nagyinál nem mer a sütihez nyulni csak nézi sovárogva(ezt a bölcsiben tanították neki, hogy nem ehet, csak amikor megengedik, mert két turnus van)
Alapvetően persze nekem is elveszi a mobilom meg stb de a gát már megtalálhato benne ha nem is él mindig vele.
De valahogy pont erre a korra irják hogy már kevésbé ösztönösen élnek, már tudnak várni is, mielőtt megkapnának valamit
Fizikai fejlődés című bekezdésben
Gondolom, hogy egyfajta mentális érettség is kell az elvont fogalmak megértésére, mint lopás, tulajdon, stb, valamint az erkölcsi normák közötti eligazodás.
Azt tudom, hogy a csalásra, megtévesztésre, szándékos hazugságra csak 6-7 éves kortól képesek a gyerekek (pl. ezért sincs bűvészképzés fiatalabb korúaknak, hiszen az egész lényegét nem képesek még megérteni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!